Η ιστορία της οικογένειας Gros στο Vosne-Romanée χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Η κόρη του Francois Gros, η κυρία της Βουργουνδίας, η Anne είναι υπεύθυνη από το 1988 στο ομώνυμο οινοποιείο. Η Anne είναι ίσως η πιο γνωστή και σεβαστή οινοπαραγωγός της Βουργουνδίας μαζί με την Lalou Bize Leroy. Ως μοναχοπαίδι, κληρονόμησε τα 7,5 στρέμματα αμπέλι στην Côte d'Or γύρω από το Vosne-Romanée στην ηλικία των 22 ετών. Το πάθος της για το κρασί την ώθησε να σταματήσει τη σχολή Καλών Τεχνών για να παρακολουθήσει μαθήματα οινολογίας στο Beaune και τη Dijon ενώ εργάστηκε και στην Αυστραλία, στο κτήμα Rosemount. Όταν γύρισε πίσω ανέλαβε πλήρως την οικογενειακή περιουσία μετά την αρρώστια του πατέρα της και έκανε εντυπωσιακές αλλαγές στη συνολική διαχείριση των αμπελώνων.
Από το 1990 όλα τα κρασιά ήταν εμφιαλωμένα και το 1995 η ονομασία άλλαξε από Anne & Francois Gros σε Anne Gros. Επεκτάθηκε επίσης στο Minervois της Languedoc με τον σύζυγό της Jean Paul Tollot και από το 2008 ασχολείται με κρασιά πολύ μακριά από το στιλ της Βουργουνδίας.
Η Anne είναι πλέον γνωστή για τα Richebourg Grand Cru, Echezeaux και Clos de Vougeot Grand Cru κρασιά της τα οποία πριν από πολλά χρόνια μετέτρεψε σε 100% βιολογικά και βιοδυναμικά. Τα 90χρονα αμπέλια του Clos de Vougeot βρίσκονται στο κομμάτι Grand Maupertui, για πολλούς θεωρείται το καλύτερο terroir στο Clos, ακριβώς δίπλα στο Echezeaux. Τα αμπέλια είναι κατά μέσο όρο περίπου 50 έως 60 ετών.
Το κομμάτι στο Richebourg είναι στο βορειοανατολικό τμήμα του Grand Cru και συνορεύει με τα υπόλοιπα κομμάτια της οικογένειας Gros (ξαδέλφια) καθώς και με τα κομμάτια του Romanee Conti και της άλλης μεγάλης κυρίας της Βουργουνδίας του κτήματος Leroy. Η έκτασή του είναι λίγο παραπάνω από 2,5 στρέμματα και έχει σκούρο ασβεστολιθικό έδαφος με μικρές πέτρες.
Μέτριο ρουμπινί με γκαρνέ μηνίσκο. Μύτη έντονη που χρειάζεται αερισμό για να ξεδιπλωθεί. Στην αρχή αντιλαμβανόμαστε κόκκινα φρούτα, άνθη και μπαχαρικά αλλά όσο περνά η ώρα εμφανίζονται μαύρα ζουμερά φρούτα, νότες σοκολάτας, ξύλου, γήινα αρώματα, ορυκτότητα, δέρμα, αποξηραμένα βότανα και λουλούδια σε μια πανδαισία αρωμάτων κυριολεκτικά.
Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μέτριες προς έντονες τανίνες οι οποίες όμως είναι γυαλισμένες και βελούδινες προσθέτοντας βάθος και δύναμη καθώς τα λεπτά αρώματά του και η οξύτητα τονίζουν την ευγενή του φύση. Η επίγευση είναι μακριά και πολυεπίπεδη κυριαρχούμενη από γλυκές κυρίως γεύσεις και από το ξύλο που γίνεται εντονότερο στο στόμα.
Η συγκέντρωση των γεύσεων είναι καταπληκτική και πραγματικά μαγεύει. Είναι δυναμικό και ταυτόχρονα ευγενές με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης, με θαυμάσια επίγευση, πολύ καλή πολυπλοκότητα αν και θα εξελιχθεί κι άλλο και με ένα από τα καλύτερα μπουκέτα που έχουμε συναντήσει σε κρασί. Πραγματικά φοβερή δουλειά.
📚🎥🎶 Le Mythe de Sisyphe του Albert Camus
🍴 Αρνίσιο μπούτι με confit κρεμμυδιού και λάδι τρούφας, ριζότο με μανιτάρια και συκωτάκια πάπιας και μοσχαρίσιο φιλέτο Tournedos Rossini
Abv 13,5%
💲💲💲 670-800€
Η κόρη του Francois Gros, η κυρία της Βουργουνδίας, η Anne είναι υπεύθυνη από το 1988 στο ομώνυμο οινοποιείο. Η Anne είναι ίσως η πιο γνωστή και σεβαστή οινοπαραγωγός της Βουργουνδίας μαζί με την Lalou Bize Leroy. Ως μοναχοπαίδι, κληρονόμησε τα 7,5 στρέμματα αμπέλι στην Côte d'Or γύρω από το Vosne-Romanée στην ηλικία των 22 ετών. Το πάθος της για το κρασί την ώθησε να σταματήσει τη σχολή Καλών Τεχνών για να παρακολουθήσει μαθήματα οινολογίας στο Beaune και τη Dijon ενώ εργάστηκε και στην Αυστραλία, στο κτήμα Rosemount. Όταν γύρισε πίσω ανέλαβε πλήρως την οικογενειακή περιουσία μετά την αρρώστια του πατέρα της και έκανε εντυπωσιακές αλλαγές στη συνολική διαχείριση των αμπελώνων.
Από το 1990 όλα τα κρασιά ήταν εμφιαλωμένα και το 1995 η ονομασία άλλαξε από Anne & Francois Gros σε Anne Gros. Επεκτάθηκε επίσης στο Minervois της Languedoc με τον σύζυγό της Jean Paul Tollot και από το 2008 ασχολείται με κρασιά πολύ μακριά από το στιλ της Βουργουνδίας.
Η Anne είναι πλέον γνωστή για τα Richebourg Grand Cru, Echezeaux και Clos de Vougeot Grand Cru κρασιά της τα οποία πριν από πολλά χρόνια μετέτρεψε σε 100% βιολογικά και βιοδυναμικά. Τα 90χρονα αμπέλια του Clos de Vougeot βρίσκονται στο κομμάτι Grand Maupertui, για πολλούς θεωρείται το καλύτερο terroir στο Clos, ακριβώς δίπλα στο Echezeaux. Τα αμπέλια είναι κατά μέσο όρο περίπου 50 έως 60 ετών.
Το κομμάτι στο Richebourg είναι στο βορειοανατολικό τμήμα του Grand Cru και συνορεύει με τα υπόλοιπα κομμάτια της οικογένειας Gros (ξαδέλφια) καθώς και με τα κομμάτια του Romanee Conti και της άλλης μεγάλης κυρίας της Βουργουνδίας του κτήματος Leroy. Η έκτασή του είναι λίγο παραπάνω από 2,5 στρέμματα και έχει σκούρο ασβεστολιθικό έδαφος με μικρές πέτρες.
Μέτριο ρουμπινί με γκαρνέ μηνίσκο. Μύτη έντονη που χρειάζεται αερισμό για να ξεδιπλωθεί. Στην αρχή αντιλαμβανόμαστε κόκκινα φρούτα, άνθη και μπαχαρικά αλλά όσο περνά η ώρα εμφανίζονται μαύρα ζουμερά φρούτα, νότες σοκολάτας, ξύλου, γήινα αρώματα, ορυκτότητα, δέρμα, αποξηραμένα βότανα και λουλούδια σε μια πανδαισία αρωμάτων κυριολεκτικά.
Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μέτριες προς έντονες τανίνες οι οποίες όμως είναι γυαλισμένες και βελούδινες προσθέτοντας βάθος και δύναμη καθώς τα λεπτά αρώματά του και η οξύτητα τονίζουν την ευγενή του φύση. Η επίγευση είναι μακριά και πολυεπίπεδη κυριαρχούμενη από γλυκές κυρίως γεύσεις και από το ξύλο που γίνεται εντονότερο στο στόμα.
Η συγκέντρωση των γεύσεων είναι καταπληκτική και πραγματικά μαγεύει. Είναι δυναμικό και ταυτόχρονα ευγενές με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης, με θαυμάσια επίγευση, πολύ καλή πολυπλοκότητα αν και θα εξελιχθεί κι άλλο και με ένα από τα καλύτερα μπουκέτα που έχουμε συναντήσει σε κρασί. Πραγματικά φοβερή δουλειά.
📚🎥🎶 Le Mythe de Sisyphe του Albert Camus
🍴 Αρνίσιο μπούτι με confit κρεμμυδιού και λάδι τρούφας, ριζότο με μανιτάρια και συκωτάκια πάπιας και μοσχαρίσιο φιλέτο Tournedos Rossini
Abv 13,5%
💲💲💲 670-800€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου