Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Τρύγος 2013: Σαντορίνη, ολοκλήρωση του τρύγου με υποσχέσεις


Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πλέον πρώιμος των τελευταίων  ετών, μια εξέλιξη που είχε διαφανεί από την εξίσου πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών και οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο τρύγου:
ΕΝΑΡΞΗ ΤΡΥΓΟΥ    ΠΟΙΚΙΛΙΑ (ΕΙΔΟΣ)
30 Ιουλίου    Αθήρι (λευκή)
30 Ιουλίου    Ασύρτικο (λευκή)
5 Αυγούστου    Μαυροτράγανο (ερυθρή)
5 Αυγούστου    Βουδόματο (ερυθρή)
16 Αυγούστου    Αηδάνι (λευκή)
19 Αυγούστου    Μαντηλαριά (ερυθρή)
Σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς:
o    Ήπιος χειμώνας με αρκετές βροχοπτώσεις
o    Ζεστή άνοιξη με λίγες βροχές
o    Τυπικό ελληνικό καλοκαίρι με παρατεταμένα δροσερά μελτέμια που διατηρούσαν μια ιδανική μέση θερμοκρασία. Απουσία καύσωνα.
Η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σε καλές συνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης, χωρίς ασθένειες, και καταλήγοντας σε γρήγορη και ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.
Σύντομα η παραγωγή του 2013:
Η συνολική παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη για το 2013 ανήλθε στους 2.750 τόνους περίπου. Η απόδοση είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά, φτάνοντας περίπου τα 200Kg/στρέμμα κατά μέσο όρο. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη σφοδρή ανεμοθύελλα που έπληξε τη Σαντορίνη στις 18 Απριλίου 2013, που κατέστρεψε τους νεαρούς βλαστούς και δεν άφησε υλικό για κλάδεμα. 
Οινοποίηση και εκτιμήσεις:
Ενώ ήδη κάποιες από τις δεξαμενές έχουν αποζυμώσει, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι φετινές Σαντορίνες αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.
o    Αρωματικό  μπουκέτο από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, μπανάνα και λευκόσαρκα φρούτα όπως ροδάκινο και αχλάδι
o    Στόμα νευρώδες με την χαρακτηριστική μεταλλικότητα της Σαντορίνης
o    Σώμα ήδη πλούσιο και γεμάτο
Οι οξύτητες των φετινών οίνων ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,1 έως 6,8 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.