Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Torus Madiran 2012


O τόρος είναι ένα στερεό εκ περιστροφής που παράγεται από την περιστροφή ενός κύκλου στον τρισδιάστατο χώρο γύρω από έναν άξονα συνεπίπεδο με τον κύκλο. Συνήθως ο άξονας δεν τέμνει ούτε εφάπτεται με τον κύκλο, όπως το Madiran και η υπόλοιπη Γαλλία δεν εφάπτονται ούτε και τέμνονται παρά η περιοχή ακολουθεί τη δική της πορεία μέσα στο χώρο του κρασιού.
Βαθύχρωμα, τανικά, τα κρασιά του Madiran είχαν ενθουσιάσει τους προσκυνητές στο δρόμο για την Compostela με αποτέλεσμα να είναι γνωστά από το Μεσαίωνα χωρίς όμως να έχουν την ίδια απήχηση και στον 20ο αιώνα, μέχρι το 1990 όταν ο Patrick Ducournau εφάρμοσε πρώτος την μικροοξυγόνωση στους ερυθρούς οίνους με αποτέλεσμα σήμερα να χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά οινοποιεία η συγκεκριμένη τεχνική από το Bordeaux μέχρι τη Χιλή. Ο Alain Brumont είναι ο γνωστότερος οινοποιός της περιοχής και θιασώτης της αλλαγής στιλιστικής κατεύθυνσης των κρασιών του Madiran.
Το Torus είναι ένα σύγχρονο χαρμάνι Tannat, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc με βαθύ ρουμπινί χρώμα, ένταση αρωμάτων μέτρια προς έντονη όπου κυριαρχούν ώριμα μαύρα κεράσια, blueberry, φραγκοστάφυλα, black star δαμάσκηνο, πιπέρι καγιεν, γλυκόριζα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κρέας καπνιστό, δέρμα, πικάντικο αλλαντικό, μέντα, βανίλια, κρέμα, σοκολάτα, καπνό, παστό κρέας και λίγες νότες βοτάνων.
Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα πάνω από μέτρια, αισθητή από την πρώτη στιγμή, τανίνες υψηλές αλλά στρογγυλεμένες που είναι παρών χωρίς να ερεθίζουν το στόμα. Σώμα στιβαρό, γεμάτο και πλούσιο, επίγευση μέτρια προς έντονη με ορυκτότητα αρκετή, μαύρα φρούτα, μπαχαρικά και βουτυράτο τελείωμα.
Τα Πυρηναία από το Madiran
Καλοδουλεμένο, ζωηρό και φρέσκο, αρκετά ζουμερό, τραχύ χωρίς να γίνεται ενοχλητικό. Σίγουρα έχει υποστεί μηλογαλακτική και έχει μείνει κάποιο διάστημα με τις οινολάσπες αλλά το ερώτημα που δεν θα απαντηθεί είναι αν έχει υποστεί παλαίωση σε βαρέλι ή μικροοξυγόνωση. Μάλλον πρέπει να επισκεφτούμε το οινοποιείο για να το μάθουμε στα σίγουρα!
Πίνεται τώρα και είναι σίγουρα έτοιμο αλλά έχει περιθώρια παλαίωσης μέχρι το 2020-2022. Με παρέα σε μπαρμπεκιου και γιατί όχι σε κάποιο κρεατοφαγικό πάρτι.

📚🎥🎶  Deep Purple - Flight of the Rat

🍴  Νεφραμιά καναδέζικου βίσωνα με σάλτσα από βατόμουρα, confit πάπιας με πουρέ πατάτας και φραγκοστάφυλα, cassoulet με πάπια και τέλος βοδινό tenderloin με βούτυρο και μπλε τυρί.

Abv  14%

💲💲💲  11-15€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.