
Η σάλτσα Chimichurri είναι η εθνική συνοδεία των Αργεντίνων και Ουρουγουανών στις μπριζόλες αλλά και σε κοτόπουλο όπως και σε ψητό λιπαρό ψάρι. Υπάρχουν δυο βασικές εκδοχές της συγκεκριμένης σάλτσας, η πράσινη (verde) και η κόκκινη (rojo) και επάνω σ'αυτές πάρα πολλές παραλλαγές. Η ονομασία της προέρχεται από το βασκικό tximitxurri που σημαίνει: διάφορα υλικά ανακατεμένα χωρίς σειρά. Υπάρχουν πολλές άλλες εκδοχές για την ονομασία αλλά καμία τόσο πειστική.
Υλικά:
1/4 φλυτζανιού ψιλοκομμένος μαιντανός
3 κουταλιές σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
2 1/2 κουταλιές σούπας σκόρδο πολτοποιημένο
2 κουταλιές σούπας ρίγανη
2 κουταλιές σούπας μπούκοβο
1/2 φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Παρασκευή:
Σε ένα μίξερ ή παρόμοιο ανακατεύουμε το μπούκοβο, το μαιντανό, το ξύδι, τη ρίγανη και το σκόρδο μέχρι να γίνουν πολτός. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να ξεκουραστεί για 20' είτε έξω, είτε εντός ψυγείου όπου μπορούμε να τη διατηρήσουμε και για την επόμενη μέρα.
Συνήθως συνδυάζεται με την εθνική ποικιλία της Αργεντινής, το Malbec αλλά οποιoδήποτε κρασί με βοτανικά και γήινα στοιχεία ταιριάζει εξίσου καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου