Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Vitis Labrusca για κρασιά στην Ευρώπη;

Μια πρόταση από τις Βρυξέλλες προκειµένου τα ανθεκτικά στα παράσιτα αµερικανικά σταφύλια Vitis labrusca να επιτραπεί να παράγουν κρασί, διαιρεί την Ευρώπη κατά µήκος µιας γραµµής Βορρά-Νότου, µε τις νότιες οινοποιητικές µονάδες της ηπείρου να χτυπούν καµπανάκι κινδύνου για εκπτώσεις στην ποιότητα.
Στην τελευταία σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πρόταση του αρµοδίου για τη γεωργία Επίτροπου Φιλ Χόγκαν που πρότεινε, στο πλαίσιο της επικείµενης µεταρρύθµισης της ΚΑΠ, την άρση της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης από το 1979 αυτών των ποικιλιών, µε το αιτιολογικό ευελιξίας των παραγωγών εξαιτίας και της κλιµατικής αλλαγής, προκάλεσε αντιδράσεις από τις χώρες του νότου.
Η ιδέα των Βρυξελλών είναι ότι η άρση της απαγόρευσης θα επιτρέψει στους αµπελώνες να επιλέξουν σταφύλια που δεν απαιτούν έντονο ψεκασµό µε δραστικές ουσίες, άρα και οικονοµία, ενώ τα εν λόγω στελέχη Vitis labrusca είναι φυσικά ανθεκτικά σε κοινά παράσιτα όπως η Phylloxera και στο κρύο, που σηµαίνει ότι µπορούν εύκολα να φυτευθούν στα βόρεια κλίµατα.
∆ώδεκα χώρες, µεταξύ των οποίων κορυφαίες παραγωγοί της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα αντιτίθενται στην ιδέα Χόγκαν, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευθεί η φήµη για την ποιότητα που έχουν δηµιουργήσει τα ευρωπαϊκά κρασιά µεταξύ των καταναλωτών παγκοσµίως. Πολλοί, επίσης, αναφέρονται στην απωθητική δυσοσµία των αµερικανικών κρασιών.
«Οι ποικιλίες Labrusca συσχετίζονται συνήθως µε αρώµατα µούχλας», δήλωσε ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραµµατέας της Ευρωπαικής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου CEEV, χρησιµοποιώντας έναν όρο της βιοµηχανίας για να περιγράψει το γήινο άρωµα αυτών των κρασιών. «Αυτά δεν είναι τα αρώµατα αναφοράς και φυσικά δεν αποτελούν κανόνα ποιότητας», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η διασταύρωση των ευρωπαϊκών ποικιλιών οίνου θα µπορούσε να επιτύχει παρόµοια περιβαλλοντικά οφέλη. Ο υφυπουργός τροφίµων και γεωργίας της Ιταλίας Franco Manzato ακολούθησε παρόµοια γραµµή, όταν τέθηκε το θέµα στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει υψηλή παρουσία µεθανόλης ... Αυτό δηµιουργεί ένα συγκεκριµένο άρωµα, κάτι που θα εµπόδιζε την εµπορία αυτών των προϊόντων», δήλωσε.
Ορισμένοι υπουργοί αναφέρθηκαν αρνητικά επίσης κατά του να πορευτούν με μια πρακτική που επιστρέφει την οινοποίηση στην αρχαιότητα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης αντέστρεψε την ιδέα και είπε ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών κρασιών «βασίζεται σε μια ιστορία χιλιάδων ετών».
Υπήρξαν όμως και θετικές φωνές: "Υπάρχει ένα είδος αίσθησης ότι αυτές οι ποικιλίες θα επιτρέψουν στην παραγωγή κρασιού να κινηθεί προς τα βόρεια ή προς νέες αγορές", δήλωσε ο Gonçalo Macedo, συντονιστής της γεωργικής πολιτικής στο Arche Noah, μια ένωση που εδρεύει στην Αυστρία και προωθεί την πολυποικιλότητα των καλλιεργειών. "Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για το περιβάλλον", πρόσθεσε.
"Οι εμπορικές στρατηγικές των χωρών δεν περιλαμβάνουν τη χρήση αυτών των ποικιλιών: Αυτό είναι το δικαίωμά τους", δήλωσε ο Macedo, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι, ωστόσο, λόγος να διατηρηθεί η απαγόρευση.
Μόνο οι υπουργοί από τις βόρειες χώρες - τη Φινλανδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο - ήταν θετικοί με την ιδέα. Η Γερμανία, ο παραδοσιακός βασιλιάς του Συμβουλίου της ΕΕ, φάνηκε επίσης πιο θετική απ 'ό, τι άλλες χώρες σχετικά με την πρόταση, η οποία πρέπει να περάσει από πολλές επιτροπές και συζητήσεις πριν παρθεί μια τελική απόφαση.
"Προτιμάμε να επιμείνουμε στο σημερινό status quo, αλλά δεν πρόκειται να πεθάνουμε και για αυτό", δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Julia Klöckner. "Υπάρχουν αρκετές θετικές προοπτικές εδώ". 

Πηγή: Politico.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.