Ο Christian Moueix του Chateau Petrus πάντα αγαπούσε την Καλιφόρνια και τους αμπελώνες της από τον καιρό ακόμα που σπούδαζε στο διάσημο Davis University, έτσι όταν βρήκε την ευκαιρία το 1982 να αποκτήσει ποσοστό στον ιστορικό για την περιοχή αμπελώνα Napanook με την δυνατότητα να τον αναμορφώσει, δεν δίστασε καθόλου και δικαιώθηκε αφού μετά από 13 χρόνια έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης του αμπελώνα και μια χρονιά αργότερα, το 1996, έβγαλε την πρώτη ετικέτα με το σημερινό όνομα του κτήματος.
Το κτήμα εκτός από το Cabernet Sauvignon καλλιεργεί επίσης Petit Verdot και Cabernet Franc τα οποία χρησιμοποιούνται στην κύρια ετικέτα του κτήματος σε ποσότητες ανάλογα με την ποιότητα της σοδειάς. Ειδικά για το Petit Verdot είναι σημαντικό ότι η περιοχή θεωρείται η ζεστότερη της Napa Valley καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και αρκετές πιο κρύες περιοχές τριγύρω αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ποικιλία. Η τοποθεσία του αμπελιού στις παρυφές των Mayacamas Mountains και η αργιλοχαλικώδης σύσταση του εδάφους μαζί με τις καλλιεργητικές πρακτικές, από την βιοδυναμική προσέγγιση μέχρι την παράλειψη της άρδευσης, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή καρπού υψηλότατης ποιότητας με απαράμιλλη συγκέντρωση και συμπύκνωση, όπως θα διαπιστώσουμε στην γευστική δοκιμή.
Η χρονιά του 2012 ήταν πάρα πολύ καλή με άφθονες βροχοπτώσεις την άνοιξη, χωρίς παγωνιές και ακραία καιρικά φαινόμενα βοηθώντας τα μέγιστα στην έκπτυξη των οφθαλμών αλλά και την ανθοφορία. Το καλοκαίρι ήταν ζεστό χωρίς εξάρσεις, με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν την αργή, ομοιογενή ωρίμαση δίνοντας πλούτο και χαρακτήρα στον καρπό. Το χαρμάνι της χρονιάς είναι 93% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot και 2% Cabernet Franc ενώ η παραγωγή ήταν 60.000 μπουκάλια, ποσό μηδαμινό για αμερικάνικο οινοποιείο.
Σκούρο μωβ-ρουμπινί, αδιαπέραστο στο κέντρο. Μύτη καταπληκτική, έντονα αρωματική με μαύρα φρούτα και σκούρα άνθη να κυριαρχούν στην αρχή. Βατόμουρα, creme de cassis, κεράσια, βιολέτα, ιβίσκος, τριαντάφυλλο, κέδρος (παλαίωση σε 40% καινούρια βαρέλια), καπνός πίπας, γραφίτης, γλυκόριζα, πιπέρι, σοκολάτα, κόκκοι καφέ αλλά και κάποιες νύξεις πιπεριάς και τσαγιού μας μπερδεύουν λίγο στιλιστικά ως προς τα που πρέπει να κατατάξουμε το κρασί.
Στο στόμα είναι ξηρό με γεμάτο, ολοστρόγγυλο και στιβαρό σώμα, η οξύτητα είναι μέτρια προς έντονη χωρίς να καλύπτει τη γεύση, οι τανίνες είναι υψηλές αλλά έχουν εμφανώς δουλευτεί, εντούτοις λόγω της νεαρότητας είναι αισθητές, ενώ η γευστική ένταση είναι το καλύτερο στοιχείο του κρασιού καθώς είναι στο ανώτερο επίπεδο και σε συνδυασμό με την μακριά, επίμονη και πολυεπίπεδη επίγευση προσφέρουν μια συγκλονιστική γευστική εμπειρία.
Η καθαρότητα του φρούτου, η συμπύκνωση και η συγκέντρωση είναι τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν άνετα μέσα στα καλύτερα Καλιφορνέζικα Cabernet αν και το στυλ του δεν είναι ακριβώς αυτό. Το ένα πόδι είναι στην Αμερικάνικη ήπειρο και το άλλο στο Bordeaux. Από τη μια οι γλυκές γεύσεις και τα αρώματα και από την άλλη τα μπαχαρικά και η πιπεριά. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κρασί που καθηλώνει τις αισθήσεις. Γευστικότατο, καλοδουλεμένο, στιβαρό και συγκροτημένο, πλούσιο σε όλα του και εκφραστικό, συνιστά εμπειρία η κατανάλωσή του έστω και σε μια μέτρια χρονιά ενώ η αποθήκευση επιβάλλεται καθώς η μέγιστη απόλαυση αναμένεται μεταξύ 2020-2035 με μετριοπαθείς προβλέψεις.
📚🎥🎶 Muddy Waters - Look What You've Done
🍴 Βοδινό κόντρα φιλέτο με μαρινάδα θυμαριού, μπριζόλα άλκης με σάλτσα cranberry , μπούτι πάπιας με confit πιπεριάς Φλωρίνης
Abv 14,5%
💲💲💲 225-360€
Το κτήμα εκτός από το Cabernet Sauvignon καλλιεργεί επίσης Petit Verdot και Cabernet Franc τα οποία χρησιμοποιούνται στην κύρια ετικέτα του κτήματος σε ποσότητες ανάλογα με την ποιότητα της σοδειάς. Ειδικά για το Petit Verdot είναι σημαντικό ότι η περιοχή θεωρείται η ζεστότερη της Napa Valley καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και αρκετές πιο κρύες περιοχές τριγύρω αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ποικιλία. Η τοποθεσία του αμπελιού στις παρυφές των Mayacamas Mountains και η αργιλοχαλικώδης σύσταση του εδάφους μαζί με τις καλλιεργητικές πρακτικές, από την βιοδυναμική προσέγγιση μέχρι την παράλειψη της άρδευσης, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή καρπού υψηλότατης ποιότητας με απαράμιλλη συγκέντρωση και συμπύκνωση, όπως θα διαπιστώσουμε στην γευστική δοκιμή.
Η χρονιά του 2012 ήταν πάρα πολύ καλή με άφθονες βροχοπτώσεις την άνοιξη, χωρίς παγωνιές και ακραία καιρικά φαινόμενα βοηθώντας τα μέγιστα στην έκπτυξη των οφθαλμών αλλά και την ανθοφορία. Το καλοκαίρι ήταν ζεστό χωρίς εξάρσεις, με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν την αργή, ομοιογενή ωρίμαση δίνοντας πλούτο και χαρακτήρα στον καρπό. Το χαρμάνι της χρονιάς είναι 93% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot και 2% Cabernet Franc ενώ η παραγωγή ήταν 60.000 μπουκάλια, ποσό μηδαμινό για αμερικάνικο οινοποιείο.
Το βραβευμένης αρχιτεκτονικής οινοποιείο |
Στο στόμα είναι ξηρό με γεμάτο, ολοστρόγγυλο και στιβαρό σώμα, η οξύτητα είναι μέτρια προς έντονη χωρίς να καλύπτει τη γεύση, οι τανίνες είναι υψηλές αλλά έχουν εμφανώς δουλευτεί, εντούτοις λόγω της νεαρότητας είναι αισθητές, ενώ η γευστική ένταση είναι το καλύτερο στοιχείο του κρασιού καθώς είναι στο ανώτερο επίπεδο και σε συνδυασμό με την μακριά, επίμονη και πολυεπίπεδη επίγευση προσφέρουν μια συγκλονιστική γευστική εμπειρία.
Η καθαρότητα του φρούτου, η συμπύκνωση και η συγκέντρωση είναι τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν άνετα μέσα στα καλύτερα Καλιφορνέζικα Cabernet αν και το στυλ του δεν είναι ακριβώς αυτό. Το ένα πόδι είναι στην Αμερικάνικη ήπειρο και το άλλο στο Bordeaux. Από τη μια οι γλυκές γεύσεις και τα αρώματα και από την άλλη τα μπαχαρικά και η πιπεριά. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κρασί που καθηλώνει τις αισθήσεις. Γευστικότατο, καλοδουλεμένο, στιβαρό και συγκροτημένο, πλούσιο σε όλα του και εκφραστικό, συνιστά εμπειρία η κατανάλωσή του έστω και σε μια μέτρια χρονιά ενώ η αποθήκευση επιβάλλεται καθώς η μέγιστη απόλαυση αναμένεται μεταξύ 2020-2035 με μετριοπαθείς προβλέψεις.
📚🎥🎶 Muddy Waters - Look What You've Done
🍴 Βοδινό κόντρα φιλέτο με μαρινάδα θυμαριού, μπριζόλα άλκης με σάλτσα cranberry , μπούτι πάπιας με confit πιπεριάς Φλωρίνης
Abv 14,5%
💲💲💲 225-360€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου