
To Chateau Abelyce είναι μια πολύ μικρή ιδιοκτησία 6 στρεμμάτων στο Saint Sulpice de Faleyrens λίγο πριν το Vignonet και τις όχθες του Dordogne την οποία αγόρασε η Amelie Aubert, οινολόγος σε διάφορα Grand Cru Classe κτήματα μέχρι το 2004 που δημιούργησε το Chateau Abelyce. Τα εδάφη είναι αμμοχαλικώδη, καλλιεργεί μόνο Merlot, ζυμώνουν σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας και η ωρίμαση γίνεται σε καινούρια γαλλικά βαρέλια για 18 με 20 μήνες.
Βαθύ πορφυρό με λίγο ρουμπινί στο χείλος. Μύτη τονισμένη με αρώματα φρούτων, βοτάνων, γήινα και βαρελιού. Μύρτιλλο, μαύρο φραγκοστάφυλο, ώριμο κόκκινο κεράσι, δαμάσκηνο Santa Rosa, μαύρο μούρο, κάποια περαστικά άνθη, βιολέτα και μπιγκόνια, μέντα, ανισοειδή αρώματα, δάφνη, λίγο θυμίαμα, σοκολάτα, έντονα κόκκους κακάο, δέρμα, κανέλα, ορυκτότητα, καπνισμένο ξύλο, καπνό και βανίλια.
Στο στόμα είναι ξηρό με μέτριο προς γεμάτο σώμα, τανίνες μέτριες προς έντονες οι οποίες είναι μεν δουλεμένες αλλά ακόμα νέες και λίγο τραχείς, οξύτητα μέτρια, γευστική ένταση άνω του μετρίου, πολύ φρουτώδης, πικάντικη και βαρελάτη όπως και η μέτρια προς μακριά επίγευση με την πολύ καλή εναλλαγή γεύσεων.
Πολύ καλό κρασί με ισορροπία, ένταση, ζωηράδα, πολύ καλό φρούτο, δυνατότητα παλαίωσης, είναι ακόμα νέο. Το καλύτερο όμως είναι η σχέση ποιότητας-τιμής. Δεν είναι ποιότητα Premier Grand Cru Classe A αλλά νομίζω πως κάποια Classe Β και πολλά Grand Cru Classe τα συναγωνίζεται άνετα. Αν μπει όμως και ο παράγοντας τιμή τότε μάλλον υπερισχύει έναντι σχεδόν όλων.
📚🎥🎶 Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain του Jean-Pierre Jeunet
🍴 Prime Rib με σάλτσα από το ζουμί, ψητή δεκαοχτούρα με θυμάρι, κουνέλι στο φούρνο με βότανα και ένα τυρί Saint-Nectaire
Abv 13%
💲💲💲 18-27€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου