
Το κρασί όμως τους έβαλε στο Status Quo, φέρνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία για Cabernet Franc παγκοσμίως από το Wine Advocate του Robert Parker για το Gran Enemigo Gualtallary. Ειρωνεία; Θεία Δίκη; Τίποτα από τα δυο. Απλά κάνουν καλό κρασί και κάποια στιγμή αναγνωρίζεται αυτό από το σύστημα. Σήμερα δε θα ασχοληθούμε με το διάσημο κρασί τους αλλά με την ποικιλία που κάνει τη μεγάλη έκρηξη τα τελευταία χρόνια οδηγώντας τους περισσότερους οινοποιούς να ασχοληθούν μαζί της. Μιλάμε φυσικά για τη Bonarda η οποία αποτελεί το next best thing της Αργεντινής. Αν και τα χαρακτηριστικά της ταιριάζουν σε φρουτώδη ευκολόπιοτα κρασιά οι Αργεντινοί παραγωγοί πειραματίζονται με την ποικιλία δημιουργώντας αρκετά διαφορετικά στυλ.
Το El Enemigo είναι μια Bonarda μακριά από το κλασσικό στυλ που κυριαρχούσε τόσα χρόνια στην χώρα. Στο συγκεκριμένο υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό Cabernet Franc (15%) που προσδίδει μια φυτικότητα όπως θα δούμε και παρακάτω. Η ζύμωση πραγματοποιήθηκε σε βαρέλι (γαλλικό δρυ) 2ης και 3ης χρήσης ενώ δεν έγινε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ώστε να προαχθούν τα φρέσκα αρώματα του φρούτου αλλά ούτε και σε υψηλή ώστε να εξαχθούν τανίνες και βαθύ χρώμα. Η εκχύλιση ήταν αρκετά μακριά (25 μέρες) και ωρίμασε για 18 μήνες σε ποσοστό 70-30 καινούρια γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια. Ειλικρινά από τη διαδικασία έχω μπερδευτεί και δεν ξέρω τι να περιμένω στη δοκιμή ενώ η καινούρια εμπειρία της Bonarda κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.
![]() |
Bodegas El Enemigo |
Στο στόμα είναι φυσικά ξηρό με μέτριες απαλές τανίνες, σώμα μέτριο προς γεμάτο αλλά λιγότερο στρογγυλό από τα περισσότερα Malbec (δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για Bonarda γιατί είναι το πρώτο), οξύτητα σχεδόν υψηλή που προσθέτει στο κρασί δροσιά και φρεσκάδα ενώ τέλος η επίγευση είναι αρκετά μακριά με γλυκές κυρίως γεύσεις, πολύ φρούτο, ορυκτότητα και οξύτητα στο υπόβαθρο ενώ λίγο πιο μπροστά από ότι στη μύτη είναι τα αρώματα βαρελιού.
Ασφαλώς και δεν είναι το φρουτώδες ελαφρύ στυλ που παρήγαγαν μέχρι πριν λίγα χρόνια, έχει μια πολυπλοκότητα ικανοποιητική, έχει πολύ καλή φρεσκάδα παρόλο που περάστηκε από βαρέλι και δεν ζύμωσε σε χαμηλή θερμοκρασία, για τανίνες θα περιμένουμε να δοκιμάσουμε και άλλα, έχει χαρακτήρα καθώς είναι λίγο δύσκολο να το μπερδέψεις με κάτι άλλο και σίγουρα έχει ενδιαφέρον να δούμε και διαφορετικά στυλ της ίδιας ποικιλίας γιατί μας κέντρισε το ενδιαφέρον το συγκεκριμένο. Νομίζω πως θα το κατηγοριοποιούσα το El Enemigo κάπου μεταξύ νεαρού Malbec, Syrah και Αγιωργίτικου. Ίδωμεν, ο χρόνος θα δείξει που οδεύει η Bonarda.
📚🎥🎶 Τη μαγική συλλογή Final del Juego του μοναδικού Julio Cortázar
🍴 Ράχη κουνελιού με μπέικον, μανιτάρια και πολέντα, μοσχαράκι bourguignon, panini με pancetta, κοτομπουκιές, πικάντικη μαγιονέζα και λιαστές τομάτες, μισοτηγανισμένος σολομός με χοντρό αλάτι και βότανα.
Abv 14%
💲💲💲 20-35€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου