
Το Vin Santo di Montepulciano γίνεται στο ΒΑ άκρο της ομώνυμης περιοχής στα σύνορα της Τοσκάνης με την Umbria. Το ¨Μάτι της Πέρδικας¨ είναι ένα κρασί από τουλάχιστον 50% Sangiovese, Prugnolo Gentile το λένε στην περιοχή, του οποίου τα σταφύλια πρέπει να αποξηρανθούν είτε στο αμπέλι είτε εκτός αμπελιού μέχρι να επιτευχθεί ελάχιστη συγκέντρωση σακχάρων ίση με 330g/l, ενώ πρέπει να μπουν στο οινοποιείο μετά την Πρωτοχρονιά, επίσης το αλκοόλ να είναι τουλάχιστον 12% και τα υπολειμματικά σάκχαρα περισσότερα από 70g/l και τέλος η παραμονή σε βαρέλι να είναι μεγαλύτερη των 6 ετών.
Το κτήμα Avignonesi βρίσκεται κοντά στη λίμνη Trasimeno στην περιοχή Barullo και ήταν ήδη γνωστό στην Ιταλία όταν το 2007 το αγόρασε η Βελγίδα Virginie Saverys η οποία εφάρμοσε οργανική και βιοδυναμική καλλιέργεια σε όλους τους αμπελώνες του κτήματος. Χειρωνακτική συγκομιδή από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι, διαλογή ρόγα-ρόγα, στέγνωμα σε αποθήκες για 3-4 μήνες, ήπια σύνθλιψη, ζύμωση σε μικρά βαρέλια 50 λίτρων (caratelli) τα οποία γεμίζονται κατά 9/10 μαζί με μια γηγενή δικής τους συνταγής ζύμη και ωριμάζουν στα βαρέλια για 10 χρόνια. Η διαδικασία και μόνο μας προδιαθέτει για κάτι καλό.
![]() |
Ξηραντήριο Sangiovese |
Εκεί όμως που πραγματικά συγκλονίζει το κρασί είναι στο στόμα. Γλυκό, με συγκέντρωση αδιανόητη, το σώμα του γεμίζει τόσο πολύ το στόμα που σχεδόν το μασάει κάποιος. Η οξύτητα είναι υψηλή και παρ όλη τη γλυκύτητα το κρασί δε λιγώνει όσο θα περιμέναμε από τόσο μεγάλη συγκέντρωση ζαχάρων επιδεικνύοντας μοναδική ισορροπία. Οι γεύσεις είναι πάρα πολλές για να περιγραφούν και η επίγευση ατελείωτη κυριολεκτικά, κάθε λίγο αλλάζει αντί να σβήσει με τις γεύσεις καφέ και τα αποξηραμένα φρούτα να κυριαρχούν.
Δεν χρειάζεται να πω ότι είναι έτοιμο για κατανάλωση απλά να τονίσω ότι μπορεί να περιμένει εξελισσόμενο μέχρι το 2060 άνετα. Το συγκεκριμένο ήταν 17 χρονών και αν δεν δει κάποιος την ετικέτα μπορεί να το θεωρήσει νεαρό. Λίγα κρασιά μπορούν να συγκριθούν σε πολυπλοκότητα, δομή, συγκέντρωση με το συγκεκριμένο. Από Ελληνικά το 20άρι vinsanto του Αργυρού μου ΄ρχεται στο μυαλό ενώ από ξένα ίσως κάποιο Tokaji Eszencia, ένα Pedro Ximenez, το Chateau d'Yquem και κάποιο Eiswein ή Trockenbeerenauslesse. Όπως και να'χει ευχαριστούμε τη Michela που μας επέμεινε, ήταν πολύ καλό πραγματικά.
📚🎥🎶 Andrea Bocelli - Con te Partiro ή Vivo per Lei κατα προτίμηση από το δικό του συναυλιακό χώρο στην γενέτειρά του στην Τοσκάνη.
🍴 Σκέτο για επιδόρπιο ή με κάποιο γλυκό όπως Τοσκανέζικο biscotti με αμύγδαλο, τάρτες με blueberry, cupcakes σοκολάτας με φουντούκι.
Abv 12,5%
💲💲💲 195-235€ /375ml
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου