Ο Joël Robuchon, ένας από τους πιο διάσημους παγκοσμίως σεφ, απεβίωσε στο σπίτι του στη Γενεύη στην ηλικία των 73.
Κατείχε συνολικά 32 αστέρια Michelin, εκ των οποίων το ένα απονεμήθηκε στο εστιατόριο του στο Λονδίνο στο Covent Garden, L'Atelier de Joël Robuchon. Ήταν ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο.Γεννήθηκε στο Πουατιέ της κεντρικής Γαλλίας, έγινε μαθητευόμενος σεφ σε ένα τοπικό εστιατόριο στην ηλικία των 15 και έφτασε να ηγηθεί σε 19 κορυφαία εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.Ο οδηγός εστιατορίων Gault Millau τον ονόμασε «Chef του αιώνα» το 1989. Παρουσίασε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές στη Γαλλία και περιγράφεται από τους Γάλλους κριτικούς ως «ο πρώτος μάγειρας σούπερ σταρ της εποχής του».Η μαγειρική του αυτοκρατορία απασχολούσε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους και περιλάμβανε επίσης δύο καφετέριες στο Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ, τέσσερα tea-houses στην Ασία και ένα κατάστημα κρασιού στο Παρίσι. Ο ετήσιος συνολικός κύκλος εργασιών του είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και τρία νέα εστιατόρια Robuchon θα ανοίξουν το επόμενο έτος στο Μαϊάμι της Νέας Υόρκης και δίπλα στη λίμνη της Γενεύης.Ο θάνατός του επήλθε μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός παγκρεατικού όγκου πριν από ένα χρόνο.Έγραψε περίπου 20 βιβλία μαγειρικής και άλλοι σεφ ζητούσαν συχνά τη συμβουλή του. Ως επικεφαλής της «μαγειρικής ομάδας» της εταιρίας τροφοδοσίας αεροπορικών εταιρειών Servair, σχημάτισε μια «dream team» από σεφ με σκοπό την βελτίωση του επιπέδου των γευμάτων κατά την πτήση. Τα πιάτα του σερβίρονται σε επιβάτες πρώτης κατηγορίας στην Air France.
Ο Alain Pégouret, σεφ του εστιατορίου Laurent, περιγράφει τον Robuchon ως «τελειομανή που προσπαθούσε πάντα να επιτύχει κάτι περισσότερο».Ο Pégouret δήλωσε ότι ο Robuchon έχει συμβουλεύσει πολλούς νέους σεφ: «Οι άνθρωποι έρχονταν πάντα σε αυτόν και ζητούσαν συμβουλές και ήταν πάντα ανοικτός. Έχουμε χάσει έναν από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου