Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Ο ΣΜΟΕ για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί


Το τέλος του ΕΦΚ σήμανε ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε την Τετάρτη 21/11 στη Βουλή καθώς προβλέπει για το 2019 σχετικά έσοδα μόλις της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ έναντι 28 εκατ. ευρώ που είχε εγγράψει το 2018. Το υπόλοιπο του Ειδικού Φόρου θα αφορά όπως όλα δείχνουν τα γλυκά κρασιά για τα οποία υπάρχει διαφορετικό φορολογικό καθεστώς και δεν έχει σχέση με τον φόρο που είχε επιβληθεί από το 2016.
Αυτό το τελευταίο είναι που ενοχλεί καθώς φαίνεται τους μικρούς οινοποιούς με τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών (ΣΜΟΕ) να κάνει λόγο για γραφειοκρατία η οποία επιβαρύνει σοβαρά τα λειτουργικά έσοδα των μικρών οινοποιείων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΜΟΕ αναφέρει:Σε θρίλερ έχει αναδειχθεί το ζήτημα του Ειδικού Φόρου στο Κρασί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Μετά από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις κατάργησης του που έχουν γονατίσει δύο μήνες την αγορά, εχθές κατατέθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού που στη σελίδα 12 προβλέπει 1.000.000 ευρώ έσοδα από τον Ειδικό Φόρο στο Κρασί.
Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι είναι ήδη έτοιμη η σύμφωνη με την πολυσυζητημένη απόφαση του ΣΤΕ εγκύκλιος είσπραξης του Ειδικού Φόρου στο Κρασί.
Το περιεχόμενο της δεν μας είναι ακόμα γνωστό αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω της φράσης του ΣΤΕ στη σελίδα 6  της απόφασης 1734/2018 «πολλώ μάλλον που η προβαλλόμενη απόφαση δεν προβλέπει τήρηση πρόσθετων βιβλίων και στοιχείων προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση και η επεξεργασία κρασιού εντός του οινοποιείου», η οποία αφήνει υπόνοια για μεγαλύτερη γραφειοκρατία.
Η φράση αυτή που αναφέρεται στους μικρούς οινοποιούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον επιβολή δυσβάσταχτης γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία είναι αδύνατο να ανταποκριθεί ο μικρομεσαίος παραγωγός. Ο μικρός οινοποιός δεν είναι Διευθύνων σύμβουλος αλλά ο πιο σημαντικός εργάτης του οινοποιείου του. Ο Μικρός οινοποιός είναι παραγωγός, έμπορος, πωλητής και κρατάει ο ίδιος τα βιβλία του. Συνήθως υπάρχει μόνο ένας εξωτερικός λογιστής. Ο ίδιος εργάζεται σε όλα τα πόστα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς του και ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπος με το γεγονός ότι αν και η Ελλάδα έχει εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι χάρη στον Έλληνα αμπελουργό και κρασί χάρη στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από όσους ασχολούνται με το κρασί, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει την υπεραξία που θα ανέμενε κανείς μετά από 20 χρόνια και πολλά εκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα προώθησης.
Ο ΣΜΟΕ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας,  τον Υπουργό Οικονομικών και την Υφυπουργό Οικονομικών και προκειμένου να υπερασπίσει τις θέσεις του και με φυσική παρουσία έχει ζητήσει συνάντηση.
Είναι σημαντικό να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθούν τα μέτρα ανάπτυξης προκειμένου να αποκτήσει ο Ελληνικός αμπελώνας την υπεραξία που του αξίζει και ο Έλληνας αμπελουργός – Οινοποιός την αναμενόμενη καταξίωση του εντός και εκτός συνόρων.
Εκ του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Ντούγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.