Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Avignonesi Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice 2001


Το καλύτερο κρασί του κόσμου με πειστήριο τις βαθμολογίες επέμενε η φίλη μου Michela σε συζήτηση που είχαμε για βραβεία, περιοδικά, διαφημίσεις, φήμες γύρω από το κρασί και συνέχισε λέγοντας θα σου φέρω Vin Santo di Montepulciano Occio di Pernice να ζαλιστείς. Εγώ γελούσα με την επιμονή της και αναρωτήθηκα, το μάτι της πέρδικας (Occio di Pernice) δηλαδή είναι το καλύτερο κρασί του κόσμου; Με τέτοιο όνομα μάλλον για κόσμημα ή ταβέρνα μου κάνει.
Το Vin Santo di Montepulciano γίνεται στο ΒΑ άκρο της ομώνυμης περιοχής στα σύνορα της Τοσκάνης με την Umbria. Το ¨Μάτι της Πέρδικας¨ είναι ένα κρασί από τουλάχιστον 50% Sangiovese, Prugnolo Gentile το λένε στην περιοχή, του οποίου τα σταφύλια πρέπει να αποξηρανθούν είτε στο αμπέλι είτε εκτός αμπελιού μέχρι να επιτευχθεί ελάχιστη συγκέντρωση σακχάρων ίση με 330g/l, ενώ πρέπει να μπουν στο οινοποιείο μετά την Πρωτοχρονιά, επίσης το αλκοόλ να είναι τουλάχιστον 12% και τα υπολειμματικά σάκχαρα περισσότερα από 70g/l και τέλος η παραμονή σε βαρέλι να είναι μεγαλύτερη των 6 ετών.
Το κτήμα Avignonesi βρίσκεται κοντά στη λίμνη  Trasimeno στην περιοχή Barullo και ήταν ήδη γνωστό στην Ιταλία όταν το 2007 το αγόρασε η Βελγίδα Virginie Saverys η οποία εφάρμοσε οργανική και βιοδυναμική καλλιέργεια σε όλους τους αμπελώνες του κτήματος. Χειρωνακτική συγκομιδή από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι, διαλογή ρόγα-ρόγα, στέγνωμα σε αποθήκες για 3-4 μήνες, ήπια σύνθλιψη, ζύμωση σε μικρά βαρέλια 50 λίτρων (caratelli) τα οποία γεμίζονται κατά 9/10 μαζί με μια γηγενή δικής τους συνταγής ζύμη και ωριμάζουν στα βαρέλια για 10 χρόνια. Η διαδικασία και μόνο μας προδιαθέτει για κάτι καλό.
Ξηραντήριο Sangiovese
Πυκνό, αδιαπέραστο σχεδόν μαύρο χρώμα. Μύτη που την καταλαβαίνεις με το που βγαίνει ο φελλός, χωρίς να μπει στο ποτήρι. Σταφίδα, αποξηραμένο σύκο και δαμάσκηνο, μαρμελάδα βατόμουρο, μελάσα, καραμέλες βουτύρου, σοκολάτα, αμυγδαλωτό, χουρμάς, βανίλια, φουντούκι, εσπρέσο, κακάο, καβουρδισμένη ζάχαρη ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος από αρώματα βαρελιού, μαύρων αποξηραμένων φρούτων και γλυκών είναι στο συγκεκριμένο μπουκέτο.
Εκεί όμως που πραγματικά συγκλονίζει το κρασί είναι στο στόμα. Γλυκό, με συγκέντρωση αδιανόητη, το σώμα του γεμίζει τόσο πολύ το στόμα που σχεδόν το μασάει κάποιος. Η οξύτητα είναι υψηλή και παρ όλη τη γλυκύτητα το κρασί δε λιγώνει όσο θα περιμέναμε από τόσο μεγάλη συγκέντρωση ζαχάρων επιδεικνύοντας μοναδική ισορροπία. Οι γεύσεις είναι πάρα πολλές για να περιγραφούν και η επίγευση ατελείωτη κυριολεκτικά, κάθε λίγο αλλάζει αντί να σβήσει με τις γεύσεις καφέ και τα αποξηραμένα φρούτα να κυριαρχούν.
Δεν χρειάζεται να πω ότι είναι έτοιμο για κατανάλωση απλά να τονίσω ότι μπορεί να περιμένει εξελισσόμενο μέχρι το 2060 άνετα. Το συγκεκριμένο ήταν 17 χρονών και αν δεν δει κάποιος την ετικέτα μπορεί να το θεωρήσει νεαρό. Λίγα κρασιά μπορούν να συγκριθούν σε πολυπλοκότητα, δομή, συγκέντρωση με το συγκεκριμένο. Από Ελληνικά το 20άρι vinsanto του Αργυρού μου ΄ρχεται στο μυαλό ενώ από ξένα ίσως κάποιο Tokaji Eszencia, ένα Pedro Ximenez, το Chateau d'Yquem και κάποιο Eiswein ή Trockenbeerenauslesse. Όπως και να'χει ευχαριστούμε τη Michela που μας επέμεινε, ήταν πολύ καλό πραγματικά.

📚🎥🎶  Andrea Bocelli - Con te Partiro ή Vivo per Lei κατα προτίμηση από το δικό του συναυλιακό χώρο στην γενέτειρά του στην Τοσκάνη.

🍴   Σκέτο για επιδόρπιο ή με κάποιο γλυκό όπως Τοσκανέζικο biscotti με αμύγδαλο, τάρτες με blueberry, cupcakes σοκολάτας με φουντούκι.

Abv   12,5%

💲💲💲   195-235€ /375ml

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.