Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Εννέα παραγωγοί αποχωρούν από την Cava


Οι εννέα παραγωγοί που αποφάσισαν να συγκροτήσουν τη νέα ένωση είναι οι: Gramona, Llopart,
Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat και Mas Candí. Το σώμα, επίσημα γνωστό ως L'Associació d'Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC), είναι εγγεγραμμένο στα αρχεία της κυβέρνησης της Καταλονίας από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις μεταξύ των αρχικών έξι παραγωγών πίσω από το Corpinnat (οι οποίοι έγιναν εννέα κατά τη διάρκεια του 2018) και το διοικητικό όργανο της Cava για να φιλοξενήσει τη νέα ονομασία έχουν συνεχιστεί από τότε, αλλά έχουν καταρρεύσει, οδηγώντας στη ρήξη. Ο κύριος λόγος για το διαζύγιο είναι η άρνηση εκ μέρους του DO Cava να επιτρέψει την εμφάνιση του σήματος Cava και Corpinnat στην ίδια ετικέτα, παρόλο που η DO Penedès συμφώνησε να το χρησιμοποιήσει. Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, η AVEC δήλωσε: Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της AVEC και της DO Cava, ήταν αδύνατο να επιτευχθεί ικανοποιητική λύση μεταξύ των δύο μερών και τα οινοποιεία που συνδέονται με το Corpinnat αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το DO, παρόλο που δημιούργησαν τη μάρκα με τη σαφή βούληση να συνεχιστεί μέσα στον κόσμο της Cava. Ο κύριος σκοπός του Corpinnat είναι να παράγει κρασιά αποκλειστικά από το Penedès και όχι από την πολύ ευρύτερη περιοχή στην οποία επεκτείνεται το Cava σήμερα. Σύμφωνα με την AVEC, στις 22 Ιανουαρίου, η Cava DO έδωσε στην ομάδα τελεσίγραφο να μην συνεχίσει το σχέδιο και να εγκαταλείψει όλες τις δραστηριότητες προώθησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Για το λόγο αυτό, συνέχισε η AVEC στη δήλωσή της και αντιμέτωπη με την αδυναμία να βρεθεί στο σημερινό πλαίσιο μια λύση που να επιτρέπει αυτή τη συνύπαρξη και χωρίς να κλείνει καμία πόρτα στο μέλλον, η CORPINNAT αποφασίζει να συνεχίσει να εργάζεται προς όφελος του συνόλου του γεωργικού τομέα ως κινητήριου μοχλού αλλαγής και μετασχηματισμού και με απώτερο στόχο την τοποθέτηση των κορυφαίων αφρωδών οίνων που παράγονται στην καρδιά του Penedès μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως. Επίσης οι παραγωγοί που επιλέγουν να φέρουν ετικέτα Corpinnat θα πρέπει να αποβάλλουν ονομασίες όπως το Gran Reserva (επιτρέπεται μόνο για οι ισπανικούς αφρώδεις οίνους που φέρουν την ένδειξη Cava) και διάφορες ταξινομήσεις Paraje.
Ο χάρτης με τα όρια του Corpinnat
Ο κανονισμός του Corpinnat λέει πως όλα τα Corpinnat πρέπει να προέρχονται από μια περιοχή μέσα στο Penedès, δίνεται έμφαση στη βιολογική γεωργία, στους μεγαλύτερους χρόνους παλαίωσης και την ελάχιστη χρήση σταφυλιών όπως το Chardonnay και το Pinot Noir, επιβάλλει τη χειροκίνητη συγκομιδή και περιορίζει την αγορά χύμα οίνου. Ως εκ τούτου, οι πρώτοι οίνοι που φέρουν το όνομα θα εμφανιστούν στην αγορά αυτή την άνοιξη ενώ οι απαιτήσεις για τους παραγωγούς είναι:
   - Όλα τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται από μια καθορισμένη περιοχή εντός του DO Penedès (έκτασης 22.000 εκταρίων) και τουλάχιστον 75% των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται πρέπει να προέρχονται από αμπελώνες που ανήκουν στο οινοποιείο.
    -Όλα τα σταφύλια που αγοράζονται από τους καλλιεργητές πρέπει είναι με ελάχιστη τιμή 0,70 ευρώ / κιλό (οι μέσες τιμές στην περιοχή είναι περίπου 0,40 ευρώ / κιλό).
    -Πρέπει να είναι πιστοποιημένα βιολογικά (τουλάχιστον) και η συγκομιδή να γίνεται με το χέρι.
    -Το 90% των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να είναι αυτόχθονες ποικιλίες: Xarel-lo, Parellada και Malvasia με τα Chardonnay, Pinot Noir και Trapet να επιτρέπονται μόνο στο 10% κάθε τελικού χαρμανιού. Τα Garnacha, Monastrell, Sumoll και Xarel·lo Rosat είναι τα μόνα κόκκινα σταφύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ροζέ.
    -Τα σταφύλια πρέπει να είναι οινοποιημένα εξ ολοκλήρου στο οινοποιείο.
    -Η ελάχιστη παλαίωση των οίνων είναι 18 μήνες σε οινολάσπη.
Συμπέρασμα, οι κανονισμοί απαγορεύουν τελείως στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς της Cava, τους Cordoniu, Freixenet και García Carrión, να επισημάνουν οποιοδήποτε από τα κρασιά τους ως Corpinnat, το οποίο μάλιστα δείχνει τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στη δημιουργία του Corpinnat, με τους μικρότερους παραγωγούς να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και η πορεία του DO να κατευθύνεται εξ ολοκλήρου από το κυρίαρχο σχήμα των τριών μεγαλύτερων παραγωγών. Αυτό δεν είναι το πρώτο διαζύγιο με την Cava DO, καθώς ο Raventos i Blanc αποχώρησε το 2012 για παρόμοιους λόγους. Οι αλλαγές που εφάρμοσε από τότε η Cava δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν αυτούς που εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το τι θα έπρεπε να είναι το Catalan Cava, ποιοτικά μιλώντας πάντα καθώς η διαφορές των εννιά παραγωγών και της ονομασίας προέλευσης είναι ολοκάθαρα στον τομέα της ποιότητας που υπάρχει ανάμεσα στους τρεις δυνατούς παίχτες και στους υπόλοιπους. Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.