Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Φυσιολογική παραγωγή στο Μπορντώ παρά τη χαλαζόπτωση και το ωίδιο


Η σοδειά του 2018 στο Μπορντό χαρακτηρίστικε από ένα τοπικό χαλάζι και μερικά ξεσπάσματα
ωίδιου, αλλά οι όγκοι είναι πολύ καλύτεροι από πέρυσι.
Μετά τους δύσκολους παγετούς του περασμένου έτους, οι οποίοι συγκλόνισαν την περιοχή, οι όγκοι παραγωγής φέτος αναμένεται να είναι σύμφωνοι με το μέσο όρο των 10 ετών.
Εκτός από τη χαλαζόπτωση μεταξύ Μάιου και Ιουλίου, η οποία χτύπησε περίπου 10.000 εκτάρια και το ωίδιο, το οποίο αποτελεί πρόβλημα για πολλούς καλλιεργητές σε όλη τη νότια Γαλλίας φέτος, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα.
Αν και στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας το καλοκαίρι ήταν με άριστο καιρό και είχε σχετικά εύκολο τρύγο, στο Μπορντό τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο απλά.
Ο Μάρτιος ήταν εξαιρετικά υγρός με 113 χιλιοστά βροχής. Ο Μάιος δεν είχε βροχή αλλά οι δυο εξαιρετικά σφοδρές χαλαζοπτώσεις, στις 21 και 26 του μήνα χτύπησαν συνολικά 7.100 εκτάρια: 5.500 εκτάρια στο Blaye, 1.200 εκτάρια στο Médoc και 400 στρέμματα στην Entre-deux-Mers.
Ο Ιούλιος ήταν από τους θερμότερους του αιώνα αλλά με αρκετές βροχοπτώσεις στο πρώτο μισό του μέχρι την χαλαζόπτωση στις 15 Ιουλίου, η οποία έπληξε 2.000 εκτάρια σε όλη την περιοχή του Sauternes, το Médoc και το Côtes de Bourg.
Η θερμότητα και η βροχή που συνδυάστηκαν φυσικά προκάλεσαν το σχηματισμό ωίδιου και οδήγησαν σε σημαντική απώλεια παραγωγής σύμφωνα με το CIVB (Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) αφήνοντας πολύ λίγα οικόπεδα άθικτα.
Η πίεση μειώθηκε κάπως από τα μέσα Ιουλίου με την επιστροφή του ξηρού και ζεστού καιρού και δροσερών νυκτερινών περιόδων μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο οποίος ήταν πολύ πιο υγρός από το συνηθισμένο.
Η συγκομιδή για τα κρασιά crémants και ροζέ ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και για πολλά από τα ξηρά λευκά κρασιά στις 24 Αυγούστου και στη συνέχεια στις 22 Σεπτεμβρίου για το Sauvignon Blanc και το Semillon.
Τα πρώτα κόκκινα σταφύλια άρχισαν στις 17 Σεπτεμβρίου και η συγκομιδή επεκτάθηκε παντού από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Τέλος τα Cabernet συλλέχθηκαν όλα από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της CIVB, Allen Sichel, δήλωσε: "Το έτος 2018 δεν έδωσε στο Bordeaux αρκετό χρόνο για να αναπνεύσει λόγω των καιρικών συνθηκών που ήταν κατά καιρούς ασυνήθιστες. Αυτός ο τρύγος αναδεικνύει αναμφισβήτητα όλη την ενέργεια που ασκείται στη φροντίδα των αμπελώνων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.