Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Ο κόσμος του κρασιού πενθεί για τον Gerard Basset


Ο Gerard Basset OBE, Master Sommelier και Master of Wine, ο οποίος συνέβαλε ανεκτίμητα
στο εμπόριο οίνου κατά τη διάρκεια της 30ετούς καριέρας του, πέθανε μετά από μια μακρά και άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Ο Basset διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου το 2017 και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία προτού υποβληθεί σε σημαντική επέμβαση το Φεβρουάριο του 2018. Δυστυχώς, τον Ιούλιο επιβεβαιώθηκε ότι ο καρκίνος είχε επιστρέψει και τον Νοέμβριο του έγινε και η τελευταία διάγνωση δινοντάς του ένα προσδόκιμο ζωής 6-12 μηνών.
Ένας από τους πιο διακεκριμένους επαγγελματίες του κρασιού, έχοντας λάβει τους τίτλους OBE, MS, MW, MBA, OIV, MSc κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Basset ήταν γνωστός για τη γενναιοδωρία του, υποστηρίζοντας την επόμενη γενιά sommeliers. Παραμένει το πρώτο και μόνο άτομο που κατέχει τον τίτλο Master of Wine ταυτόχρονα με τους τίτλους Master Sommelier και MBA Wine Business.

Γεννημένος το 1957, ο Basset έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία τη δεκαετία του '80, έχοντας αρχικά εκπαιδευτεί ως σεφ, αλλά γρήγορα ανακάλυψε την αγάπη του για το κρασί και άλλαξε πορεία για να γίνει sommelier. Η καριέρα του Basset πήρε απογειώθηκε το 1988, όταν έγινε επικεφαλής Sommelier στο εστιατόριο Chewton Glen με αστέρι Michelin στο New Forest του Hampshire. Πήρε το τίτλο του Master Sommelier το 1989 και έγινε MW το 1998. Το 1994 ίδρυσε την αλυσίδα εστιατορίων Hotel du Vin, όπου πολλοί μετέπειτα κορυφαίοι Sommelier πήραν τις πρώτες εμπειρίες υπό την καθοδήγηση του Basset. Τέλος το 2007, ο Basset άνοιξε το περίφημο TerraVina, ένα boutique πολυτελές ξενοδοχείο στην καρδιά του New Forest, στο Hampshire, με τη σύζυγό του Νίνα.
Ο τεράστιος αριθμός των βραβείων που έλαβε ο Basset κατά τη διάρκεια της σχεδόν 40χρονης καριέρας του μιλάει για το ταλέντο και την αφοσίωση του στη βιομηχανία του κρασιού, αλλά και για την υψηλή εκτίμηση του από τους συναδέλφους του.
Το 2010, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sommelier, το οποίο ακολούθησε ένα OBE (
Αξιωματικός του πιο εξαιρέτου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) το 2011 για υπηρεσίες φιλοξενίας. Το 1997 έλαβε το «Μετάλλιο του Saint-Etienne» από τη γενέτειρά του στη Γαλλία.
Στα βραβεία που απονεμήθηκαν στο Basset κατά τη διάρκεια των ετών περιλαμβάνονται το Decanter Man of the Year 2013, το Sopexa On Trade UK Personality of the Year 2004, το βραβείο Special Achievement από την Ακαδημία Τροφίμων και Κρασιού 2005, το
Special Contribution Drinks Business 2008, το Wine Personality of the Year International Wine Challenge του 2010, ενώ τέλος
τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ο Basset τιμήθηκε με το Ordre du Mérite Agricole για το έργο του στη στήριξη της γαλλικής βιομηχανίας οίνου.
Ήταν επίσης πρώην διευθυντής του
Court of Master Sommeliers Europe και το 2017 διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος του WSET (Wine & Spirit Education Trust).
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, ο
Basset έγραψε τα απομνημονεύματά του, τα οποία θα δημοσιευθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.