Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Abreu Vineyard Thorevilos 2013


Στο Rutherford της Napa Valley βρίσκεται το οινοποιείο ενός από τους διασημότερους αμπελουργούς της Αμερικής ο οποίος οινοποιεί αλλά και πουλάει αρκετά από τα σταφύλια του σε άλλους διάσημους παραγωγούς. Η ιστορία του ξεκινάει τη δεκαετία του '80 όταν πήρε τα πρώτα αμπέλια στην St. Helena και το 1987 πούλησε τα πρώτα μπουκάλια κρασί στα γύρω μαγαζιά.
Ο κύριος Abreu λοιπόν σήμερα έχει περίπου 170 στρέμματα από τα οποία οινοποιεί ο ίδιος αλλά και προμηθεύει με καρπό αρκετά από τα καλύτερα οινοποιεία της Napa. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε την ποιότητα του φρούτου που παράγει ο εν λόγω κύριος και την δουλειά που απαιτείται για να παραχθεί τέτοια ποιότητα. Η παραγωγή του οινοποιείου είναι περίπου 3000-4000 μπουκάλια το χρόνο ανάλογα με τη σοδειά με έξι ετικέτες, κυρίως από συγκεκριμένα αμπελοτόπια και εκτός από Cabernet Sauvignon καλλιεργεί και Cabernet Franc, Petit Verdot αλλά και μερικά στρέμματα Merlot. Το συγκεκριμένο χωράφι με το περίεργο όνομα βρίσκεται βορειοδυτικά της κωμόπολης St. Helena αλλά εκτός της αμπελουργικής ζώνης παρόλο που θεωρείται μέσα στα 5 καλύτερα χωράφια της Napa Valley! Είναι μόλις 8 στρέμματα με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και εκπληκτική κλίση (11,5%) η οποία εξασφαλίζει την τέλεια στράγγιση του αμπελιού και την απρόσκοπτη επαφή του με τον ήλιο. Τέλος λόγω της τοποθεσίας, του υψομέτρου (230μ) και της περιβάλλουσας βλάστησης διατηρεί χαμηλότερες θερμοκρασίες από τα γειτονικά αμπελοτόπια εξασφαλίζοντας την απαραίτητη δροσιά για τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.
Το κρασί του Thorevilos ανάλογα με τη χρονιά αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό Cabernet Sauvignon και ένα μικρότερο Cabernet Franc το οποίο όμως συμμετέχει όλο και περισσότερο στο χαρμάνι πριμοδοτώντας το με εκρηκτικά αρώματα όπως θα δούμε και παρακάτω. Κάποιες χρονιές μπορεί να προστεθεί και ένα μικρό ποσοστό Petit Verdot, αν δεν το αποδεκατίσει καμιά παγωνιά ή λίγο Merlot. Η δουλειά που γίνεται στο αμπέλι είναι αυτή που έχει κάνει διάσημο αγρότη, αρχικά, τον Abreu και στη συνέχεια γνωστό οινοποιό. Από το 1987 μέχρι σήμερα οι δουλειές του βελτιώνονται συνεχώς ακόμη και στα πεδινά του χωράφια και σε χρονιές δύσκολες όπως το 2011 που δοκιμάσαμε.
Δεν ασχολείται μόνο με το σταφύλι το κτήμα
Χρώμα βαθύ ρουμπινί με λίγες μωβ ανταύγειες. Μύτη έντονη, ενεργητική και με εκπληκτική καθαρότητα χαρακτήρα. Μαύρα κεράσια, φραγκοστάφυλα, berries, δαμάσκηνο, γλυκόριζα, πιπέρι, ρίγανη, πιπεριά  jalapeño (το Franc δηλώνει παρών σε όλη τη διάρκεια), λίγο μέντα και καμφορά, δέρμα, βανίλια, δρυ, καπνό πίπας, μοσχοκάρυδο, μόκκα, κόκκους καφέ, μια ανεπαίσθητη νότα πίσσας και ορυκτότητα εκφρασμένη σαν γραφίτη και χαλίκι. Αρκετές μυρωδιές και οι περισσότερες έντονες, είμαστε στο σωστό δρόμο νομίζω.
Στο στόμα είναι φυσικά ξηρό και αυτό που κάνει εντύπωση κατευθείαν είναι η νεανικότητα και το πόσο σφριγηλό είναι. Θέλει άλλα 4-5 χρόνια ακόμα σίγουρα για να απελευθερωθεί. Σώμα γεμάτο που αγκαλιάζει τις αδάμαστες ακόμη τανίνες και σε συνδυασμό με την μέτρια προς υψηλή οξύτητα
δίνουν μια άγρια ομορφιά σ' αυτό το νέκταρ. Η ένταση παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ η επίγευση είναι μακριά και κυριαρχείται από τα φρούτα και το συνδυασμό τανίνων-οξύτητας.
Όλα συνηγορούν στο πόσο όμορφα θα παλαιώσει αυτό το αριστούργημα που δημιούργησε στο αμπέλι ο σεβαστός κύριος David Abreu. Θέλει χρόνο, υπομονή και καλή αποθήκευση. Καθαρότητα, συγκέντρωση και συμπύκνωση αν και η χρονιά ήταν δύσκολη. Στιβαρότητα, γευστικός πλούτος, εντάσεις και δύναμη είναι η περιγραφή του κρασιού αυτού.


📚🎥🎶    Τα Σταφύλια της οργής του John Steinbeck

🍴      Σπαλομπριζόλα βίσωνα με σάλτσα μηλίτη, αρνίσιο μπούτι με μυρωδικά της Μεσογείου, λαγό στιφάδο και matambre με σάλτσα chimichurri

Abv   14,5%

💲💲💲   300-480€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.