Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Chateau Abelyce Saint-Emilion Grand Cru 2014


Το Saint Emilion στη Δεξιά Όχθη του Μπορντό έχει περίπου 400 μικρο-ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι κυρίως αγρότες στο επάγγελμα και καλλιεργούν τις δύο κυρίαρχες ποικιλίες της περιοχής το Merlot και το Cabernet Franc. Τα κρασιά ποικίλλουν από απλά, φρουτώδη, φρέσκα claret μέχρι τα πανάκριβα, πολύπλοκα και με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης των μεγάλων Chateau. Υπάρχουν όμως και τα λεγόμενα garage, κρασιά που γίνονται σε τόσο μικρή ποσότητα που μπορούν να γίνουν και μέσα σε ένα γκαράζ. Η κατάταξη δεν γίνεται όπως στην Αριστερή Όχθη, εδώ κατατάσσονται οι ιδιοκτησίες και η κατάταξη μπορεί να αλλάξει ώστε να υποβιβαστούν κάποιες ιδιοκτησίες και κάποιες άλλες να προβιβαστούν. Το ανώτερο επίπεδο κατάταξης είναι το Premier Grand Cru Classe A με τέσσερα Chateau, ακολουθεί το  Premier Grand Cru Classe B με 14 και το Grand Cru Classe με 63 αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα που βρίσκονται στην κατάταξη ονομάζονται απλά Grand Cru και τα περισσότερα είναι garage κτήματα. Είναι υποπολλαπλάσια στις ποσότητες από τα μεγάλα και στις τιμές φυσικά, Για τους δύο αυτούς λόγους όμως μπορούμε να βρούμε μικρά διαμαντάκια με λίγο ψάξιμο ανάμεσα σε αυτά. Ένα απ' αυτά ανακαλύψαμε κι εμείς -μετά από αρκετό κόπο και πολλές αποτυχίες είναι η αλήθεια- στη νότια πλευρά του St Emilion.
To Chateau Abelyce είναι μια πολύ μικρή ιδιοκτησία 6 στρεμμάτων στο Saint Sulpice de Faleyrens λίγο πριν το Vignonet και τις όχθες του Dordogne την οποία αγόρασε η Amelie Aubert, οινολόγος σε διάφορα Grand Cru Classe κτήματα μέχρι το 2004 που δημιούργησε το Chateau Abelyce. Τα εδάφη είναι αμμοχαλικώδη, καλλιεργεί μόνο Merlot, ζυμώνουν σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας και η ωρίμαση γίνεται σε καινούρια γαλλικά βαρέλια για 18 με 20 μήνες.
Βαθύ πορφυρό με λίγο ρουμπινί στο χείλος. Μύτη τονισμένη με αρώματα φρούτων, βοτάνων, γήινα και βαρελιού. Μύρτιλλο, μαύρο φραγκοστάφυλο, ώριμο κόκκινο κεράσι, δαμάσκηνο Santa Rosa, μαύρο μούρο, κάποια περαστικά άνθη, βιολέτα και μπιγκόνια, μέντα, ανισοειδή αρώματα, δάφνη, λίγο θυμίαμα, σοκολάτα, έντονα κόκκους κακάο, δέρμα, κανέλα, ορυκτότητα, καπνισμένο ξύλο, καπνό και βανίλια.
Στο στόμα είναι ξηρό με μέτριο προς γεμάτο σώμα, τανίνες μέτριες προς έντονες οι οποίες είναι μεν δουλεμένες αλλά ακόμα νέες και λίγο τραχείς, οξύτητα μέτρια, γευστική ένταση άνω του μετρίου, πολύ φρουτώδης, πικάντικη και βαρελάτη όπως και η μέτρια προς μακριά επίγευση με την πολύ καλή εναλλαγή γεύσεων.
Πολύ καλό κρασί με ισορροπία, ένταση, ζωηράδα, πολύ καλό φρούτο, δυνατότητα παλαίωσης, είναι ακόμα νέο. Το καλύτερο όμως είναι η σχέση ποιότητας-τιμής. Δεν είναι ποιότητα Premier Grand Cru Classe A αλλά νομίζω πως κάποια Classe Β και πολλά Grand Cru Classe τα συναγωνίζεται άνετα. Αν μπει όμως και ο παράγοντας τιμή τότε μάλλον υπερισχύει έναντι σχεδόν όλων.

📚🎥🎶  Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain του Jean-Pierre Jeunet

🍴   Prime Rib με σάλτσα από το ζουμί, ψητή δεκαοχτούρα με θυμάρι, κουνέλι στο φούρνο με βότανα και ένα τυρί Saint-Nectaire

Abv 13%

💲💲💲   18-27€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.