![]() |
Το Malbec τυπικά ωριμάζει στο μέσο της καλλιεργητικής περιόδου και παράγει μικρά, έντονα χρωματισμένα σταφύλια. Δεδομένου ότι είναι αρκετά ευαίσθητο, το επίπεδο ωριμότητας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα δομή του κρασιού. Σε γενικές γραμμές, τα γαλλικά Malbec τείνουν να είναι πιο ρουστίκ και ταννικά, ενώ τα κρασιά από την Αργεντινή είναι πλούσια, ώριμα και ζουμερά. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα Malbec γενικά αγαπούν τη δρυ γιατί ενισχύει τη δομή τους και τη δυνατότητα μακροχρόνιας παλαίωσής τους.
Στη Γαλλία, το Malbec είναι το σταφύλι του Cahors. Πρέπει να αποτελεί το 70% τουλάχιστον του οίνου AOC Cahors, συνοδευόμενο από Merlot και Tannat. Ήταν επίσης ένα συνηθισμένο συστατικό στα κόκκινα χαρμάνια από το Bordeaux. Και στις δύο αυτές περιοχές η ποικιλία παραδοσιακά είχε το τοπικό της όνομα - Cot - αλλά, λόγω της επιτυχίας του Malbec στην Αργεντινή, είναι τώρα πια περισσότερο γνωστή από αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα. Στην κοιλάδα του Λίγηρα, το Malbec συνδυάζεται με το Cabernet Franc και το Gamay, μερικές φορές ως μέρος ενός αφρώδους Saumur. Ο 20ός αιώνας παρουσίασε μερικές σημαντικές αποτυχίες για το Malbec ως ποικιλία αμπέλου. Η σημασία του στο Μπορντό μειώθηκε σημαντικά μετά τον μεγάλο παγετό του 1956, ο οποίος σκότωσε πολλά από τα παλαιότερα αμπέλια της περιοχής. Στα επόμενα χρόνια, οι περισσότεροι παραγωγοί επέλεξαν να επαναφυτεύσουν τα αμπέλια τους όχι με το Malbec, αλλά με πιο αξιόπιστες και οικονομικά βιώσιμες ποικιλίες όπως το Merlot. Το Malbec υπέστη παρόμοιες απώλειες κατά τη διάρκεια του εθνικού σχεδίου αμπελοκαλλιέργειας της Αργεντινής στα τέλη της δεκαετίας του '80, κατά τη διάρκεια του οποίου ξεριζώθηκε ένας μεγάλος αριθμός αμπελώνων Malbec (συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους παλαιότερους της Νότιας Αμερικής). Η ευαισθησία της ποικιλίας στον παγετό και άλλες αρρώστιες δεν ενθάρρυνε ποτέ τους Ευρωπαίους παραγωγούς να το καλλιεργήσουν, αλλά στα ξηρότερα κλίματα της Νότιας Αμερικής το Malbec έχει βρει το περιβάλλον που του ταιριάζει.
![]() |
Η πιο συχνή ταμπέλα στους αμπελώνες της Αργεντινής |
Έτσι λοιπόν η Αργεντινή είναι σήμερα ο κυριότερος παραγωγός Malbec στον κόσμο, με 97.574,91 στρέμματα αμπελώνων φυτευμένων σε ολόκληρη τη χώρα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ. Οι Αργεντινοί παραγωγοί έχουν αναπτύξει το Malbec σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Σήμερα Malbec μπορούμε να βρούμε σε όλη την οροσειρά των Άνδεων, από τη Σάλτα μέχρι την Παταγονία. Η Mendoza είναι ο κύριος παραγωγός στη χώρα, με 84.253,15 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 86% του συνόλου των αμπελώνων Malbec. Το San Juan καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 5,157,68 στρέμματα, ακολουθούμενη από τη Salta με 2.793,11 στρέμματα, την Παταγονία (Neuquén και Río Negro) με 2.457,05 στρέμματα και την La Rioja με 1.755,71 στρέμματα. Τα Malbec έχουν ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης (DOC) σε αρκετές περιοχές της Αργεντινής, γεγονός που βοηθά στην προστασία του ονόματος της περιοχής και αναγκάζει τους οινοπαραγωγούς να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα των κρασιών. Το Malbec του Luján de Cuyo ήταν η πρώτη ονομασία προέλευσης (DOC) της Αργεντινής.
![]() |
Η Quinta normal |
![]() |
Το σχέδιο της Quinta Normal |
Βιβλιογραφία:
J. Robinson Vines, Grapes & Wines Mitchell Beazley 1986
Jancis Robinson, ed. (2006). The Oxford Companion to Wine (3rd ed.). Oxford University Press
Oz Clarke. Encyclopedia of Grapes. Harcourt Books, 2001
Phenolic Composition of Malbec: A Comparative Study of Research-Scale Wines between Argentina and the United States, American Society for Enology and Viticulture, October 2014
H. Johnson & J. Robinson. The World Atlas of Wine. Mitchell Beazley Publishing, 2005
Maul, E.; Eibach, R. (1999-06-00). "Vitis International Variety Catalogue". Information and Coordination Centre for Biological Diversity (IBV) of the Federal Agency for Agriculture and Food (BLE), Deichmanns Aue 29, 53179 Bonn, Germany
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου