
πάνω από ένα ασβεστολιθικό υπόστρωμα
που δημιουργήθηκε από τις εναποθέσεις ποταμιών και παγετώνων της Τεταρτογενούς Περιόδου του Καινοζωικού Αιώνα και σφυρηλατήθηκε από τις μετέπειτα διαβρώσεις των εδαφών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι εδάφη αρκετά φτωχά, καλά στραγγιζόμενα, θερμά στην επιφάνεια ενώ βαθύτερα διατηρούν χαμηλή τη θερμοκρασία και υψηλά τα ποσοστά υγρασίας (χάρη στον ασβεστόλιθο) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο αμπέλι να έχει χαμηλή στρεμματική απόδοση και να ωριμάσει τους καρπούς του αργά και πλήρως, κυρίως λόγω της υγρασίας του υποστρώματος η οποία μπορεί να ρυθμίζει την παροχή νερού προς το αμπέλι.
Το Château Smith Haut Lafitte υπάρχει στη περιοχή από το 1365. Από την οικογένεια Bosq το αγόρασε ο Σκοτσέζος George Smith ο οποίος έχτισε το οίκημα και ξεκίνησε τις εξαγωγές, όντας πλοιοκτήτης, στην Αγγλία. Το 1842 το κληρονόμησε ο δήμαρχος του Bordeaux, Duffour-Dubergier ο οποίος ανέπτυξε σημαντικά το chateau και τη φήμη του με αποτέλεσμα η εταιρεία εμπορίας κρασιού Louis Eschenauer να αρχίσει την εξαγωγή του σε όλο το κόσμο και τελικά το 1958 να αγοράσει το κτήμα. Έκτοτε άρχισε μια περίοδος επενδύσεων στο κτήμα με κυριότερη την κατασκευή ενός υπόγειου κελαριού όπου φυλάσσονται πάνω από 1000 βαρέλια εκλεκτού νέκταρ του κτήματος. Το 1990, ο Γάλλος ολυμπιονίκης του σκι Daniel Cathiard μαζί με τη γυναίκα του -επίσης σκιερ- Florence πουλάνε όλες τις επιχειρήσεις τους (αλυσίδα Super Market και διαφημιστική) για να γίνουν οι επόμενοι ιδιοκτήτες του chateau. Μαζί με τα παιδιά τους πια, έχουν δημιουργήσει ένα κολοσσό που αποτελείται από το κτήμα, μια εταιρεία προϊόντων ομορφιάς βασισμένα στις πολυφαινόλες των κουκουτσιών του σταφυλιού και δύο ξενοδοχείων, ένα στο Martillac κοντά στο κτήμα και ένα στο Παρίσι. Τα τελευταία 15 χρόνια η φήμη του κτήματος έχει εκτοξευθεί πραγματικά παγκοσμίως, όχι αποκλειστικά λόγω της ποιότητας αλλά και λόγω marketing της εταιρείας συνολικά.
Βαθύ αδιαπέραστο ρουμπινί με λίγες μωβ ανταύγειες. Μύτη σχεδόν έντονη, κλειστή στην αρχή αλλά με σαραντάλεπτο αερισμό βελτιώνονται πολύ τα πράγματα και φανερώνονται αρώματα μαύρου βατόμουρου, κερασιών, crème de cassis, δαμάσκηνο, βιολέτα, γαρδένια, μέντα, φύλλα δάφνης, μπαχαρικά, γήινες νότες, ορυκτότητα εκφρασμένη σαν γραφίτης και φυσικά αρώματα βαρελιού.
Στο στόμα έχει μια καταπληκτική δύναμη αν και η ένταση δεν είναι στο υψηλότερο σκαλοπάτι, η οποία δύναμη επιτυγχάνεται με την υψηλή συμπύκνωση και την ωριμότητα των γεύσεων. Το σώμα είναι γεμάτο με πυκνή υφή, οι τανίνες είναι υψηλές αλλά μεταξένιες και ενσωματώνονται απόλυτα στο κρασί χωρίς υποβαθμίζουν ούτε στο ελάχιστο την υφή δημιουργώντας μια αρμονική απόλαυση από τη πρώτη επαφή με τον ουρανίσκο μας μέχρι το τέλος της μακριάς και πολύπλοκης επίγευσης η οποία κυριαρχείται από τα γλυκά μπαχαρικά και τα φρούτα ενώ υποβόσκει μια φινετσάτη αίσθηση γήινων γεύσεων, ορυκτότητας και αλκοολικής θέρμης.
Ισορροπημένο, καλοδομημένο λόγω μόχθου στο οινοποιείο, με ώριμες γεύσεις και χαρακτήρα Bordeaux, με απολαυστική επίγευση, καλή δυνατότητα παλαίωσης και συγκλονιστικό όγκο, είναι σίγουρα μέσα στις καλύτερες χρονιές του chateau -δεν είναι τυχαίο ότι το ζεύγος μαλώνει για τις χρονιές του 2009 και 2010 όσον αφορά την καλύτερη- και σίγουρα είναι μέσα στα 3-4 καλύτερα του Graves συνολικά. Θα πίνεται μέχρι το 2050 και είναι έτοιμο από τώρα.
📚🎥🎶 Την όπερα Pelléas et Mélisande του Claude Debussy
🍴 Βοδινή σπάλα τηγανισμένη σε γουόκ με μαύρη τρούφα, αρνί στο φούρνο με τομάτα και βότανα, πηχτή stew λαγού με μανιτάρια ή μια κιμόπιτα με λίγο σέλερι και πράσινο κρεμμύδι
Abv 13,5%
💲💲💲 135-165€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου