
Συνάδελφος από Κύπρο σε πρόσφατο ταξίδι στην πατρίδα του μας έστειλε πακέτο, γιατί δεν γινόταν να τα κουβαλήσει, μερικά από τα καλύτερα κρασιά της μεγαλόνησου. Φυσικά δεν προμηθευτήκαμε μόνο Ξυνιστέρι αλλά αρκετές άλλες ποικιλίες και μερικές διεθνείς σε Κυπριακές οινοποιήσεις. Με την Κουμανταρία δεν θα ασχοληθούμε εδώ, υπάρχουν ευκαιρίες πολλές να το κάνουμε και είναι και η εύκολη λύση. Μας ενδιαφέρουν οι αυτόχθονες ποικιλίες και πως τις οινοποιούν οι Κύπριοι μαζί με τις ξενόφερτες που καλλιεργούνται στο νησί.
Από λευκές υπάρχουν το Ξυνιστέρι το οποίο είναι πια πολύ γνωστό παγκοσμίως και είναι καταπληκτική ποικιλία με μόνο μείον του την έλλειψη οξύτητας αν και οι παραγωγοί στο νησί καλλιεργούν σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα και φυσικά με καλή οινοποίηση λύνεται και αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να έχουμε Ξυνιστέρια με ορυκτότητα, δύναμη, αρώματα πυρηνόκαρπων, βοτάνων, λουλουδιών και κρασιά με πολύ καλή δυνατότητα παλαίωσης. Η Πρωμάρα είναι ενδιαφέρουσα λευκή με αρώματα τροπικών φρούτων, καλή οξύτητα και λίγο ελαιώδη υφή, τουλάχιστον αυτό που δοκιμάσαμε. Υπάρχει και το Σπούρτικο που ξεχωρίζει αλλά δεν είχαμε κάποιο στο πακέτο για να εκφέρουμε ιδία γνώμη.
Το Ασύρτικο και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι φυσικό να υπάρχουν στο νησί αλλά σε μικρές εκτάσεις. Καλλιεργούνται και αρκετές ξένες ποικιλίες, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier με αρκετή επιτυχία αλλά η ανάπτυξη των διεθνών ποικιλιών είναι δύσκολη και αργή λόγω της αδυναμίας τοποθέτησης αμερικάνικων υποκειμένων, βλέπετε η Κύπρος δεν γνώρισε τη φυλλοξήρα και όλα τα αμπέλια είναι άνευ αμερικανικής βοήθειας.
Στα ερυθρά είναι το Μαύρο που χρησιμοποιείται στη Κουμανταρία και δεν έχει πολλές δυνατότητες σε μονοποικιλιακή οινοποίηση. Το Μαραθεύτικο είναι καλή ποικιλία και με δυνατότητες αλλά έχει προβλήματα στη καλλιέργειά του (σταυρωτή επικονίαση, ανθόρροια, αργή ωρίμαση). Η Λευκάδα έχει καλό χρώμα, δίνει καλό σώμα, αλλά έχει πολλές τανίνες και χρησιμοποιείται κυρίως σε χαρμάνια. Το Γιαννούδι είναι ελπιδοφόρο καθώς δίνει καλές τανίνες και σώμα, έχει καλή ένταση και μπορεί να παλαιώσει όμορφα αναπτύσσοντας πολυπλοκότητα. Χρησιμοποιούνται και αρκετές ξένες όπως Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvedre, Cabernet Franc και Carignan άλλοτε σε χαρμάνια και άλλοτε μόνα τους χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Οι ποικιλίες της Κύπρου πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να φέρουν έχουν χαρακτήρα και ξεχωρίζουν από τις ξένες εύκολα συνεπώς οι παραγωγοί εκεί πρέπει να εστιάσουν, στην εντοπιότητα και το χαρακτήρα της περιοχής. Πόσες πιθανότητες μπορεί να έχει ένα Sauvignon Blanc από τα Χανδριά να το προσέξουν δίπλα σε ένα Γαλλικό ή Νεοζηλανδέζικο. Συνεπώς η μοναδική διέξοδος του Κυπριακού κρασιού είναι η ανάδειξη του μοναδικού terroir και των δυνατοτήτων των αυτοχθόνων ποικιλιών ειδικά στην εποχή μας που όλοι οι οινόφιλοι λίγο ή πολύ είναι υποψιασμένοι και ψάχνουν τη γοητεία του άγνωστου.

Η ποικιλία που μας έκανε περισσότερη εντύπωση, ίσως επειδή μας ήταν παντελώς άγνωστη μέχρι σήμερα. Βαθύ πορφυρό, με αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικά, λίγα γήινα στοιχεία και νότες βαρελιού. Στόμα με χαμηλό σχετικά αλκοόλ αλλά αρκετές τανίνες και τονισμένη οξύτητα με αποτέλεσμα να έχει χαρακτήρα, ταυτότητα, ξεχωρίζει εύκολα από τα υπόλοιπα και έχει καλές δυνατότητες παλαίωσης.

Κτήμα Βλασίδη Shiraz 2014
Ενημερωθήκαμε πως είναι το καλύτερο κρασί της ποικιλίας, που παράγεται στο νησί και μάλλον είναι. Κλασσικό φρουτώδες Syrah με κόκκινο και μαύρο φρούτο, μπαχαρικά, σοκολάτα, βανίλια και λίγο βαρέλι. Στόμα καλής συμπύκνωσης, μέτριο+ σώμα, μέτριες στρογγυλές τανίνες και δροσερή οξύτητα. Καλή ετικέτα με σαφή προσανατολισμό.

Αης Αμπέλης Όμηρος Μαραθεύτικο 2014
Φρουτώδης μύτη αρκετά έντονη με λίγα ανθικά στοιχεία και περισσότερα γήινα και βοτανικά. Στόμα με μέτριες γυαλισμένες τανίνες, μέτρια+ οξύτητα και μέτρια+ επίγευση. Πολύ καλό κρασί για το καθημερινό τραπέζι χωρίς μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.
Τσαγγαρίδης Organic Mataro 2015
Ενδιαφέρον Mourvedre (Mataro το λένε στο νησί) με αρκετό μαύρο πολύ ώριμο φρούτο, ελιά, βοτανικά στοιχεία και αρώματα βαρελιού χωρίς ιδιαίτερα γήινα χαρακτηριστικά. Καλές τανίνες, πολύ καλή οξύτητα και μέτρια προς μακριά επίγευση. Μάλλον ταιριάζει στη Κύπρο η ποικιλία.

Ζαμπάρτας Epicurean 2015
Χαρμανι Mourvedre-Γιαννούδι με νεαρή μύτη από κόκκινα φρούτα, βότανα, λουλούδια και γήινες νύξεις. Μέτριο σώμα, μέτριες τανίνες, λίγο πάνω από μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα με καλή επίγευση. Ευκολόπιοτο κρασί από δυο ποικιλίες εργαλεία.

Οινοποιείο Κυπερούντας Πετρίτης 2012
Το γνωστότερο Ξυνιστέρι του νησιού και μάλλον το καλύτερο. Έντονη μύτη από φρούτα, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, λουλούδια και βοτανικές νύξεις αλλά και έντονη ορυκτότητα. Στόμα πλούσιο, κρεμώδες μέτριο σώμα, υψηλή δροσιστικότατη οξύτητα και μακριά επίγευση. Πολύπλοκο, αρωματικό, αναζωογονητικό και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης, παγκόσμιας κλάσης λευκό.

Οινοποιείο Κυπερούντας Epos Chardonnay 2015
Έντονο Chardonnay με εκφραστικό πυρηνόκαρπο φρούτο, εσπεριδοειδή, νότες τροπικών φρούτων, βοτάνων και μια λεπτή αίσθηση κρέμας. Στο στόμα είναι ισορροπημένο χάρη στην ενσωματωμένη απόλυτα στο σώμα, υψηλή οξύτητα. Πολύ ωραία οινοποίηση με διακριτικό βαρέλι, φρεσκάδα και μεστή γεύση.

Βασιλικόν Ξυνιστέρι 2016
Το αντίπαλο δέος της Κυπερούντας είναι ένα κρασί με έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, βοτανικών στοιχείων και ορυκτότητας. Στο στόμα είναι πλούσιο με σφριγηλό σώμα, εκπληκτική οξύτητα, κρεμώδης μακριά επίγευση. Πολύ καλό και άριστα δομημένο.

Βουνί Παναγιά Πρωμάρα 2016
Χλωμό λεμονί χρώμα με ασημί ανταύγειες. Ενδιαφέρουσα και πλούσια μύτη με αρώματα τροπικών φρούτων, λεμονανθών, βοτάνων και νότες ορυκτότητας. Στόμα γεμάτο, λίγο ελαιώδες, καλά ενσωματωμένη οξυτητα, έντονη και φινετσάτη γεύση με μακριά επίγευση. Πολύ καλό, έχει φρεσκάδα και χαρακτήρα. Πολλά υποσχόμενο με την κατάλληλη υποστήριξη.

Φυσικώς γλυκύς οίνος από Μοσχάτο Αλεξανδρείας με χαρακτηριστικά παγκόσμιου πρωταθλητή. Πανδαισία γλυκών αρωμάτων με όλη την παλέτα των γλυκών κρασιών παρούσα. Στόμα συγκλονιστικό, πλούσιο, παχύρρευστο με οξύτητα έντονη που ισορροπεί απόλυτα τη γλυκύτητα του κρασιού ενώ η επίγευση είναι μακριά και πολυεπίπεδη. Καταπληκτικό, μαζί με 2-3 Κουμανταρίες το καλύτερο κρασί του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου