Το υπουργείο Γεωργίας της Χώρας των Βάσκων και το Ρυθμιστικό Συμβούλιο της Rioja ανακοίνωσαν τις αλλαγές στο σύστημα ταξινόμησης της περιοχής. Οι αλλαγές είναι αρκετές και μένει να δείξει ο χρόνος αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι κυριότερες αλλαγές έχουν ως εξής:
-Η Rioja μπορεί να επισημανθεί τώρα πια με τις τρεις επίσημες ζώνες της: Rioja Alta, Rioja Alavesa και Rioja Oriental (αρχική και γνωστότερη ονομασία Rioja Baja).
-Η ηλικιακή ταξινόμηση της Rioja εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις ίδιες ονομασίες γενικής χρήσης, Crianza, Reserva και Gran Reserva, αλλά τώρα υπάρχει και η Gran Añada, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αφρώδη οίνο.
-Τα κρασιά Rioja μπορούν τώρα να προσθέσουν το όνομα του χωριού / δήμου στην μπροστινή ετικέτα.
-Τα ροζέ (γνωστά και ως "rosado") κρασιά μπορούν τώρα να γίνουν και με πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα. -Δημιουργείται μια νέα ονομασία αφρώδους οίνου που ονομάζεται Espumosos de Calidad de Rioja η οποία έχει αρκετές ομοιότητες με την Champagne!
-Οι οινοποιοί μπορούν πλέον να προσφέρουν λευκά κρασιά μιας ποικιλίας υπό την ετικέτα Rioja Blanco.
Αναλυτικότερα οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα:
Παλαίωση Rioja
Αναθεωρημένες ταξινομήσεις παλαίωσης της Rioja
-Γενική Rioja (γνωστή και ως "Joven")Τα απλά κρασιά Rioja δεν έχουν απαιτήσεις παλαίωσης. Πρόκειται για κρασιά με μηδενική ή ελάχιστη παρουσία βαρελιού και νεανικό στυλ. Στο παρελθόν, αυτή ήταν η χαμηλότερη ετικέτα ποιότητας της Rioja.
Σήμερα όμως είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποια εξαιρετικά κρασιά (ειδικά Rioja Blanco που έγιναν από Viura) χρησιμοποιώντας αυτό το επίπεδο της ταξινόμησης.
-Crianza Rioja
Η Crianza ήταν παλιότερα η ετικέτα όπου άρχιζε η ποιότητα για το κρασί Rioja (θεωρητικά πάντα). Η αυξημένη παλαίωση επιτρέπει στα κρασιά με βάση το Tempranillo να αναπτύξουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα με χαρακτηριστικά όπως τις γεύσεις κόκκινου φρούτου και τα καρυκεύματα.
Κόκκινα κρασιά: ηλικίας τουλάχιστον δύο ετών με τουλάχιστον ένα έτος σε δρύινα βαρέλια.
Λευκοί και ροζέ οίνοι: ηλικίας τουλάχιστον δύο ετών με τουλάχιστον έξι μήνες σε βαρέλια.
-Reserva Rioja
Η Reserva είναι όπου τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται σοβαρά με τη Rioja. Πιθανόν αυτή η κατηγορία θα συνεχίσει να αποτελεί το σημείο αναφοράς όσον αφορά τα κρασιά ποιότητας, ενώ θα περιλαμβάνει και τη νέα κατηγορία αφρωδών Espumosos de Calidad de Rioja.
Τα κόκκινα κρασιά σε αυτή την ταξινόμηση έχουν συνήθως φανταστική ισορροπία μεταξύ φρούτου και δομής (π.χ. τανίνες και οξύτητα), με λεπτές γεύσεις αρωματικών μπαχαρικών και ξηρών καρπών.
Κόκκινα κρασιά: ηλικίας τουλάχιστον τριών ετών με τουλάχιστον ένα έτος σε δρύινα βαρέλια και τουλάχιστον έξι μήνες σε φιάλη.
Αφρώδεις οίνοι: Τα κρασιά πρέπει να είναι παλαιωμένα "en tirage" (με τις οινολάσπες) για τουλάχιστον 24 μήνες. Οι αφρώδεις της κατηγορίας με vintage ημερομηνίες πρέπει να συλλέγονται με το χέρι.
Λευκοί και ροζέ οίνοι: ηλικίας τουλάχιστον δύο ετών με τουλάχιστον έξι μήνες σε βαρέλια.
-Gran Reserva Rioja
Κόκκινα κρασιά: ηλικίας πέντε ετών συνολικά, με τουλάχιστον δύο έτη σε δρύινα βαρέλια και δύο ετών σε φιάλες.
Λευκοί και ροζέ οίνοι: ηλικίας πέντε ετών συνολικά, με τουλάχιστον έξι μήνες σε βαρέλια.
-Gran Añada Rioja
Παλιά κατηγορία ταξινόμησης η οποία αποκτά νέα ζωή, χάρη στη δημιουργία του Gran Añada bubbly! Με την κατηγορία αυτή η Rioja χτυπάει στα ίσα τις μεθόδους παραγωγής και τις απαιτήσεις παλαίωσης της vintage Champagne.
Αφρώδης οίνος: Τα κρασιά πρέπει να είναι παλαιωμένα "en tirage" (στις οινολάσπες) τουλάχιστον για 36 μήνες. Οι αφρώδεις με vintage ημερομηνίες εννοείται πως πρέπει να συλλέγονται με το χέρι.
Νέα περιφερειακή σήμανση για τη Rioja
Η μεγαλύτερη αλλαγή στους οίνους της Rioja είναι η προσθήκη ενός περιφερειακού καθεστώτος επισήμανσης του τόπου παραγωγής. Παλαιότερα όλοι οι οίνοι με την ονομασία Rioja μπορούσαν να είναι ένα μείγμα σταφυλιών από όλη την La Rioja. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και χωρίζονται σε:
-Zonas (Ζώνες)
Η μεγαλύτερη Zona είναι η Rioja Oriental, ακολουθούμενη από την Rioja Alta και στη συνέχεια την Rioja Alavesa. Η Rioja Alta και η Rioja Alavesa θεωρητικά κάνουν καλύτερα κρασιά ενώ η Rioja Oriental συνήθως ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της είναι χύμα κρασί.
Municipios (Δήμοι)
Η Rioja μπορεί πλέον να επισημάνει τα κρασιά με το χωριό ή την περιοχή του δήμου όπου καλλιεργούνται. Εάν ένας αμπελώνας ανήκει σε δύο δήμους, επιτρέπεται να αναμειγνύεται μέχρι το 15% των σταφυλιών του δεύτερου χωριού στο κρασί.
Το μόνο πρόβλημα με αυτό το νέο κανονισμό είναι ότι πρέπει να περιμένουμε λίγα χρόνια μέχρι να διαπιστώσουμε ποια χωριά θα ξεχωρίσουν ποιοτικά. Στη Rioja υπάρχουν 145 δήμοι (77 στην Rioja Alta, 50 στην Rioja Oriental και 18 στην Rioja Alavesa.)
Viñedo Singular (Μεμονωμένοι Αμπελώνες)
Ο κανονισμός Viñedo Singular μας θυμίζει έντονα τα lieu-dits (ονόματα των αμπελώνων) της Βουργουνδίας. Για να μπει στην ταξινόμηση αυτή ο παραγωγός πρέπει να προσφύγει στο Consejo Regulador (Ρυθμιστικό Συμβούλιο) για να αναγνωρίσει τον αμπελώνα του και να επιτρέψει την εγγραφή του στην ετικέτα.
Σαφώς και με το Viñedo Singular τα οινοποιεία ενθαρρύνονται να παράγουν κρασιά από ένα αμπελώνα (κάτι που είναι ακόμα αρκετά σπάνιο στη Rioja). Από την άλλη πλευρά βέβαια λογικά θα υπάρχουν χιλιάδες Viñedo Singular τα οποία θα καταστήσουν την περιοχή πιο περίπλοκη, πιο δύσκολη στην κατανόηση και πιθανόν να μπερδεύουν περισσότερο, ειδικά αν αρκετά τοπωνύμια μοιάζουν μεταξύ τους, πράγμα που μάλλον είναι φυσιολογικό.
Πηγές:
Rioja Wine Classification (pdf – in Spanish)
Production statistics from Riojawine.com (pdf – in Spanish)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου