Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Θυμιόπουλος Ξινόμαυρο Jeunes Vignes 2015


Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος, αν και σχετικά νέος στο χώρο, διαθέτει πλέον πάνω από 200 στρέμματα στον Τρίλοφο αλλά και στην ψηλότερη Φυτειά. Τώρα πια έχει εκτοξεύσει την παραγωγή στις 500.000 περίπου φιάλες συνολικά μαζί με τα συνεργαζόμενα αμπέλια για την παραγωγή μίας άλλης Νάουσας για τα Marks and Spencer στην Αγγλία. Επιπρόσθετα οινοποιεί στη Ραψάνη αλλά πρόσφατα και στη Σαντορίνη στον Πυργο Καλλίστης. Πολύ καλά για ένα νέο οινοποιό νομίζω.
Το Jeunes Vignes είναι 100% βιολογικό Ξινόμαυρο, από πέντε έως δέκα ετών αμπέλια. Παράγεται χρησιμοποιώντας carbonic maceration, ζυμώνει με γηγενείς ζύμες, είναι αφιλτράριστο και δεν έχει περάσει από βαρέλι. Μια Νάουσα διαφορετική λοιπόν.
Χρώμα μέτριο ρουμπινί με γκρενά ανταύγειες. Μύτη μέτριας προς έντονης έντασης με κόκκινο κεράσι, φρέσκια φράουλα, μύρτιλλο, άγρια βατόμουρα, ρόδι, δαμάσκηνο santa rosa, βιολέτα, ιβίσκο, φύλλα τομάτας και λιγότερο τομάτα, θυμάρι, πικραλίδα, σέσκουλο, ρίγανη, δάφνη, πέτρα, λίγο μανιτάρι, έχει αρκετές βοτανικές και ανθικές νότες αλλά τη μερίδα του λέοντος έχουν τα φρούτα. Εκεί νομίζω πως θέλει να οδηγήσει το κρασί του ο παραγωγός.
Στο στόμα, το κρασί έχει μέτριο σώμα, τανίνες μέτριες προς έντονες αλλά απαλές, δεν ενοχλούν τον ουρανίσκο, οξύτητα μέτρια προς υψηλή αρκετά τονισμένη στο προσκήνιο για να ισορροπεί, η υφή του είναι απαλή και αρκετά λεπτή ενώ το τελείωμα αρκετά μακρύ με τα φρούτα (μύρτιλλο, κεράσι) να είναι γλυκά και ζουμερά, τα βότανα σε δεύτερο επίπεδο παρόντα αλλά πιο αλμυρό και ορυκτό καθώς οδεύει προς το τέλος.
Πίνεται ευχάριστα, φέρνει περισσότερο σε Pinot Noir ή Beaujolais παρά σε Nebbiolo όπως οι περισσότερες Νάουσες, είναι ζωντανό, δίνει έμφαση στη γεύση, με όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του κρασιού να προσπαθούν να υποστηρίξουν τη φρουτώδη γεύση, παρ όλη τη ζύμωση με ολόκληρα τσαμπιά δεν δείχνει χαρακτήρα χορτώδη, που σημαίνει ότι δουλεύτηκε και ότι το σταφύλι ήταν πολύ καλό και ώριμο. Δεν έχει το βάθος, την πολυπλοκότητα και τον όγκο που έχουν οι άλλες Νάουσες αλλά είναι και εντελώς άλλης φιλοσοφίας. Πίνεται τώρα μα έχει περιθώρια βελτίωσης, μέχρι το 2025 σίγουρα.

📚🎥🎶    Χρήστος Λαϊνάς & Παυλίνα Μιχαηλίδη - Avec Toi

🍴    Αρνίσιο χεράκι με δεντρολίβανο και θυμάρι, fajitas με κοτόπουλο kajun, κατσικίσιο ψητό τυρί με σάλτσα chutney, μπαγκέτα με μακεδονικό κασέρι και κονφί κρεμμυδιού αν και προσωπικά θα ήθελα να το δοκιμάσω με ένα αυθεντικό σκωτσέζικο haggis.

Abv    13,5%

💲💲💲10-14€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.