
Δεν είναι συνεπής ποικιλία στην παραγωγή σταθερής ποσότητας κυρίως λόγω αδυναμίας στην ξηρασία, τους ανέμους και τις ασθένειες αλλά αυτό κάποιες φορές μπορεί να είναι πλεονέκτημα καθώς στρεσάρει το αμπέλι και το αναγκάζει να δώσει καλύτερη ποιότητα αφήνοντας στην άκρη την υπερβολική παραγωγή.
Το οινοποιείο Μανουσάκη προσέλαβε ομάδα επιστημόνων που διενέργησε εδαφολογικές και κλιματολογικές μελέτες και εκπόνησε σχέδιο φύτευσης ποικιλιών για την περιοχή του Βατόλλακου όπου βρίσκεται. Μια από τις ποικιλίες που προτάθηκε ήταν και το Roussanne. Έτσι κάπως ξεκινάει η ιστορία του Νόστος.
Μέτριο χρυσαφί με λεμονοπράσινες ανταύγειες, κατευθείαν σε αρπάζει με τα αρκετά υψηλής έντασης αρώματά του. Στην αρχή τροπικά και ώριμα πυρηνόκαρπα, ανανάς, ακτινίδιο, γλυκό αχλάδι, νεράντζι, κομπόστα ροδάκινο, λαγοκέρασο, περγαμόντο, ακολουθούν βοτανικές και ανθικές νύξεις, αγιόκλημα, το κλασσικό πλέον για Roussanne τσάι, νάρκισσος, ακακία, άνθη πορτοκαλιάς, φασκόμηλο, χαμομήλι και έπονται δευτερογενή και τριτογενή, βανίλια, καραμέλα, ζύμη, ψωμί, αμυγδαλόψιχα, μέλι, ελαφρώς ξύλο, βούτυρο και ζαχαρωτά.
Στο στόμα είναι ξηρό με αρκετά υψηλή οξύτητα, σώμα σχεδόν γεμάτο, καλή ένταση γεύσεων, αλκοόλ που ζεσταίνει το λαιμό, λιπαρότητα σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να πλουτίζει το κρασί και να μην καλύπτει το χαρακτήρα του, επίγευση που φτάνει στα χρονικά άκρα με νότες γλυκών εσπεριδοειδών τώρα πια, μελιού, αποξηραμένων φρούτων και ανθέων και το κάπνισμα του ξύλου να είναι αισθητό τόσο ώστε να θυμίζει ότι έχει περάσει και από βαρέλι.
Καλοδουλεμένο αναμφίβολα, με καλή πρώτη ύλη, πλούσιο, γευστικό, γεμίζει το στόμα, με δυνατότητα παλαίωσης, δέκα-δώδεκα χρόνια, αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει το ελληνικό teroir σε μια ξένη ποικιλία αν φυτευτεί στο σωστό μέρος και δουλευτεί με τον κατάλληλο τρόπο.
📚🎥🎶 Το Τυχερό Πανταλόνι του Πάνου Γλυκοφρύδη
🍴 Στήθος κοτόπουλου με σπανάκι και σάλτσα Dijon, βουτυρομένες γαρίδες με σάλτσα λευκού κρασιού, πέστροφα σε αλουμινόχαρτο με γκούντα και καυτερά χοιρινά παϊδάκια με μήλα.
Abv 14,5%
💲💲💲 19,5-22,5€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου