Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Hidalgo Manzanilla La Gitana En Rama


Η Manzanilla είναι ένα Fino Sherry που παράγεται και ωριμάζει στη περιοχή γύρω από το Sanlúcar de Barrameda όπου και επιτρέπεται να έχει την ονομασία. Η διαφορά με το Jerez έγκειται στη μεγαλύτερη υγρασία και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του Sanlúcar με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση του flor αφού το στρώμα του είναι πολύ πιο παχύ εδώ και αποτρέπει ακόμη καλύτερα την επαφή του αέρα με το κρασί. Έτσι το κρασί αναπτύσσει λίγο ελαφρύτερο χαρακτήρα από το Fino, ουσιαστικά χωρίς γλυκερόλη, εντελώς ξηρό και με μια ορυκτότητα σαν απεικόνιση του εδάφους, δίνει αλμυρές νότες από τη θάλασσα με μια δροσερή οξύτητα που χαρίζουν στη Manzanilla μεγαλύτερη φρεσκάδα από το Fino. Φυσικά ωριμάζει σε solera αλλά με περισσότερα συνήθως επίπεδα από το Fino, το σύστημα για την Manzanilla Hidalgo έχει 14 criaderas ενώ ενός Sherry έχει συνήθως 3-7 criaderas που σημαίνει πως έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα ανανέωσης του κρασιού.
Το flor στο κρασί επιζεί για 6 με 8 χρόνια και μετά αρχίζει να εξασθενεί σταδιακά καθώς δεν υπάρχει τροφή για να επιζήσει -τα σακχαρα θα είναι λιγότερα από 5γρ/λιτ- και αφήνει το κρασί εκτεθειμένο στο οξυγόνο. Μετά την πάροδο τριών χρόνων και ανάλογα με την κατάσταση του flor γίνεται κατάταξη της Manzanilla σε απλή και Manzanilla Pasada με τη δεύτερη να είναι πιο πλούσια και μεγαλύτερης ηλικίας με το flor να έχει εξασθενήσει αρκετά όταν εμφιαλώνεται.
Στρώμα flor σε βαρέλι Sherry
Η συγκεκριμένη είναι η ελάχιστα φιλτραρισμένη (En Rama) έκδοση της γνωστότερης παγκοσμίως Manzanilla. Έχει μέτριο λεμονί χρώμα με λίγες χρυσές ανταύγειες, έντονη, φρέσκια μύτη με τονισμένη ορυκτότητα, εσπεριδοειδή, βοτανικά και ανθικά στοιχεία, διακριτικά αρώματα βαρελιού, κρέατος, ξηρών καρπών και μια θαλασσινή αύρα από το μέρος που κατάγεται. Ψωμί μπριοζ, προζύμι, ελιά, αλμύρα, άμμος, κοχύλια, χαμομήλι, θυμάρι, μελισσόχορτο, τζίντζερ, φασκόμηλο, ρίγανη, καπνό, σταφίδα, σύκο, χουρμά, στάρπη λεμονιού, γλυκό πορτοκαλάκι, ξηρό βερίκοκο, αμύγδαλο, φιστίκι Αίγινας, κάσιους, καραμέλα, πικρή σοκολάτα και καπνιστό κρέας.
Στόμα ξηρό με σχεδόν υψηλή οξύτητα ενσωματωμένη απόλυτα στο μέτριο προς γεμάτο σώμα με την λίγο ελαιώδη υφή, ένταση γεύσεων υψηλή με τα αρώματα ζύμης και ορυκτότητας να κυριαρχούν ενώ βότανα, ξηροί καρποί, αλμύρα και αποξηραμένα φρούτα εναλλάσσονται με μικρότερη δύναμη στην μέτρια προς μακριά επίγευση η οποία στο τέλος είναι και λίγο πικρή.
Χαρακτηριστική En Rama Manzanilla με γήινο κυρίως χαρακτήρα, καλή ισορροπία που είναι σημαντική για Sherry, ένταση, αρκετά πολύπλοκη και ατελείωτες δυνατότητες ταιριάσματος με φαγητό.  Αυτοί που αρέσκονται σε οξειδωτικές γεύσεις θα το λατρέψουν, οι υπόλοιποι θα το προσπεράσουν αδιάφορα γιατί έτσι είναι φτιαγμένο το Sherry, για τα άκρα.
 

📚🎥🎶  Ολόκληρο το θρυλικό άλμπουμ La leyenda del tiempo των Tomatito - Camarón de la Isla

🍴    Γαρίδες στη λαμαρίνα Langostinos de Sanlúcar, ένα παραδοσιακό Jamón ibéricos Jabugo, λίγες μαύρες ελιές ή μια σούπα Salmorejo.

Abv   15%.

💲💲💲    14-21€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.