Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Pago de Carraovejas Crianza 2015


Ανατολικά της Βαγιαδολίδ δίπλα στην διάσημη Pesquera de Duero βρίσκεται η κωμόπολη Penafiel όπου σύμφωνα με την παράδοση βρίσκονταν οι καλύτερες πλαγιές για να ωριμάσει το Tempranillo. Μια από τις περιοχές που βρίσκονται αυτές οι πλαγιές είναι και η Carraovejas, όπου βρέθηκε το 1987 ο Jose Maria Ruiz, εκπρόσωπος της Ισπανίας στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό Sommelier, μαζί με άλλους οινόφιλους από τη γειτονική Segovia. Η βόλτα αυτή γέννησε και το κτήμα Pago de Carraovejas, αφού την επόμενη χρονιά φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια και το 1991 εμφιάλωσαν το πρώτο κρασί. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τα αργιλοπηλώδη κυρίως εδάφη, το υψόμετρο (850μ) και το ηπειρωτικό κλίμα.
Το χαρμάνι αποτελείται απο 90% Tempranillo, 6% Cabernet Sauvignon και 4% Merlot. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και τα σταφύλια προτού ζυμώσουν περνούν τη νύχτα σε κρυοθάλαμο ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη υγρασία και θερμοκρασία για να ξεκινήσει η ζύμωση στους 5ºC με σκοπό να είναι αργή και ελεγχόμενη η διαδικασία. Ανάλογα με την κατάσταση των καρπών και το σκοπό του οινοποιού η ζύμωση γίνεται είτε σε ξύλινες δεξαμενές των 150Hl είτε σε αντίστοιχες ανοξείδωτες. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στη μηλογαλακτική ενώ τα πάντα λειτουργούν με τη βαρύτητα για να μην πιεστεί καθόλου ο καρπός. Η ωρίμαση γίνεται σε αμερικάνικα και γαλλικά βαρέλια για ένα χρόνο ενώ ενδεικτική του προστατευτικού τρόπου οινοποίησης είναι η εμφιάλωση η οποία και αυτή γίνεται με τη βοήθεια της βαρύτητας.
Όλη αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα ένα μέτριο ρουμπινί χρώμα με μωβ ανταύγειες, μύτη μέτρια προς έντονη με ώριμο κεράσι, πάστα βύσσινο, γλυκό δαμάσκηνο, cranberry, μαύρο φραγκοστάφυλο, βατόμουρο, τσάι, θυμάρι, φύλλα ελιάς, παντζαριού και τομάτας, δυόσμο, πιπέρι, κανέλα, γλυκόριζα, καπουτσίνο, φύλλα καπνού, καφέ, ξύλο, δέρμα, καπνιστό κρέας και κάποιες νύξεις βουτύρου και κρέμας.
Στο στόμα είναι ξηρό με μέτρια οξύτητα, η μηλογαλακτική και εδώ έβαλε το χεράκι της, σώμα μέτριο προς γεμάτο, τανίνες αρκετά υψηλές χωρίς όμως να γρατζουνάνε, ένταση γεύσεων μέτρια προς υψηλή και επίγευση σχεδόν μακριά με κρεμώδη και σχετικά γλυκιά γεύση που μετριάζουν τη δυνατή αίσθηση του αλκοόλ.
Είναι φρέσκο και γευστικό χωρίς να διεκδικεί δάφνες πολυπλοκότητας, με καλή δομή, ευγενικές τανίνες και καλή επίγευση. Είναι κρασί που αποτυπώνει το terroir και το δύσκολο είναι ότι αυτό γίνεται σε ποσότητα εργοστασίου καθώς παράγονται 600.000 φιάλες το χρόνο, με τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω νομίζω πως πρόκειται για κατόρθωμα και ακόμα πιο μεγάλο κατόρθωμα είναι η ποιότητα του κρασιού εν συγκρίσει με την ποσότητα. Δεν έχει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης (8-10 χρόνια) και δε νομίζω πως χρειάζεται να έχει, στηρίζεται στη φρεσκάδα και τη γεύση.

📚🎥🎶   El camino del exceso των Héroes del Silencio

🍴  Παραδοσιακό Cochinillo, αρνάκι στη γάστρα με πιπεριές και jamon, μοσχαρίσιο φιλέτο στα κάρβουνα με μαύρο πιπέρι και μανιτάρια γεμιστά με καπνιστό σολομό και τυρί zamorano

Abv 15%

💲💲💲   26-34€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.