Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Torrontes, το λευκό διαμάντι της Αργεντινής


Το Torrontes παράγεται μόνο στην Αργεντινή και είναι ένα σταφύλι με ασύγκριτη γεύση. Βρίσκεται σε όλες τις οινοποιητικές περιοχές της χώρας, από το Salta έως το Río Negro και θεωρείται το χαρακτηριστικότερο μεταξύ των λευκών κρασιών της Αργεντινής.
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες Torrontés στην Αργεντινή: το Torrontés Riojano, το πιο κοινό, το Torrontés Sanjuanino και το Torrontés Mendocino. Από τις τρεις κυρίως το Torrontés Riojano έχει τραβήξει την προσοχή για την ποιότητα των κρασιών του και είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται για τα περισσότερα κρασιά της Αργεντινής.
Φύλλο Torrontes
Τα τρία σταφύλια είναι σχετικά παρόμοια, αλλά παρουσιάζουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές. Το Torrontés Riojano και το Torrontés Sanjuanino έχουν μεγάλες χαλαρές δέσμες ανοιχτόχρωμων σταφυλιών, ενώ το Torrontés Mendocino, έχει μικρότερες σκουρόχρωμων σταφυλιών. Το Torrontés Riojano είναι το πιο αρωματικό από τα τρία, με αρώματα που θυμίζουν Μοσχάτο και Gewürtztraminer. Το λιγότερο αρωματικό και λιγότερο ευρέως φυτεμένο, είναι το Torrontés Mendocino με χαρακτηριστικά παρόμοια με το Torrontés Sanjuanino. Και οι τρεις ποικιλίες ανήκουν στην ομάδα των ποικιλιών Criollas, όρος που χρησιμοποιείται για τις προερχόμενες από την Αμερική ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου Vitis vinifera.
Η κοιλάδα Cafayate, στην επαρχία Salta, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει δημιουργήσει μια ισχυρή φήμη λόγω αυτής της ποικιλίας. Οι αμπελώνες αναπτύσσονται σε υψόμετρο ως και 3300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, σε μια περιοχή με λιγοστές βροχοπτώσεις και αυτές οι συνθήκες επιτρέπουν μια εξαιρετική ανάπτυξη του σταφυλιού μακριά από αρρώστιες και σε συνεχή επαφή με τον ήλιο. Έτσι τα κρασιά της Cafayate έχουν μεγάλη συμπύκνωση, απαράμιλλη καθαρότητα αρωμάτων και ζωντανή οξύτητα.
Η εμφάνιση του Torrontes, ήταν το αποτέλεσμα της γενετικής διασταύρωσης δύο ποικιλιών, από τη μια το  Μοσχάτο Αλεξανδρείας και από την άλλη η Criolla Chica ή Mission για τις ΗΠΑ και Pais στη Χιλή όπου ήταν από τις ευρύτερα καλλιεργούμενες ποικιλίες μέχρι τον προηγούμενο αιώνα κυρίως για φτηνό κρασί αλλά και για απόσταγμα Pisco.
Αμπελώνας στην Cafayate

Η πόλη της Cafayate
Το όνομα "Torrontés" πρέπει να άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αργεντινή πριν τα μέσα του 19ου αιώνα Σύμφωνα με τις πηγές που έχουν μελετηθεί μέχρι τώρα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το Torrontés προέρχεται από την Mendoza, προφανώς υπό την καθοδήγηση των Ιησουιτών οι οποίοι καθιέρωσαν την καλλιέργεια του Μοσχάτου στον αμπελώνα της Σχολής της Παναγίας και από εκεί εξαπλώθηκε στην περιοχή. Οι Ιησουίτες συνέχισαν να ενδιαφέρονται για αυτή την ποικιλία καθ 'όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα και προώθησαν την ανάπτυξή της, όπως αντικατοπτρίζεται σε γραπτά από ένα ανώνυμο μέλος του εκδιωκομένου Ιησουϊτικού Τάγματος που χρονολογείται από τα τέλη του αιώνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Μοσχάτο της Αλεξάνδρειας εξαπλώθηκε στις περισσότερες οινοποιητικές περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής, αλλά η Mendoza παρέμεινε το κύριο κέντρο ανάπτυξής του. Έτσι, η γενετική διασταύρωση του με το Criolla Chica πραγματοποιήθηκε πιθανότατα στην Mendoza όπου βρέθηκε το παλαιότερο αρχείο που αναφέρει την ύπαρξη του Torrontés, μια μελέτη του Damián Hudson που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1860.


Βιβλιογραφία
Robinson, Jancis Vines, Grapes & Wines

J. Robinson Jancis Robinson's Guide to Wine Grapes

Oz Clarke Encyclopedia of Grapes

Vitis International Variety Catalogue Identity and Parentage of Torrontés Cultivars in Argentina, Cecilia B. Agüero, José G. Rodríguez, Liliana E. Martínez, Gerald S. Dangl, and Carole P. Meredith

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.