Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Vinedo Chadwick 2013


Η Χιλή πάντα έκανε πολύ καλά κρασιά σε πολύ καλές τιμές ή μαλλόν καλύτερα θα έλεγα πως κάνει ακόμα, πολύ έξυπνα κρασιά. Δυνατά ποιοτικά, σε πολύ λογικές τιμές και αρκετές φορές αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες. Μπορείς να πάρεις ένα Bordeaux Blend από τη Χιλή στο 1/10 της τιμής ενός αντίστοιχης ποιότητας Γαλλικού ή Αμερικάνικου. Έτσι ήταν και είναι ο τρόπος που πλασάρουν τα κρασιά τους οι Χιλιανοί παραγωγοί. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν αρχίσει και επανεκτιμούν την δουλειά τους επαναπροσδιορίζοντας τιμές και ποιότητα. Όχι δεν έχουν ρίξει την ποιότητα, ίσα ίσα που την έχουν αυξήσει αλλά προσπαθούν τα πολύ μεγάλα κρασιά τους να τα πωλούν και σε ανάλογες, για τη δικιά τους αντίληψη τιμές εφόσον πρόκειται για καλή αναλογία τιμής-ποιότητας.
Ένα από τα μεγάλα κρασιά της Χιλής που κινούνται σε αυτή τη λογική είναι και το σημερινό που είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε πρόσφατα. Δεν έχει βέβαια την τιμή κάποιου Margaux ούτε κατά διάνοια αλλά είναι σε μεγάλο ύψος για τα δεδομένα της Χιλής. Τα διακόσια και τριακόσια ευρώ που ζητάει το συγκεκριμένο θα κάνουν πολλούς να αναρωτηθούν για ποιόν λόγο να δώσουν τόσα λεφτά για ένα κρασί από τη Χιλή και όχι για κάποιο Γαλλικό. Γιατί πολύ απλά δεν θα βρουν σε τέτοια αναλογία ποιότητας-τιμής Γαλλικό ή κι αν υπάρχει θα πρέπει να ψάξουν πάρα πολύ.
Το κτήμα Errazuriz είναι από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα της Χιλής. Εστιάζει κυρίως στο ποιοτικό και ακριβό (για Χιλιανό) κρασί αλλά υπάρχουν και οι κλασσικές VFM ετικέτες των 10-20 ευρώ. Η ιστορία του Chadwick είναι το πάθος του πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη της εταιρείας για το πόλο και τα κρασιά καθώς στο γήπεδο που είχε κάνει στο κτήμα όπου βρίσκεται και το σπίτι του Don Alfonso Chadwick Errázuriz φυτεύτηκαν τα αμπέλια που παράγουν το συγκεκριμένο κρασί.
Κάποτε εδώ παίζανε Πόλο ... στο χόρτο βέβαια.
Βαθύ ρουμπινί με μύτη έντονη, γήινου χαρακτήρα πρωταρχικά με αρκετά βότανα, ορυκτότητα, μέντα, πετρώδη βλάστηση, γραφίτη, αρκετό μαύρο φρούτο, δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλο, όλα πολύ καθαρά και φρέσκα αρωματικά, φύλλα καπνού, βανίλια, κακάο, μπαχαρικά αρκετά, μια διακριτική αίσθηση ζύμης και κρέμας, έχει γίνει μηλογαλακτική, ενώ η παλαίωση διήρκεσε 22 μήνες και έγινε σε 90% καινούρια γαλλικά βαρέλια, αν και στη μύτη δεν είναι εντόνως αισθητή.
Στο στόμα έχουμε λίγο πάνω από το μέτριο οξύτητα, σώμα γεμάτο με πολύ ωραία και απαλή υφή. Τανίνες μέτριες προς έντονες με πολύ καλή ενσωμάτωση στο κρασί που χαϊδεύουν τον ουρανίσκο, ένταση γεύσεων έντονη και επίγευση μακριά και επίμονη, με τα φρούτα να έρχονται στο προσκήνιο μαζί με την ορυκτότητα-βοτανικότητα και τις γεύσεις του βαρελιού να ακολουθούν διακριτικά.
Είναι αξιοπρόσεκτη η δουλειά που έχει γίνει στην ισορροπία του κρασιού. Οι τανίνες, το βαρέλι, η μηλογαλακτική είναι σε απόλυτη αρμονία χωρίς να ξεχωρίζει κάτι και όλα να συνεισφέρουν στην τελική εντύπωση. Η πολύ καλή πρώτη ύλη σε συνδυασμό με την άρτια οινοποίηση έχουν δώσει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα εδώ όπου βλέπουμε τις ομοιότητες της Χιλής με τη Μεσόγειο. Μια ετικέτα με χαρακτήρα ορυκτότητας, φρούτου, βοτάνων σε απόλυτη αρμονία, χωρίς ψεγάδι, με δυναμισμό αλλά και φινέτσα, με καταπληκτική γεύση και δομή και με δυνατότητα εκτενούς παλαίωσης και βελτίωσης χωρίς αυτό να αναιρεί την δυνατότητα που έχει να καταναλωθεί με σιγουριά τώρα. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει πραγματικά στο συγκεκριμένο είναι ο χαρακτήρας και η ταυτότητα. Μοιάζει με ένα παλαιότερο Μπορντό αλλά το ξεχωρίζεις εύκολα ανάμεσά τους, δεν είναι κοντά στο Ιταλικό στυλ (Bolgheri, Toscana κτλ), είναι σχετικά κοντά στα Cabernet της Βόρειας Καλιφόρνιας και της Ουάσιγκτον αλλά έχει λίγο περισσότερο φρούτο. Είναι ξεχωριστή περίπτωση θα έλεγα πως πρέπει να είναι ο ορισμός της κατηγορίας Χιλιανό Cabernet και δοκιμάζοντας αρκετούς άλλους νεότερους παραγωγούς που κινούνται σε παρόμοιο στυλ με το Errazuriz θεωρώ πως είναι το σημείο αναφοράς και εκκίνησης για τα Χιλιανά Cabernet. Όσο για την τιμή του δε νομίζω πως είναι υψηλή για την ευχαρίστηση που θα προσφέρει, εξάλλου τέτοια κρασιά δεν είναι για καθημερινή κατανάλωση.


📚🎥🎶 Veinte poemas de amor y una canción desesperada του Pablo Neruda

🍴   Βραστό βοδινό με μαύρα φασόλια και ρύζι (pabellon criollo), κρεατοπιτάκια (empanadas), μάγουλο ελαφιού με σάλτσα Cabernet και κλασσική Χιλιανή γεμιστή πατάτα με αυγό και μοσχαράκι.

Abv 14%

💲💲💲   170-280€



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.