Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Quilceda Creek Cabernet Sauvignon 2012


Περίπου 350 χλμ είναι η απόσταση από τα αμπελοτόπια της Columbia Valley μέχρι το Seattle περνώντας μέσα από τα Cascade Mountains, ώστε να φτάσουν τα σταφύλια στα οινοποιεία που βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα της βορειο-δυτικής πολιτείας των ΗΠΑ. Αρκετά οινοποιεία έχουν ιδρυθεί στην κοιλάδα που βρίσκονται τα αμπέλια αλλά τα περισσότερα παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Seattle. Η σχεδόν ερημική κοιλάδα αποτελεί παράδεισο για τους αμπελουργούς καθώς διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ηλιοφάνεια παγκοσμίως (17 ώρες στην περίοδο ανάπτυξης του αμπελιού) λόγω του γεωγραφικού ύψους, ενώ οι ερημικές συνθήκες που επικρατούν με τις λιγοστές βροχές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, καθώς και οι μεγάλες ημερήσιες διαφορές της θερμοκρασίας  δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάσουν πλήρως διατηρώντας τα επίπεδα οξύτητας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Πολιτεία να έχει αλματώδη ανάπτυξη στην αμπελουργία και να είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη πολιτεία μετά την Καλιφόρνια σε παραγωγή σταφυλιών.
Τα σταφύλια από τις δυο γειτονικές περιοχές Red Mountain AVA και Horse Heaven Hills AVA συλλέγονται και μόλις σκοτεινιάσει ξεκινούν το ταξίδι τους για το Snohomish, στα βόρεια προάστια του Seattle 350 χλμ μακριά. Εκεί ο Alex Golitzin ανιψιός μιας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του αμερικάνικου κρασιού, του André Tchelistcheff -Ρώσος είναι μην απορείτε- οινοποιεί από το 1978 κυρίως Cabernet, κάνοντας το σπεσιαλιτέ της περιοχής αν και τότε οι Αμερικάνοι θεωρούσαν πως η περιοχή κάνει μόνο ποικιλίες κρύου κλίματος και συγκεκριμένα Riesling. Το κτήμα συνήθως παράγει μόνο τέσσερα κρασιά, το κλασσικό του Cabernet, ένα από συγκεκριμένο αμπελοτόπι, ένα ποικιλιακό Merlot και ένα απλό κόκκινο με τα σταφύλια που δεν μπήκαν στο κλασσικό τους.
Τα αμπέλια στη Horse Heaven AVA στο βάθος ο ποταμός Columbia
Το Cabernet του '12 είναι 100% από την ποικιλία -κάποιες χρονιές έχει και μικρό ποσοστό από Merlot και Cabernet Franc και έχει βαθύ πορφυρό χρώμα με λιγοστές ρουμπινί ανταύγειες κυρίως πριν το χείλος. Η μύτη είναι τονισμένη με φοβερή συγκέντρωση και πολυπλοκότητα. Μαύρο φρούτο και λίγο κόκκινο, κυρίως βατόμουρα και cassis, πολύ βότανο, μέντα, γλυκάνισο, λουλούδια, βιολέτες, γεράνια, ορυκτότητα, γραφίτης, βαρέλι και μπαχαρικά, γλυκόριζα, βανίλια, καφέ, φύλλα καπνού, ρίγανη, πιπέρι και παραδόξως η πιπεριά δεν είναι τονισμένη καθόλου -σχεδόν εξαφανισμένη θα έλεγα- όπως σε πολλά άλλα παραδείγματα της ποικιλίας από κρύο κλίμα. Μήπως δεν είναι τόσο κρύο το κλίμα τελικά;
Στο στόμα είναι ξηρό φυσικά με γεμάτο σώμα που ενσωματώνει τα πάντα μέσα του και δίνει στο κρασί την ισορροπία που άλλοι πασχίζουν να πετύχουν. Ούτε το υψηλό αλκοόλ φαίνεται, ούτε οι μέτριες προς έντονες τανίνες οι οποίες είναι στρογγυλεμένες αν και αρκετά δυνατές ενώ η έντονη οξύτητα δίνει στο κρασί την αίσθηση του ευκολόπιοτου παρ όλους τους 15 αλκοολικούς βαθμούς οι οποίοι περνούν απαρατήρητοι. Η υφή του είναι αρκετά απαλή ενώ η επίγευση και η γευστική ένταση είναι στα ανώτερα επίπεδα με τις γεύσεις να εναλλάσσονται απανωτά μην αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης στον ουρανίσκο καθώς χάνεται η μπάλα με τις αλλεπάλληλες εναλλαγές γεύσεων.
Πολύ πλούσιο κρασί και συγκροτημένο. Είναι ακόμα νεαρό, θα μαλακώσουν κι άλλο οι τανίνες και θα εξελιχτεί προφανώς γευστικά, τουλαχιστον για δυο δεκαετίες ακόμα, αλλά ήδη είναι δυνατό και γεμάτο. Είναι δύσκολο να μην συγκινηθεί κάποιος που του αρέσει το Cabernet Sauvignon από το συγκεκριμένο είτε αρέσκεται στα φρουτώδη παραδείγματα είτε στα πιο "γήινα" καθώς συνδυάζει στοιχεία και από τα δυο στυλ. Μάλλον γι' αυτό λατρεύτηκε από κριτικούς και περιοδικά όλα αυτά τα χρόνια.


🎥🎶  Too Afraid to Love You των Black Keys

🍴   Αρνίσιο μπούτι με σάλτσα cranberry, μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο με Brie, τεξανό βοδινό παϊδάκι με σάλτσα ρούμι και burger βίσωνα Colorado με κρεμμύδια cabernet και Wisconsin cheddar

Abv 15%

💲💲💲   105-145€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.