
Από όλα τα δείπνα όλου του κόσμου το αρνί είναι ένα από τα πιο ταιριαστά με κόκκινο κρασί -όχι πως το λευκό δεν ταιριάζει- και κυρίως με το Cabernet Sauvignon στις περισσότερες χώρες όπου θεωρείται ιδανικό ταίριασμα ακόμη και με τα πιο τανικά δείγματα της ποικιλίας. Εξίσου φυσικά ταιριάζει και με πολλές άλλες κόκκινες ποικιλίες οι οποίες έχουν λίγο γήινη αρωματική απόχρωση. Όλοι έχουν και ένα κλασικό παράδειγμα για να ταιριάσουν το αρνάκι τους, οι Ισπανοί με μια μέτριας παλαίωσης Rioja, οι Ιταλοί με ένα Chianti, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί με ένα απλό Cabernet της αριστερής όχθης και οι Ελληνες με ένα Ξινόμαυρο ή Αγιωργίτικο.
Εκείνο όμως που κάνει το κάθε ταίριασμα να είναι καλύτερο η χειρότερο είναι το κομμάτι του κρέατος -αν δεν είναι ολόκληρο- και ο τρόπος που θα μαγειρευτεί μαζί με τα συνοδευτικά. Ένας καλός κανόνας να ταιριάσουμε το αρνί με κρασί είναι ανάλογα με την περιεκτικότητα σε λίπος του κομματιού, όσο πιο άπαχο τόσο ελαφρύτερο το κρασί. Το αρνί αν και είναι αρκετά λιπαρό και πλούσιο σαν κρέας, μπορεί να είναι διακριτικό σαν γεύση αν μισοψηθεί και να ταιριάξει καλύτερα με ένα πιο ελαφρύ κρασί. Σαν γενικός και σχεδόν σίγουρος κανόνας είναι τα μετρίου σώματος κρασιά και τα έντονα πηγαίνουν με όλα τα είδη αρνιού. Τέλος, πρέπει να έχουμε κατά νου πως το αρνίσιο κρέας απορροφά πολύ καλά τις γεύσεις των συνοδευτικών οπότε πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά και η παράμετρος της γλυκύτητας ή οξύτητας της σάλτσας και του συνοδευτικού.
Έτσι λοιπόν τα κομμάτια και ο τρόπος μαγειρέματος μας οδηγούν στις εξής επιλογές από το διεθνή πάντα αμπελώνα
Τα αρνίσια παϊδάκια ή κάποιο αρνίσιο κεμπάπ με ένα νεοκοσμίτικο Pinot Noir ή με ένα Νοτιο Αμερικάνικο Cabernet Sauvignon. Καλή επιλογή είναι και ένα περισσότερο φρουτώδες Barolo ή ένα παρόμοιο Syrah.
Ψητό αρνί, κλέφτικο ή στο φούρνο κοκκινιστό. Εδώ θα ταιριάξει τέλεια ένα μεγάλο κόκκινο απο Pauillac, Medoc ή τη Rioja. Επίσης και ένα χαρμάνι Bordeaux από την Χιλή, την Αργεντινή, τη Ν.Αφρική ή την Αυστραλία θα είναι τέλειο.
Με αρνίσια νεφρά ή συκώτι θα είναι ιδανικό κάποιο εκ των Barolo, Barbaresco ή ένα Syrah από την Αυστραλία ή τη Χιλή.
Το αρνίσιο ποδαράκι θα κάνει ωραίο ζευγάρι με ένα Chateauneuf-du-Pape ή κάποιο Αργεντίνικο Malbec.
Ένα αρνίσιο σουβλάκι θα ταιριάξει όμορφα με ένα Chinon, κάποιο ελαφρύ σχετικά Pinot noir ή Zinfandel αλλά και με ένα Gewurztraminer.
Τέλος τα γλυκάδια ή το κεφαλάκι με ένα πλούσιο Χιλιανό Chardonnay ή μια λευκή Βουργουνδία.
Όποια κι αν είναι η επιλογή να θυμάστε πως ο πειραματισμός φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μη φοβηθείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου