Μια σειρά από άσχημες καλλιεργητικές χρονιές
στη Βουργουνδία έχει μειώσει δραματικά τη διαθεσιμότητα κορυφαίων κρασιών, εννοούμε φυσικά το Pinot Noir πρωτίστως. Ευτυχώς υπάρχει Pinot Noir και εκτός Βουργουνδίας, λίγο πιο δυτικά, στις ασβεστολιθικές πλαγιές του Sancerre. Το πλεονέκτημα στη περίπτωση του Λίγηρα είναι πως πρόκειται για πλήρως συνειδητοποιημένα κρασιά που προκαλούν τους φίλους της Βουργουνδίας πρωτίστως με την ποιότητα και κατά δεύτερο λόγο με την υποπολλαπλάσια τιμή τους.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η οικογένεια Crochet ήταν μία από τις πρώτες που εμφιάλωσαν Sancerre και κατάφεραν να το πουλήσουν στο Παρίσι. Από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα, το Sancerre Blanc της οικογένειας είναι ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα λευκά της περιοχής. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που τα εξαιρετικά κόκκινα της οικογένειας παραμένουν σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Οι αμπελώνες του Crochet αποτελούνται από ένα μείγμα ασβεστόλιθου και πηλού με ένα μικρό ποσοστό χαλικιών. Τα αμπέλια με το Pinot Noir τους είναι κατά κύριο λόγο νότιου προσανατολισμού, επιτυγχάνοντας έτσι μια αυξημένη θερμότητα και καλύτερη έκθεση στον ήλιο σε αυτή την φυσιολογικά δροσερή περιοχή. Όλες οι καλλιέργειες πραγματοποιούνται με τη χρήση οργανικών υλικών και ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά. Η ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, χωρίς τη χρήση βιομηχανικών ζυμών και το 60% του κρασιού παλαιώνεται σε ουδέτερα δρύινα βαρέλια, με το υπόλοιπο 40% να παραμένει σε δεξαμενή. Στη συνέχεια, οι δεξαμενές και τα βαρέλια αναμειγνύονται μαζί για επιπλέον οκτώ μήνες παλαίωσης. Τέλος, το κρασί εμφιαλώνεται και ωριμάζει για επιπλέον δύο χρόνια πριν κυκλοφορήσει.
Σκούρο γκρενά με ρουμπινί ανταύγειες, εντυπωσιακό αρωματικό προφίλ αρκετά υψηλής έντασης που συνδυάζει ζουμερά κόκκινα φρούτα με ένα πανέμορφο ανθικό μπουκέτο. Δαμάσκηνο, μαύρο φραγκοστάφυλο, φύλλα, ασβεστόλιθο, αποξηραμένα μανιτάρια και βότανα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται μετά από την επαφή του με τον αέρα καθώς είναι λίγο ντροπαλό στην αρχή.
Στο στόμα είναι ξηρό με αρκετά υψηλή οξύτητα, σώμα μέτριο και στρογγυλό, τανίνες μέτριες και μεταξένιες, φινετσάτη υφή και αρκετά μακριά επίγευση με τις γήινες γεύσεις να βγαίνουν στο προσκήνιο ταυτόχρονα με τα φρούτα.
Πλησιάζει αρκετά σε Βουργουνδία, ίσως να το μπερδέψουμε με κάποιο Volnay ή ένα Premier Cru Savigny-les-Beaune. Γήινος, φρουτώδης και ανθικός χαρακτήρας το προικίζουν με ένα εκπληκτικό αρωματικό προφίλ κοντά στα επίπεδα των κρασιών της Βουργουνδίας. Σαφώς και έχει δυνατότητες παλαίωσης, σίγουρα θα βελτιωθεί τα επόμενα 8-10 χρόνια, έχει πολύ καλό μπουκέτο, θαυμάσια γεύση, πολύ καλή δομή καθώς συνδυάζονται αρμονικά η οξύτητα με το σώμα, τις τανίνες και το αλκοόλ και τέλος διαθέτει και καλή τιμή ώστε να έχουμε ένα πάρα πολύ καλό κρασί στο καθημερινό μας τραπέζι.
