Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Teso La Monja Victorino 2010


Στην περιοχή Toro της κεντροδυτικής Ισπανίας, δίπλα στο χωριό Valdefinjas βρίσκεται το οινοποιείο Teso La Monja της οικογένειας Eguren που οινοποιεί στη Rioja από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και μόλις το 2007 ίδρυσε το κτήμα στη Valdefinja. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από το μεγάλο υψόμετρο που σημαίνει ψυχρές καλοκαιρινές νύχτες ανάμεσα στις καυτές ημερήσιες συνθήκες, δίνοντας τη δυνατότητα στο σταφύλι να ωριμάσει ώστε να βελτιωθεί το χρώμα και η γεύση. Οι μεγάλες ηλικίες των περισσότερων αμπελώνων  όπως και η μικρή πυκνότητα φύτευσης, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων νερού βοηθούν στη συμπύκνωση αρωμάτων και γεύσεων και δίνουν εκπληκτικές δυνατότητες ωρίμασης στο θαμνώδες Tempranillo, Tinta de Toro για την περιοχή.
Αμπέλια ηλικίας μισού και σε κάποια μέχρι ενός αιώνα, προ φυλλοξηρικά βεβαίως, σε αμμώδη και ασβεστολιθικά εδάφη με αρκετές πέτρες διάσπαρτες, οργανική και βιοδυναμική καλλιέργεια με χειρωνακτικό τρόπο στο σύνολο σχεδόν των εργασιών και μικρές αποδόσεις -περίπου 300 ως 600 kg/στρ- προσπαθούν να αποτυπώσουν το teroir στο κρασί που προσφέρουν. Αποβοστρύχωση, ζύμωση ελεγχόμενης θερμοκρασίας σε γαλλικά βαρέλια , χειρωνακτική πίεση, εκχύλιση για 23 μέρες περίπου, μηλογαλακτική και ωρίμαση για 20 περίπου μήνες σε γαλλικά καινούρια βαρέλια, απολύτως φυσιολογική διαδικασία μας προδιαθέτει για μια κλασσική έκφραση αμπελιού και εδάφους με μικρή ανθρώπινη παρέμβαση.
Από τις πέτρες βγαίνει το κρασί;
Πορφυρό απύθμενο με μύτη έντονη γεμάτη μαύρα ζουμερά φρούτα, κεράσια, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα, δαμάσκηνο αλλά και κάποιες νύξεις μύρτιλου, μαρμελάδας φράουλας με τα βοτανικά, ανθικά και τα γήινα να έπονται των φρούτων, τσάι, δενδρολίβανο, δάφνη, άνηθος, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ποτπουρί, λεβάντα, γραφίτης, πέτρα και τέλος τα αρώματα βαρελιού παρόντα καθ' όλη τη διάρκεια, βανίλια, κανέλα, καφέ, καπνισμένο ξύλο, καπνοθήκη και σοκολάτα.
Στόμα ξηρό, με μέτριο προς γεμάτο σώμα, τανίνες μέτριες προς έντονες να ισοσκελίζονται με την εξίσου έντονη οξύτητα ενώ η επίγευση αγγίζει την μεγαλύτερη διάρκεια με την γευστική της ένταση να είναι λίγο μικρότερη από το ανώτερο επίπεδο καθώς τα βότανα εναλλάσσονται με τα φρούτα και τις γήινες γεύσεις ενώ τα αρώματα του βαρελιού είναι παρών συνεχώς.
Σαν παλαίωση είναι στα επίπεδα Gran Reserva χωρίς την παραμονή σε μπουκάλι αλλά στη γεύση είναι κάπου μεταξύ Crianza και Reserva. Είναι η καινούρια τάση-μόδα όπως θέλετε να το πείτε όπου έχουμε μια κλασσική ισπανική οινοποίηση με κάποια καινοτόμα χαρακτηριστικά. Το Victorino είναι φρέσκο, δομημένο, πολύπλοκο, με βελούδινη υφή, γευστικό, φινετσάτο αλλά ταυτόχρονα παραδοσιακό, πυκνό και μυώδες.

📚🎥🎶   Cancionero y romancero de ausencias ενός εκ των ανανεωτών της ισπανικής ποίησης και λογοτεχνίας, του αδικοχαμένου Miguel Hernández

🍴 Κλασσική Ισπανική σούπα βοδινού με πράσο και pimentón, παέγια αγριογούρουνου με μπέικον και πρασουλίδα και τέλος fajitas με χοιρινό tenderloin

Abv   15%

💲💲💲   45-65€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.