Στο Αμύνταιο η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες και με έντονες αλλά όχι πολλές χιονοπτώσεις
γεγονός που βοήθησε τα φυτά να γεμίσουν σε υδατικά και θρεπτικά αποθέματα για την επερχόμενη βλαστική περίοδο.
Ο Μάιος όμως συνδύασε έντονες βροχοπτώσεις με σημαντική αύξηση των θερμοκρασιών και γενικά ιδιαίτερα άστατο καιρό, που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε επιτάχυνση της βλάστησης και πλέον στο τέλος του μήνα να μιλάμε για μία πρώιμη χρονιά που επιβεβαιώθηκε και με την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, μία τουλάχιστον βδομάδα νωρίτερα σε σχέση με τον μέσο όρο.
Τη φετινή χρονιά η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη με πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα.
Οι ιδανικές θερμοκρασιακές διαφορές μέρας νύχτας και οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ξεφύγει σε ακραίες είτε προς τα πάνω είτε προς κάτω τιμές αντίστοιχα, έφεραν την σοδειά σε πρωιμότητα τουλάχιστον ενός δεκαημέρου. Τη φετινή χρονιά οι οξύτητες είναι εξαιρετικές οι οποίες πρώτη φορά παρατηρούνται στην περιοχή συνδυαστικά με την υψηλή τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών όπως καταγράφεται.
Είναι πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό ο τρυγητός του Ξινόμαυρου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η παραγωγή κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα για την περιοχή τουλάχιστον αυξημένη κατά 25% από την περσινή ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή και στο μέσο όρο της ζώνης σε επίπεδα όπως πχ η εσοδεία 2016.
Η φετινή χρόνια αποτελείται από παραγωγή οίνων με υψηλό αρωματικό δυναμικό, και εξαιρετικές οξύτητες που χαρακτηρίζουν άλλωστε την περιοχή. Σε ότι αφορά τις ερυθρές ποικιλίες και ειδικότερα το Ξινόμαυρο είχαμε εξαιρετικές «σακχαρικές» ωριμότητες που συνοδεύονται από μεγάλη φαινολική συμπύκνωση για την ποικιλία.
Οι τιμές, παραμένουν σχετικά αμετάβλητες με ελαφριές τάσεις ανόδου στις λευκές ποικιλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου