Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Σαμαρόπετρα 2015


Στην Σαμαρόπετρα του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου οι ποικιλίες Ροδίτης και Sauvignon Blanc προέρχονται από ορεινούς αμπελώνες με στρεμματική απόδοση που κυμαίνεται από 600-800 κιλά ανά στρέμμα. Τα εδάφη των αμπελώνων είναι αμμώδη και το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, αλλά γίνεται ηπιότερο χάρη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών. Η θερμοκρασία της ζύμωσης είναι 16-18°C και λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ κατά το τελευταίο μέρος της οινοποίησης, εφαρμόζεται batonnage για διάστημα 2 έως 4 μηνών σε ελαφριές οινολάσπες με τη βοήθεια ενζύμων.
Ωχρό λεμονί προς πράσινο χρώμα, με ένταση αρωμάτων μέτρια προς έντονη. Αρωματική παλέτα που κινείται ανάμεσα στην κλασσική του ορεινού, Γαλλικού Sauvignon Blanc και στην εξωτικού χαρακτήρα Ζηλανδέζικη μύτη. Λεμόνια, γκρέιπφρουτ, λαιμ, άνθη πορτοκαλιάς, κρίνο, αγιόκλημα, γρασίδι φυσικά, σπαράγγι, μαϊντανό, φραγκοστάφυλο, ακτινίδιο, πεπόνι, ανανά, ορυκτότητα, λίγο βούτυρο και τυρόπηγμα.
Στο στόμα έχουμε μια καθηλωτική οξύτητα, σώμα λίγο άνω του μετρίου, με μια ανεπαίσθητη λιπαρότητα από το batonnage προφανώς, ένταση γεύσεων αρκετά δυνατή χωρίς να κυριαρχεί το Sauvignon Blanc, είναι παρών αλλά δεν καλύπτει τα πάντα. Το τελείωμα είναι μέτριο προς μακρύ με τα εσπεριδοειδή να υπερτερούν σαφώς, εδώ βοηθάει και η οξύτητα, ενώ ακολουθούν τα πράσινα στοιχεία, η ορυκτότητα και οι τροπικές νύξεις.
Δεν διεκδικεί δάφνες πολυπλοκότητας, δεν είναι πληθωρικό ούτε ζουμερό, σαρκώδες. Είναι έντονο, ζωηρό, γευστικό, φρουτώδες περισσότερο παρά ανθικό ή βοτανικό και ευκολόπιοτο αφού προορίζεται προφανώς για καλοκαιρινή απόλαυση.

📚🎥🎶 Ονειρεύομαι τους φίλους μου του Νίκου Παναγιωτόπουλου

🍴 Σπανακόπιτα, Αραβικό ταμπούλε, κροκέτες τόνου Αλλονήσου με σάλτσα σκόρδου, ριζότο αλα Μιλανεζ και στήθος κοτόπουλο με σάλτσα κόκκινου σουσαμιού.

Abv 13,5%.

💲💲💲 8,50-10,80€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.