Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ridge Vineyards Monte Bello 2013

Η ιστορία του πασίγνωστου αυτού κρασιού, μέσα στα καλύτερα της Αμερικής μόνιμα, είναι παλιά όσο και σχετικά πρόσφατη. Η καλλιέργεια στο συγκεκριμένο αμπελώνα ξεκίνησε τυπικά το 1885 και αφού έκανε μια διακοπή λόγω ποτοαπαγόρευσης και άλλαξε ιδιοκτήτες δυο φορές, το 1962 βγαίνει η πρώτη ετικέτα με τη σημερινή μορφή του αμπελώνα αλλά και της εταιρείας. Αυτό όμως που άλλαξε για πάντα τη μοίρα του κρασιού ήταν η κρίση του Παρισιού (Judgment of Paris) το 1976 όταν ανάμεσα στα δέκα (πέντε Αμερικάνικα και πέντε Γαλλικά) Bordeaux στυλ βγαίνει πέμπτο. Αυτό ήταν και το γεγονός που εκτόξευσε το συγκεκριμένο κρασί.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη ετικέτα να θεωρείται πια κλασσική; Το έδαφος και η τοποθεσία λένε οι ιδιοκτήτες του. Σε υψόμετρο 800μ πάνω από τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα, ιδίως την ομίχλη του κόλπου του San Francisco, με ασβεστολιθικό υπόστρωμα εμπλουτισμένο με τις χαρακτηριστικές πράσινες πέτρες του κόλπου, Franciscan Rocks τις ονομάζουν, δημιουργεί ένα κρασί μοναδικό όπου η παρέμβαση του ανθρώπου περιορίζεται στο ελάχιστο. Οι αποδόσεις είναι όντως μικρές για Καλιφόρνια, 1300-1500 κιλ/στρεμ (στη Σαντορίνη γελάνε τώρα), το κλίμα είναι το πιο ψυχρό όλης της πολιτείας όσο αφορά τις αμπελουργικές περιοχές βέβαια και η καλλιέργεια γίνεται οργανικά και με μηδενική μηχανική παρέμβαση. Η οινοποίηση δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό, χειροκίνητα όλα, αμερικάνικο βαρέλι, προσεκτική διαλογή, μηλογαλακτική και ξεχωριστή οινοποίηση για καθεμιά ποικιλία σε γηγενείς ζύμες, συνηθισμένη ερυθρή οινοποίηση με λίγα λόγια. Όσο για τη σύνθεση του συγκεκριμένου είναι 80% Cabernet Sauvignon, 8% Petit Verdot, 7% Cabernet Franc και 5% Merlot το οποίο συνήθως είναι περισσότερο.
Σκούρο και πυκνό ρουμπινί, μύτη αρκετά κλειστή, παρόλο τον αερισμό, με μέτρια προς υψηλή ένταση. Σκούρα δαμάσκηνα, κασίς, βατόμουρα και κεράσια αν και η πρώτη εντύπωση είναι αρώματα ξύλου και κάποια μπαχαρικά, εντούτοις μόλις αναπνεύσει λίγο αλλάζει εντελώς προφίλ. Μέντα, ανισοειδή μπαχαρια, αποξηραμένη ρίγανη, γλυκόριζα, βανίλια, κέδρο, φύλλα καπνού, γήινες νότες και κιμωλία.
Στο στόμα είναι στιβαρό και πυκνό με γεμάτο στόμα που αγκαλιάζει τον ουρανίσκο, το αλκοόλ του είναι φυσιολογικό, η οξύτητα μέτρια προς υψηλή, οι τανίνες υψηλές αλλά φανερά γυαλισμένες, αν και θέλουν ακόμα χρόνο είναι νόστιμες από τώρα, η επίγευση είναι φοβερή με τα φρούτα, την οξύτητα και τις νότες του ξύλου να εναλλάσσονται για πολύ ώρα, ενώ τέλος η υφή και η γευστική ένταση είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
Είναι νέο ακόμα, μόλις κυκλοφόρησε εξάλλου. Η στιβαρότητα, η δύναμη και η τρομερή ισορροπία γεύσεων, χαρακτηριστικών και τανινών-οξύτητας είναι αξιοζήλευτη. Εκεί είναι που το κρασί δίνει την εντύπωση πως θα κάνει το μεγάλο μπαμ μετατρέποντας τη δύναμη σε φινέτσα. Φυσικά και είναι έτοιμο αλλά μια περαιτέρω παλαίωση θα εκτινάξει το χαρακτήρα του και θα αποζημιώσει για το κόστος κτήσις του. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι μέσα στα τρία ή πέντε καλύτερα κρασιά της Αμερικής όπως διθυραμβικά αναφέρουν πολλοί, μπορούμε όμως με το χέρι στη καρδιά να πούμε πως είναι ο ορισμός του χαρακτηριστικού κρασιού, η μέση της απόστασης Bordeaux-Νέος Κόσμος και από τα κρασιά που επιβάλλεται να αποθηκευτεί για πολύ μεγάλο διάστημα.


📚🎥🎶   Rear Window (Σιωπηλός Μάρτυς) του Alfred Hitchcock

🍴   Θωρακισμένο
filet mignon με μανιτάρια και σάλτσα κρασιού, μπρεζαρισμένη βοδινή ουρά με κρεμμύδια, αρνίσια παιδάκια με σάλτσα κακάο.
 
Abv    13,6%

💲💲💲   160-210€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.