Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η Aconcagua Valley και η σημασία της για τη Χιλή


Η κοιλάδα Aconcagua είναι μια από τις πέντε αμπελουργικές περιοχές της Χιλής, με μήκος περίπου 100 χιλιόμετρα και εκτείνεται μεταξύ των Άνδεων στα ανατολικά και του Ειρηνικού Ωκεανού στα δυτικά. Η κοιλάδα παίρνει το όνομά της από την επαρχία όπου βρίσκεται, το San Felipe de Aconcagua, τον ομώνυμο ποταμό που ρέει προς τα δυτικά μέσα στην πλατιά κοιλάδα και εκβάλλει στον Ειρηνικό Ωκεανό πολύ κοντά στην κωμόπολη Concon, 20 km βορείως του Valparaiso και εγγύτερα στη Viña del Mar και τέλος από το βουνό Aconcagua, την υψηλότερη κορυφή στις Άνδεις στα 6.956 μέτρα. Πολλές αμπελουργικές περιοχές συνδέονται στενά με τον ποταμό και ακολουθούν την πορεία τους, καθώς φέρνει φρέσκο νερό από λιωμένο χιόνι των κορυφών των Άνδεων μέχρι το τέλος της κοιλάδας. 
Η τοπογραφία αυτή της κοιλάδας, κοινή σε πολλές από τις αμπελουργικές περιοχές της Χιλής, σημαίνει ότι το υψόμετρο των αμπελώνων στην Aconcagua ποικίλλει από τα 1000μ. στα ανατολικά έως τα 50m στα δυτικά. Η τοπογραφία δημιουργεί επίσης ένα κλιματικό χαρακτηριστικό: καθώς το ζεστό ξηρό έδαφος της περιοχής θερμαίνεται το απόγευμα, ο θερμός αέρας στην ανατολή ανεβαίνει ταχύτατα προς τα πάνω, απορροφώντας ψυχρότερο αέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά. Αυτή η διαδικασία αντιστρέφεται καθώς η γη κρυώνει το βράδυ. Αυτές οι καθημερινές αύρες μετριάζουν τις κατά τα άλλα υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν στην κοιλάδα Aconcagua και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων στα αμπέλια. Το Ρεύμα Humboldt, της Ανταρκτικής, το οποίο ρέει στη δυτική ακτή της Χιλής, συμβάλλει και αυτό στη διατήρηση αυτού του κλιματικού φαινομένου. 
Η θέα από τη Vina Seña
Παλαιότερα κανένας στη Χιλή δεν πίστευε ότι αυτή η ζεστή, ξηρή κοιλάδα ήταν κατάλληλη για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών μέχρι που ο Don Maximiano Errazuriz έβαλε τα πρώτα αμπέλια εδώ. Η ποιότητα όμως των Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot πρωτίστως αλλά και άλλων ποικιλιών άλλαξε άρδην τη γνώμη των Χιλιανών οινοποιών για το δυναμικό της κοιλάδας. Έτσι η μικρή αμπελουργική περιοχή των 10000 στρεμμάτων είναι γνωστή πια για τα ερυθρά κρασιά της, τα οποία έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση, ειδικά μετά την διάκριση του Seña της Vina Errázuriz αλλά και του Vinedo Chadwick μπροστά από το Château Lafite και το Château Margaux σε τυφλή δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 2004, γεγονός ορόσημο για τη Χιλιανή βιομηχανία οίνου. Παρόλο που η κοιλάδα είναι γνωστή κυρίως για τα κόκκινα σταφύλια που καλλιεργούνται στο εσωτερικό της, τα λευκά σταφύλια ευδοκιμούν σε νέες παράκτιες καλλιέργειες της πόλης Colmo όπου το κλίμα είναι ψυχρό σαν του Marlborough της Νέας Ζηλανδίας! Σημαντικά οινοποιεία εκτός του Errazuriz και του Seña (Errazuriz-R.Mondavi) είναι τα San Esteban, Von Silbenthal και το σχεδόν παραλιακό Arboleda ενώ καλλιεργούν και γνωστοί παραγωγοί από άλλες περιοχές όπως οι Montes και Santa Rita.
Η αμπελουργική περιοχή της Aconcagua περιλαμβάνει και άλλες δυο σημαντικές περιοχές: την Casablanca Valley και την San Antonio Valley στην οποία περιλαμβάνεται και η εξίσου σημαντική Leyda Valley.
Valparaiso: Η χρωματιστή πόλη
Η κοιλάδα Casablanca είναι μια αμπελουργική περιοχή 75 χλμ βορειοδυτικά του Σαντιάγκο. Η κοιλάδα παίρνει το όνομά της από την πόλη της Casablanca και εκτείνεται σε περίπου 30 χιλιόμετρα από ανατολή προς δύση σχεδόν στα σύνορα της επαρχίας του Valparaíso. Τα αμπέλια φυτεύτηκαν εδώ στα μέσα της δεκαετίας του '80 κατά την μεγάλη έκρηξη της Χιλιανής βιομηχανίας οίνου και γρήγορα έγινε γνωστή για τα λευκά κρασιά της, κυρίως για το Sauvignon Blanc και το Chardonnay, αλλά και για το Pinot Noir, το οποίο ευδοκιμεί στο ψυχρότερο κλίμα της. Παρόλο που η κοιλάδα βρίσκεται στον 33° Νότιο, πολύ πιο κοντά στον Ισημερινό από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό αμπελώνα, η καλλιέργεια είναι δυνατή λόγω της ψυχρής επίδρασης του Ειρηνικού Ωκεανού, με τη μορφή δροσερής πρωινής ομίχλης και μεγαλύτερης νεφοκάλυψης από το βόρειο τμήμα της Χιλής. Έτσι οι αμπελώνες της περιοχής καταφέρνουν να έχουν τρύγο σχεδόν ένα μήνα αργότερα από τους αμπελώνες που βρίσκονται στις πλαγιές των Άνδεων (πχ. Central Valley) αν και πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος μιας φθινοπωρινής παγωνιάς λίγο πριν το τρύγο. Η έλλειψη νερού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο των αμπελουργών με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να είναι πιο δαπανηρή από τις άλλες περιοχές. Σημαντικότερα οινοποιεία της περιοχής είναι τα Veramonte, Loma Larga και Casa Del Bosque ενώ η περιοχή αποτελεί κύριο σημείο προμήθειας ποικιλιών ψυχρού κλίματος για το σύνολο σχεδόν των Χιλιανών παραγωγών.
Το λιμάνι του San Antonio
Η κοιλάδα του San Antonio με την κοιλάδα Leyda, που αποτελεί το νοτιοδυτικό της κομμάτι, είναι δυο παρόμοιες περιοχές και πολύ κοντά κλιματολογικά με την Casablanca Valley καθώς όμως η τοπογραφία τους είναι ακόμη πιο ποικιλόμορφη, διαθέτουν περιοχές ακόμη πιο ψυχρές. Πρωτοφυτεύτηκε αμπέλι στη περιοχή το 1997 και αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αμπελουργική ζώνη το 2002, αποτελώντας έτσι το μέλλον του Χιλιανού αμπελώνα. Γρανιτικό έδαφος, με λεπτό στρώμα, κυρίως, ερυθρού άργιλου στην επιφάνεια και έλλειψη άρδευσης μαζί με το ψυχρό κλίμα την καθιστούν ιδανικό τόπο καλλιέργειας Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir και Syrah. Οι περισσότεροι Χιλιανοί παραγωγοί φτιάχνουν κρασιά από τις τέσσερις αυτές ποικιλίες με σταφύλια που καλλιεργούνται στην μικρή αυτή περιοχή. Κυριότεροι παραγωγοί των δυο αυτών κοιλάδων είναι οι: Casa Marin, Vina Leyda, Matetic και Amayna.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.