📚🎥🎶 Une femme est une femme του Jean-Luc Godard
🍴 Entrecote με σάλτσα κρασιού, στήθος κοτόπουλο με μπρεζαρισμένα λαχανικά, maki τόνος με καυτερή sauce ή λίγα συκώτια πάπιας με κόκκινο ριζότο μανιταριών
Abv 13%
💲💲💲 17-28€
στη Βουργουνδία έχει μειώσει δραματικά τη διαθεσιμότητα κορυφαίων κρασιών, εννοούμε φυσικά το Pinot Noir πρωτίστως. Ευτυχώς υπάρχει Pinot Noir και εκτός Βουργουνδίας, λίγο πιο δυτικά, στις ασβεστολιθικές πλαγιές του Sancerre. Το πλεονέκτημα στη περίπτωση του Λίγηρα είναι πως πρόκειται για πλήρως συνειδητοποιημένα κρασιά που προκαλούν τους φίλους της Βουργουνδίας πρωτίστως με την ποιότητα και κατά δεύτερο λόγο με την υποπολλαπλάσια τιμή τους.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η οικογένεια Crochet ήταν μία από τις πρώτες που εμφιάλωσαν Sancerre και κατάφεραν να το πουλήσουν στο Παρίσι. Από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα, το Sancerre Blanc της οικογένειας είναι ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα λευκά της περιοχής. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που τα εξαιρετικά κόκκινα της οικογένειας παραμένουν σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Οι αμπελώνες του Crochet αποτελούνται από ένα μείγμα ασβεστόλιθου και πηλού με ένα μικρό ποσοστό χαλικιών. Τα αμπέλια με το Pinot Noir τους είναι κατά κύριο λόγο νότιου προσανατολισμού, επιτυγχάνοντας έτσι μια αυξημένη θερμότητα και καλύτερη έκθεση στον ήλιο σε αυτή την φυσιολογικά δροσερή περιοχή. Όλες οι καλλιέργειες πραγματοποιούνται με τη χρήση οργανικών υλικών και ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά. Η ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, χωρίς τη χρήση βιομηχανικών ζυμών και το 60% του κρασιού παλαιώνεται σε ουδέτερα δρύινα βαρέλια, με το υπόλοιπο 40% να παραμένει σε δεξαμενή. Στη συνέχεια, οι δεξαμενές και τα βαρέλια αναμειγνύονται μαζί για επιπλέον οκτώ μήνες παλαίωσης. Τέλος, το κρασί εμφιαλώνεται και ωριμάζει για επιπλέον δύο χρόνια πριν κυκλοφορήσει.
Sancerre |
Στο στόμα είναι ξηρό με αρκετά υψηλή οξύτητα, σώμα μέτριο και στρογγυλό, τανίνες μέτριες και μεταξένιες, φινετσάτη υφή και αρκετά μακριά επίγευση με τις γήινες γεύσεις να βγαίνουν στο προσκήνιο ταυτόχρονα με τα φρούτα.
Πλησιάζει αρκετά σε Βουργουνδία, ίσως να το μπερδέψουμε με κάποιο Volnay ή ένα Premier Cru Savigny-les-Beaune. Γήινος, φρουτώδης και ανθικός χαρακτήρας το προικίζουν με ένα εκπληκτικό αρωματικό προφίλ κοντά στα επίπεδα των κρασιών της Βουργουνδίας. Σαφώς και έχει δυνατότητες παλαίωσης, σίγουρα θα βελτιωθεί τα επόμενα 8-10 χρόνια, έχει πολύ καλό μπουκέτο, θαυμάσια γεύση, πολύ καλή δομή καθώς συνδυάζονται αρμονικά η οξύτητα με το σώμα, τις τανίνες και το αλκοόλ και τέλος διαθέτει και καλή τιμή ώστε να έχουμε ένα πάρα πολύ καλό κρασί στο καθημερινό μας τραπέζι.
📚🎥🎶 Une femme est une femme του Jean-Luc Godard
🍴 Entrecote με σάλτσα κρασιού, στήθος κοτόπουλο με μπρεζαρισμένα λαχανικά, maki τόνος με καυτερή sauce ή λίγα συκώτια πάπιας με κόκκινο ριζότο μανιταριών
Abv 13%
💲💲💲 17-28€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου