Το κτήμα Almaviva ιδρύθηκε το 1996 από τη σύμπραξη των εταιρειών Château Mouton-Rothschild και Concha y Toro με σκοπό να δημιουργήσουν το πρώτο κρασί της Χιλής που θα είναι ισάξιο με Bordeaux Grand Cru Classe. Περίπου εκατό στρέμματα από τα καλύτερα αμπελοτόπια της Concha y Toro στο Puente Alto της περιοχής Maipo δεσμεύτηκαν για αυτή την ιδέα. Μια περιοχή όπου είναι αναγνωρισμένη σαν ιδανική για το Cabernet Sauvignon. Πετρώδης εδάφη, κρύους και βροχερούς χειμώνες, ζεστές ημέρες και δροσερές νύχτες καλοκαιριού.
Η χρονιά του 2013 ήταν χωρίς πολλές βροχές το χειμώνα και αρκετές την άνοιξη μαζί με χαμηλότερες του φυσιολογικού θερμοκρασίες, καθυστερώντας έτσι την έκπτυξη οφθαλμών και κατά συνέπεια την ωρίμαση και τον τρύγο ο οποίος ολοκληρώθηκε τέλος Μαϊου ενώ ξεκίνησε μέσα Απριλίου. Το χαρμάνι της χρονιάς ήταν 72% Cabernet Sauvignon, 19% Carmenere, 6% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot και 1% Merlot. Κλασσική ερυθρή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ωρίμαση σε καινούρια γαλλικά barriques για 18 μήνες και θα δούμε πως μπορούν όλα αυτά να μεταφραστούν στο ποτήρι.
Βαθύ πορφυρό με λίγες ρουμπινί ανταύγειες με το Carmenere να κάνει την περισσότερη δουλειά εδώ. Αρκετά έντονη μύτη με φρέσκα γήινα αρώματα που ακολουθούνται από πλούσιο φρούτο, αποξηραμένα λουλούδια και γλυκά μπαχαρικά. Μαύρο δαμάσκηνο, βύσσινο, βατόμουρο, φραγκοστάφυλλο, βιολέτα, πασχαλιά, ποτπουρί, χαλίκι, βρεγμένη πέτρα, μέντα, ρίγανη, γλυκόριζα, θυμάρι, πιπέρι, κασσίς, κακάο, δέρμα, ξύλο και βανίλια σχεδόν Cabernet Sauvignon δηλαδή.
Στο στόμα είναι ξηρό με γεμάτο πλούσιο σώμα, μέτρια προς έντονη ψυχρή οξύτητα, τανίνες άνω του μετρίου, καλοδουλεμένες και μεταξένιες, ένταση γεύσεων υψηλή χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποια και επίγευση μέτρια προς μακριά, φινετσάτη αλλά και δυναμική ταυτόχρονα.
Ισορροπία και ένταση είναι τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Είναι αντικατοπτρισμός της περιοχής και της χρονιάς δίνοντας ένταση και γήινα στοιχεία αλλά είναι και αποτέλεσμα δουλειάς, όχι τόσο στο οινοποιείο όσο στο αμπέλι. Είναι σίγουρα ένα μεγάλο κρασί που ωστόσο έχει από πίσω και μια τεράστια υποστήριξη σε όλους τους τομείς, από το αμπέλι μέχρι τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας και ίσως αυτό να είναι το μοναδικό του ελάττωμα, ότι πρέπει να είναι τέλειο.
📚🎥🎶 Ο κουρέας της Σεβίλλης του Gioacchino Rossini όπου υπάρχει και ο πραγματικός Κόντες Almaviva
🍴 Βοδινή σπάλα στη γάστρα με σάλτσα poblano, φιλέτο τόνου με σάλτσα πιπεριού, σάντουιτς Chacarero με χοιρινό και πίτα Pastel de Choclo με μοσχαράκι και καλαμπόκι
Abv 15%
💲💲💲 75-110€
Η χρονιά του 2013 ήταν χωρίς πολλές βροχές το χειμώνα και αρκετές την άνοιξη μαζί με χαμηλότερες του φυσιολογικού θερμοκρασίες, καθυστερώντας έτσι την έκπτυξη οφθαλμών και κατά συνέπεια την ωρίμαση και τον τρύγο ο οποίος ολοκληρώθηκε τέλος Μαϊου ενώ ξεκίνησε μέσα Απριλίου. Το χαρμάνι της χρονιάς ήταν 72% Cabernet Sauvignon, 19% Carmenere, 6% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot και 1% Merlot. Κλασσική ερυθρή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ωρίμαση σε καινούρια γαλλικά barriques για 18 μήνες και θα δούμε πως μπορούν όλα αυτά να μεταφραστούν στο ποτήρι.
Βαθύ πορφυρό με λίγες ρουμπινί ανταύγειες με το Carmenere να κάνει την περισσότερη δουλειά εδώ. Αρκετά έντονη μύτη με φρέσκα γήινα αρώματα που ακολουθούνται από πλούσιο φρούτο, αποξηραμένα λουλούδια και γλυκά μπαχαρικά. Μαύρο δαμάσκηνο, βύσσινο, βατόμουρο, φραγκοστάφυλλο, βιολέτα, πασχαλιά, ποτπουρί, χαλίκι, βρεγμένη πέτρα, μέντα, ρίγανη, γλυκόριζα, θυμάρι, πιπέρι, κασσίς, κακάο, δέρμα, ξύλο και βανίλια σχεδόν Cabernet Sauvignon δηλαδή.
Στο στόμα είναι ξηρό με γεμάτο πλούσιο σώμα, μέτρια προς έντονη ψυχρή οξύτητα, τανίνες άνω του μετρίου, καλοδουλεμένες και μεταξένιες, ένταση γεύσεων υψηλή χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποια και επίγευση μέτρια προς μακριά, φινετσάτη αλλά και δυναμική ταυτόχρονα.
Ισορροπία και ένταση είναι τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Είναι αντικατοπτρισμός της περιοχής και της χρονιάς δίνοντας ένταση και γήινα στοιχεία αλλά είναι και αποτέλεσμα δουλειάς, όχι τόσο στο οινοποιείο όσο στο αμπέλι. Είναι σίγουρα ένα μεγάλο κρασί που ωστόσο έχει από πίσω και μια τεράστια υποστήριξη σε όλους τους τομείς, από το αμπέλι μέχρι τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας και ίσως αυτό να είναι το μοναδικό του ελάττωμα, ότι πρέπει να είναι τέλειο.
📚🎥🎶 Ο κουρέας της Σεβίλλης του Gioacchino Rossini όπου υπάρχει και ο πραγματικός Κόντες Almaviva
🍴 Βοδινή σπάλα στη γάστρα με σάλτσα poblano, φιλέτο τόνου με σάλτσα πιπεριού, σάντουιτς Chacarero με χοιρινό και πίτα Pastel de Choclo με μοσχαράκι και καλαμπόκι
Abv 15%
💲💲💲 75-110€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου