Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Miguel Torres Reserva de Pueblo 2014


Η Pais είναι μια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού που έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στα κρασιά της Χιλής, όπου και έχει μεγάλη αμπελουργική ιστορία. Το έχουν φέρει στην περιοχή οι Ισπανοί conquistadors από την περιοχή Castilla-La Mancha, όπου ονομάζεται Listán Negro. Το Pais μεταφέρθηκε επίσης στο Μεξικό το 1520 από τον Ισπανό κατακτητή Hernán Cortés - μαζί με ιεραπόστολους και ιερείς που ίδρυσαν αρκετές αποστολές, εξηγώντας έτσι ένα άλλο συνώνυμο για αυτό το σταφύλι στη Βόρεια Αμερική όπου ονομάζεται Mission (Αποστολή) . Μέχρι την αρχή του 21ου αιώνα, η Pais ήταν η πιο πολυφυτευμένη ποικιλία της Χιλής μέχρι να την ξεπεράσει το Cabernet Sauvignon. Το σταφύλι είναι μερικές φορές γνωστό ως Negra Peruana ή στην Αργεντινή ως Criolla Chica. Για δεκαετίες, η Pais θεωρούνταν ως δευτερεύουσα ποικιλία σταφυλιών κατάλληλη μόνο για την παραγωγή φθηνού επιτραπέζιου οίνου αλλά σήμερα ένας μικρός αριθμός οινοπαραγωγών παίρνουν την Pais πιο σοβαρά, παράγοντας πιο ενδιαφέρουσες και σύγχρονες εκφράσεις κρασιών. Έχει πολύ υψηλότερες αποδόσεις από ότι απαιτείται για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, παρολ' αυτά όμως εκτιμάται για τη σφριγηλότητα και την ευκολία καλλιέργειας του, δίνοντας υψηλές αποδόσεις ακόμα και με περιορισμένες ποσότητες άρδευσης. Όπως με όλες τις ποικιλίες, η πρόοδος στην αμπελουργία και την τεχνολογία της οινοποίησης βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του Pais καθιστώντας την μια διεθνή και ελπίζουμε σύντομα καταξιωμένη ποικιλία 
Η γνωστή Ισπανική εταιρεία Miguel Torres αγοράζει σταφύλια από τους παραγωγούς της κοιλάδας Itata στην Κεντρική Χιλή και δημιουργεί την ετικέτα που δοκιμάσαμε προ εβδομάδων. Δεν είναι ο χαρακτηριστικότερος παραγωγός αλλά έχει αρκετά χρόνια που δουλεύει την ποικιλία και έχει πολύ καλή φήμη το συγκεκριμένο κρασί οπότε είναι μια καλή πρώτη εμπειρία.
Ιδού το αμπέλι περι ου ο λόγος
Ωχρό ρουμπινί με μια ανεπαίσθητη γκαρνέ απόχρωση στο χείλος. Μύτη φρεσκότατη, μέτρια προς έντονη με φράουλα, κεράσι, ρόδι, ζουμερά κόκκινα βατόμουρα, τριαντάφυλλο, βιολέτα, ιβίσκο, χώμα, ξερά φύλλα, φλοιό δέντρου, αποξηραμένα βότανα, μαντζουράνα, τζίντζερ, πιπέρι και γλυκόριζα.
Στόμα ξηρό, μέτριο προς ελαφρύ σώμα, πολύ λίγες τανίνες, λίγο πάνω από μέτρια οξύτητα, μεταξένια υφή, ζουμερές γεύσεις φρούτων σε μια μέτριας διάρκειας επίγευση αλλά με έντονες εναλλαγές και γεύσεις.
Πολύ καλό είναι τελικά και δεν το περιμέναμε! Το σώμα και οι λιγοστές τανίνες δίνουν χώρο στην οξύτητα που χωρίς να εντυπωσιάζει φρεσκάρει το κρασί κάνοντάς το ευκολόπιοτο και ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Γευστικό, με αρώματα, ευχάριστο και αρκετά παιχνιδιάρικο είναι κάπου ανάμεσα σε ένα απλό Pinot Noir και λίγο πιο κοντά θεωρώ σε ένα Beaujolais. Εκ των υστέρων έμαθα πως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται αρκετά για ροζέ κρασιά και αφρώδης οίνους. Δεν διασώθηκε απλά η ποικιλία, μετεξελίχθηκε προς το καλύτερο και απέκτησε ουσία τελικά.


📚🎥🎶  Los sonetos de la muerte y otros poemas elegíacos της Gabriela Mistral

🍴    Χοιρινό σούπα με τομάτα (Tomatican), karpacio τόνου με πιπέρι καγιέν, ξιδάτο κοτόπουλο με σάλτσα τομάτα-μέλι ή μπαρμπουνοφάσουλα με λαχανικά και αρνίσιο παϊδάκι.

Abv   12%.

💲💲💲    7-15€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.