Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ramos Pinto Vintage Port 2011


Το ακριβότερο στυλ Port είναι το vintage (χρονολογημένο) αλλά ταυτόχρονα είναι και από τα πιο απλά κρασιά στην διαδικασία παραγωγής έχοντας όμως το μειονέκτημα ότι αποτελούν μόνο το 1% της συνολικής ποσότητας αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνεχόμενη παραγωγή, συνήθως βγαίνουν στην αγορά δύο ή τρεις σοδειές μέσα σε μια δεκαετία οπότε η τιμή εκτοξεύεται. Οι παραγωγοί πρέπει συνεπώς να είναι προσεκτικοί ποια χρονιά θα δηλώσουν γιατί μπορεί να χάσουν μια εξαιρετική χρονιά επειδή ήδη δήλωσαν μέσα στη δεκαετία τρεις σοδειές. Έτσι ένα χρόνο μετά τον τρύγο εκτιμούν την ποιότητα του κρασιού και τις ανάγκες της αγοράς και κρίνοντας ανάλογα δηλώνουν ή όχι τη χρονιά στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου η οποία ανάλογα με τα δείγματα που έχει πάρει από τους παραγωγούς και την εκτίμηση για τις ποσότητες εγκρίνει ή απορρίπτει τις προτάσεις των παραγωγών το πολύ δύο χρόνια μετά τη σοδειά. Αν εγκριθεί η χρονιά, το κρασί εμφιαλώνεται το πολύ τρία χρόνια μετά την παραγωγή του και διατίθεται στην αγορά με την προοπτική της παλαίωσης από μέρους του πελάτη, αν και πολλοί τώρα πια προτιμούν τα Port σε νεαρή μορφή, ειδικά στην αμερικανική αγορά. Το σημαντικό για την παραγωγή vintage port είναι η ποιότητα των σταφυλιών, γι' αυτό και συνήθως προέρχονται από τη νότια πλευρά του Cima Corgo όπου είναι οι καλύτεροι αμπελώνες, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η γρήγορη οινοποίηση και το χαρμάνιασμα των quintas που αποτελούν το blend της χρονιάς. Τα κρασιά των quintas που δεν δηλώνονται για vintage ή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις η χρονιά μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά σαν single-quinta vintage port με λίγο χαμηλότερη ποιότητα από τα vintage αλλά αρκετά υψηλή γενικά και συνήθως, λόγω τιμής, αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες. Δεν ήταν λίγες εξάλλου οι χρονιές που ήταν καταπληκτικές για το Douro αλλά για διάφορους λόγους δεν δηλώθηκαν.
Από τις πρώτες διαφημιστικές αφίσες

Η Ramos Pinto είναι από τις γνωστότερες εταιρείες στη Vila Nova de Gaia και το χρονολογημένο του 2011 ήταν από τα κορυφαία της χρονιάς σύμφωνα με τους Πορτογάλους. Το χαρμάνι αποτελείται από 50% Touriga Nacional, 32% Touriga Franca, 5% άγνωστα παλιά αμπέλια, 5% Sousao, 5% