Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Νόστος Roussanne Μανουσάκης 2015


Τι δουλειά έχει το Roussanne στη Κρήτη; Εξωτερικεύει τον καλό του εαυτό, βρίσκεται σε αναζήτηση καινούριας πατρίδας, προσπαθεί να γίνει μέλος του διεθνούς τζετ-σετ; Μάλλον τίποτα από όλα αυτά γιατί πολύ απλά δεν το χρειάζεται. Είναι ήδη διεθνής ποικιλία, καλλιεργείται εκτός από την κοιλάδα του Ροδανού όπου είναι και η πατρίδα του, στην βόρεια Τοσκάνη όπου μάλιστα είναι και νομοθετημένη ποικιλία για το  λευκό του Montecarlo DOC, στην Καταλονία όπου το Clos d'Agon ασχολείται εδώ και χρόνια με την ποικιλία, στην Καλιφόρνια, την Αυστραλία, την Προβηγκία και το Languedoc-Rousillon με αρκετή επιτυχία και τώρα τελευταία τείνει να γίνει και κάτοικος Ελλάδας.
Δεν είναι συνεπής ποικιλία στην παραγωγή σταθερής ποσότητας κυρίως λόγω αδυναμίας στην ξηρασία, τους ανέμους και τις ασθένειες αλλά αυτό κάποιες φορές μπορεί να είναι πλεονέκτημα καθώς στρεσάρει το αμπέλι και το αναγκάζει να δώσει καλύτερη ποιότητα αφήνοντας στην άκρη την υπερβολική παραγωγή.
Το οινοποιείο Μανουσάκη προσέλαβε ομάδα επιστημόνων που διενέργησε εδαφολογικές και κλιματολογικές μελέτες και εκπόνησε σχέδιο φύτευσης ποικιλιών για την περιοχή του Βατόλλακου όπου βρίσκεται. Μια από τις ποικιλίες που προτάθηκε ήταν και το Roussanne. Έτσι κάπως ξεκινάει η ιστορία του Νόστος.
Μέτριο χρυσαφί με λεμονοπράσινες ανταύγειες, κατευθείαν σε αρπάζει με τα αρκετά υψηλής έντασης αρώματά του. Στην αρχή τροπικά και ώριμα πυρηνόκαρπα, ανανάς, ακτινίδιο, γλυκό αχλάδι, νεράντζι, κομπόστα ροδάκινο, λαγοκέρασο, περγαμόντο, ακολουθούν βοτανικές και ανθικές νύξεις, αγιόκλημα, το κλασσικό πλέον για Roussanne τσάι, νάρκισσος, ακακία, άνθη πορτοκαλιάς, φασκόμηλο, χαμομήλι και έπονται δευτερογενή και τριτογενή, βανίλια, καραμέλα, ζύμη, ψωμί, αμυγδαλόψιχα, μέλι, ελαφρώς ξύλο, βούτυρο και ζαχαρωτά.
Στο στόμα είναι ξηρό με αρκετά υψηλή οξύτητα, σώμα σχεδόν γεμάτο, καλή ένταση γεύσεων, αλκοόλ που ζεσταίνει το λαιμό, λιπαρότητα σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να πλουτίζει το κρασί και να μην καλύπτει το χαρακτήρα του, επίγευση που φτάνει στα χρονικά άκρα με νότες γλυκών εσπεριδοειδών τώρα πια, μελιού, αποξηραμένων φρούτων και ανθέων και το κάπνισμα του ξύλου να είναι αισθητό τόσο ώστε να θυμίζει ότι έχει περάσει και από βαρέλι.
Καλοδουλεμένο αναμφίβολα, με καλή πρώτη ύλη, πλούσιο, γευστικό, γεμίζει το στόμα, με δυνατότητα παλαίωσης, δέκα-δώδεκα χρόνια, αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει το ελληνικό teroir σε μια ξένη ποικιλία αν φυτευτεί στο σωστό μέρος και δουλευτεί με τον κατάλληλο τρόπο.

📚🎥🎶   Το Τυχερό Πανταλόνι του Πάνου Γλυκοφρύδη

🍴   Στήθος κοτόπουλου με σπανάκι και σάλτσα Dijon, βουτυρομένες γαρίδες με σάλτσα λευκού κρασιού, πέστροφα σε αλουμινόχαρτο με γκούντα και καυτερά χοιρινά παϊδάκια με μήλα.

Abv   14,5%

💲💲💲   19,5-22,5€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.