Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Recaredo Reserva Particular 2005


Μέχρι το 1970 οι Ισπανοί ονομάζαν τον αφρώδη οίνο που παρήγαγαν champaña, ονομασία που έφερνε στο νου του καθενός τη σαμπάνια φυσικά. Έτσι αποφάσισαν να δώσουν το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι Καταλανοί παραγωγοί, που ήταν και οι περισσότεροι εξάλλου, το οποίο δεν θύμιζε σε τίποτα τη Γαλλία. Δημιούργησαν λοιπόν μια αόριστη περιοχή, είδος κρασιού ουσιαστικά, με το όνομα Cava. Όλα αυτά μέχρι το 1986 που αναγκάστηκαν να αλλάξουν και πάλι τη νομοθεσία λόγω ΕΕ και να δημιουργήσουν οριοθετημένες αυτή τη φορά περιοχές σε αρκετές επαρχίες της χώρας. Σήμερα λοιπόν υπάρχουν υποπεριοχές cava μέσα σε πολλές ζώνες της Ισπανίας όπως στη Valencia, τη Rioja, τη Basque κοκ. Η τεράστια ζήτηση έχει οδηγήσει τις μεγάλες εταιρείες της Καταλονίας στην μείωση του κόστους με αποτέλεσμα οι πολύ γνωστές ετικέτες να είναι μέτριας ποιότητας και χαμηλής φυσικά τιμής. Το βάρος της ποιότητας το σηκώνουν οι μικροί παραγωγοί οι οποίοι δημιουργούν αριστουργήματα δίνοντας βάση στη πρώτη ύλη και την ποιοτική οινοποίηση. Μάλιστα αρκετοί από τους Καταλανούς μικρούς παραγωγούς cava έχουν αποσχιστεί από την ονομασία αρνούμενοι να ονομάσουν τα κρασιά τους Cava. Η οικογένεια Recaredo παράγει κρασιά από τον 19ο αιώνα με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας και θεωρείται από τα οινοποιεία με την καλύτερη ποιότητα προϊόντων χωρίς να έχει κάνει συμβιβασμούς στην πολύχρονη παρουσία της. Η Reserva Particular έμεινε 119 μήνες μέσα στο μπουκάλι με το ίζημα ενώ η δεύτερη ζύμωση του οίνου βάσης αλλά και η διαδικασία παλαίωσης έγιναν με κανονικό φελλό στο μπουκάλι για να διατηρηθεί ο κλασσικός χαρακτήρας της Cava. Το χαρμάνι της χρονιάς αποτελούνταν απο 55% Xarello  και 45% Macabeo οργανικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας. Η απομάκρυνση του ιζήματος έγινε χειρωνακτικά, δεν προστέθηκε liqueur de expedition ενώ όλα τα κρασιά που κάνουν είναι μίας και μοναδικής σοδειάς δεν υπάρχουν δηλαδή αναμίξεις διαφορετικών χρονολογιών, γι' αυτό και δεν κυκλοφορούν όλες οι ετικέτες τους κάθε χρονιά. Δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί παραγωγοί αφρωδών παγκοσμίως με τόσο αυστηρά κριτήρια.
Εδώ συμβαίνουν όλα. Στο Sant Sadurni d'Anoia
Η Reserva λοιπόν έχει μέτριο λεμονί χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες. Μύτη έντονη και φρέσκια παρόλα τα χρόνια με έκρηξη αρωμάτων, βουτυράτο αχλάδι, μήλο, ροδάκινο, βερίκοκο, σύκο, βότανα και λουλούδια, αγιόκλημα, κανέλα, χαμομήλι, θυμάρι, δευτερογενή και τριτογενή αρώματα, προζύμι, ψωμί, αμύγδαλο, μοσχοκάρυδο, βούτυρο, κιμωλία, μια ευρύτατη παλέτα αρωμάτων πραγματικά.
Στο στόμα είναι ξηρό τελείως λόγω έλλειψης liqueur de expedition, ο αφρισμός είναι κρεμώδης με ατελείωτες μικρές μπουρμπουλήθρες που σχηματίζουν λικνιζόμενα κορδόνια. Οξύτητα μέτρια προς έντονη πολύ καλά ενσωματωμένη στο σώμα το οποίο είναι μέτριο όπως και το αλκοόλ του ενώ η γευστική ένταση τραβάει την ανηφόρα με ένα κρεσέντο γεύσεων και εναλλαγών που συνεχίζονται στην μακριά επίγευση όπου η οξύτητα κάνει εντονότερη την παρουσία της.
Πολυπλοκότητα, γεύση, φινέτσα, φρεσκάδα με δυνατότητα παλαίωσης μέχρι το 2025 θεωρώ, γενναιόδωρο, με μεσογειακό χαρακτήρα και προσωπικότητα της περιοχής του νομίζω πως δίκαια μπορεί να θεωρηθεί από τις καλύτερες Cava και περιμένω να δοκιμάσω το κορυφαίο αφρώδες του κτήματος σύντομα ελπίζω.


📚🎥🎶  Viridiana του Luis Buñuel

🍴   Παέγια βάσκικη του αγρότη, ιβιρικό hamon με κύβους ψωμιού και τομάτας, σαρδέλες στα κάρβουνα, σαλάτα από carpaccio κουνελιού και χαβιάρι

Abv   12%

💲💲💲   46-58€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.