Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Monteverro 2012


Πόσα χρόνια άραγε είναι αρκετά για ένα κρασί και ένα οινοποιείο ώστε να φτάσουν να θεωρούνται κορυφαία στον κόσμο; Στην περίπτωση του Monteverro λιγότερα από 10. Το 2004 φυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα και ξεκίνησε να χτίζεται το οινοποιείο στο δρόμο από το χωριό Capalbio στη Maremma προς τη λιμνοθάλασσα του Burano και το 2008 βγήκε στην αγορά η πρώτη ετικέτα κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο του Georg Weber, ιδιοκτήτη της εταιρείας ο οποίος απλά ήθελε να πίνει καλό κρασί. Έτσι σήμερα το κτήμα καλλιεργεί 70 περίπου στρέμματα και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της Ιταλίας σαρώνοντας βραβεία και βαθμολογίες αλλά και πέρα απο τα βραβεία γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση και στις πωλήσεις. Καλά είναι και τα βραβεία αλλά αν δεν πουλάει το προϊόν πως θα παραχθεί κι άλλο;
Το Monteverro είναι ένα χαρμάνι τύπου Bordeaux αποτελούμενο από Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot και Petit Verdot το οποίο ζυμώνει με φυσικό τρόπο, σε ανοξείδωτες δεξαμενές αλλά και βαρέλια, ξεχωριστά η κάθε παρτίδα σταφυλιών ενώ όλες οι διαδικασίες γίνονται με τη βοήθεια της βαρύτητας και χειροκίνητα όπου είναι δυνατόν. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς κολλάρισμα.
Η θέα από τα αμπέλια
Ο χειμώνας στην Τοσκάνη είναι πολύ σημαντικός για να γεμίσει ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά το 2012 οι βροχές ήταν στο 1/3 του φυσιολογικού. Έτσι η άνθηση έγινε νωρίτερα λόγω γρηγορότερης θέρμανσης του ξερού εδάφους με αποτέλεσμα να παραχθούν λιγότεροι και μικρότεροι καρποί. Οι χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες βοήθησαν το κλήμα να μεγιστοποιήσει την εξάτμιση του νερού και τη διαπνοή. Οι καιρικές συνθήκες και η μικρή ποσοτικά παραγωγή βοήθησαν το σταφύλι να ωριμάσει λίγο πιο γρήγορα και να είναι ισορροπημένη η αναλογία αρωμάτων και οξύτητας.
Βαθύ γκαρνέ και ρουμπινί. Μύτη τονισμένη με κυρίαρχο το μαύρο φρούτο, δαμάσκηνο, κεράσι, βατόμουρο, βοτανικές και πράσινες νύξεις, βαρέλι, ελιά, καπνό, βανίλια, μπαχαρικά και ολίγο από γη.
Σώμα ξηρό, με μέτρια προς έντονη οξύτητα, γεμάτο σώμα που αγκαλιάζει το στόμα, τανίνες ασφαλώς δουλεμένες, μέτριες προς υψηλές. Η γευστική του ένταση είναι πολύ καλή ενώ η επίγευση μακριά και απολαυστική με το βαρέλι και το φρούτο να είναι τώρα πια στο προσκήνιο.
Είναι σχετικά νεαρό, πίνεται άνετα τώρα αλλά σε 5-8 χρόνια θα είναι ασφαλώς πολύ καλύτερο και ώριμο. Είναι πλούσιο, πολύ καλά δομημένο, καλοζυγισμένο, με ωραία γεύση, καλή συμπύκνωση -βοήθησε και η χρονιά-, πλούσια υφή και τολμώ να πω εντυπωσιακό γιατί διαθέτει σφρίγος νεανικό με τη δύναμη του ώριμου χωρίς να έχει γίνει ακόμα η μεγάλη έκρηξη. Είναι μια πολύ μεγάλη Τοσκάνη με μικρή τιμή για τέτοιο κρασί.


📚🎥🎶  La Notte του μοναδικού Michelangelo Antonioni

🍴   Μπρεζαρισμένο κουνέλι με ελιέςBistecca alla Fiorentina , Osso Buco μοσχαριού με ριζότο και μανιτάρια, αρνίσιο κότσι με Capocollo και πολέντα.

Abv 15%

💲💲💲   95-130€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.