Το Torrontes παράγεται μόνο στην Αργεντινή και είναι ένα σταφύλι με ασύγκριτη γεύση. Βρίσκεται σε όλες τις οινοποιητικές περιοχές της χώρας, από το Salta έως το Río Negro και θεωρείται το χαρακτηριστικότερο μεταξύ των λευκών κρασιών της Αργεντινής.
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες Torrontés στην Αργεντινή: το Torrontés Riojano, το πιο κοινό, το Torrontés Sanjuanino και το Torrontés Mendocino. Από τις τρεις κυρίως το Torrontés Riojano έχει τραβήξει την προσοχή για την ποιότητα των κρασιών του και είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται για τα περισσότερα κρασιά της Αργεντινής.
![]() |
Φύλλο Torrontes |
Η κοιλάδα Cafayate, στην επαρχία Salta, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει δημιουργήσει μια ισχυρή φήμη λόγω αυτής της ποικιλίας. Οι αμπελώνες αναπτύσσονται σε υψόμετρο ως και 3300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, σε μια περιοχή με λιγοστές βροχοπτώσεις και αυτές οι συνθήκες επιτρέπουν μια εξαιρετική ανάπτυξη του σταφυλιού μακριά από αρρώστιες και σε συνεχή επαφή με τον ήλιο. Έτσι τα κρασιά της Cafayate έχουν μεγάλη συμπύκνωση, απαράμιλλη καθαρότητα αρωμάτων και ζωντανή οξύτητα.
Η εμφάνιση του Torrontes, ήταν το αποτέλεσμα της γενετικής διασταύρωσης δύο ποικιλιών, από τη μια το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και από την άλλη η Criolla Chica ή Mission για τις ΗΠΑ και Pais στη Χιλή όπου ήταν από τις ευρύτερα καλλιεργούμενες ποικιλίες μέχρι τον προηγούμενο αιώνα κυρίως για φτηνό κρασί αλλά και για απόσταγμα Pisco.
![]() |
Αμπελώνας στην Cafayate |
![]() |
Η πόλη της Cafayate |
Βιβλιογραφία
Robinson, Jancis Vines, Grapes & Wines
J. Robinson Jancis Robinson's Guide to Wine Grapes
Oz Clarke Encyclopedia of Grapes
Vitis International Variety Catalogue Identity and Parentage of Torrontés Cultivars in Argentina, Cecilia B. Agüero, José G. Rodríguez, Liliana E. Martínez, Gerald S. Dangl, and Carole P. Meredith
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου