Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ραδιενεργά ίχνη απο τη Φουκουσίμα εντοπίστηκαν σε Καλιφορνέζικα κρασιά


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπορντό εντόπισαν τις επιπτώσεις
της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα το 2011 στη βιομηχανία οίνου της Καλιφόρνιας, εντοπίζοντας ένα ραδιενεργό ίχνος στα επίπεδα ακτινοβολίας στους οίνους της σοδειάς του 2012, τα οποία παραμένουν πάντως σε ένα κανονικό κατώτατο όριο.
Μια έρευνα που δημοσίευσαν οι Michael S. Pravikoff, Chrisne Marquet και Philippe Hubert στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux του Center d' Études Nucléires de Bordeaux-Gradignan (CNRS) στη Γαλλία αποκάλυψε ότι τα επίπεδα του καίσιου-137 στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα επιπέδου 7 στον αντιδραστήρα της Ιαπωνικής πόλης.
Η φυσική ραδιενέργεια υπήρξε πάντα στην ατμόσφαιρα της γης, στο έδαφος, στις θάλασσες και στα ποτάμια και βρίσκεται σε ίχνη σε όλα τα τρόφιμα που τρώμε, αλλά σπάνια σε επίπεδο που θα προκαλούσε ανησυχίες. Το ίδιο ισχύει για τη βιομηχανία οίνου.
Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να προσδιορίσει εάν το περιστατικό της Φουκουσίμα επηρέασε το επίπεδο της φυσικής και τεχνητής ραδιενέργειας που βρέθηκε στους οίνους της Καλιφόρνιας με τον ίδιο τρόπο που το επεισόδιο του Τσερνομπίλ είχε επηρεάσει τα κρασιά από τη Νοτιοδυτική Γαλλία στη δεκαετία του '80 και επομένως την απόσταση που θα μπορούσε να εξαπλωθεί.

Το περιστατικό της Φουκουσίμα, που έλαβε χώρα στις 11 Μαρτίου 2011, οδήγησε σε ένα ραδιενεργό σύννεφο που διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό για να φτάσει στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει η έρευνα. Η ιδέα ήταν να διαπιστωθεί, όπως συνέβη στην Ευρώπη μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ, αν μπορεί να εντοπιστεί κάποιο ίχνος από καίσιο-137 στα κρασιά της περιοχής.
Το ραδιενεργό σύννεφο που απελευθερώθηκε από το εργοστάσιο Fukushima πραγματοποίησε την πορεία του στον Ειρηνικό μέχρι και την Napa Valley της Καλιφόρνιας, όπου ίχνη ποσότητας του εξαιρετικά διαλυτού ισοτόπου του καισίου θα μπορούσαν πολύ εύκολα να απορροφηθούν από τα σταφύλια.
Ως αποτέλεσμα, ένα τυπικό μπουκάλι Californian Cabernet Sauvignon διπλασίασε την περιεκτικότητα σε καίσιο-137 από τα 7,5 mBq ανά λίτρο περίπου σε 15, γεγονός που είναι ελάχιστο σε σύγκριση με το επίπεδο ακτινοβολίας που βρέθηκε στους οίνους κατά τη δεκαετία του 1960 στο απόγειο της πυραυλικής κρίσης της Κούβας.Οι ερευνητές εξέτασαν φιάλες Californian Cabernet Sauvignon από το 2009 έως το 2012, διαπιστώνοντας ότι τα επίπεδα του καισίου-137 διέφεραν πριν και μετά το περιστατικό της Φουκουσίμα το 2011, με τα κόκκινα κρασιά να περιέχουν ελαφρώς περισσότερη ακτινοβολία από τους αντίστοιχους λευκούς ή ροζέ.Όπως συνέβη και με το λευκό ή ροζέ κρασί της Γαλλίας, αναφέρει η μελέτη, τα ροζέ της Καλιφόρνιας είναι σε σημαντικά χαμηλότερες περιεκτικότητες από τους κόκκινα, σημειώνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας πως φαίνεται να υπάρχει αύξηση της δραστηριότητας το 2011 κατά δύο φορές περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές.
Η τεχνητή ραδιενέργεια που προκαλείται όταν εκπέμπονται ραδιενεργά υλικά στο περιβάλλον από πυρηνικές λειτουργίες μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα με τον ίδιο τρόπο όπως η φυσική ραδιενέργεια και παρακολουθείται στενότερα.Να σημειώσουμε εδώ πως το 2014, η FDA των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν είχε βρει στοιχεία για αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στα τρόφιμα μετά το περιστατικό της Φουκουσίμα σε επίπεδα που θα δημιουργούσαν ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.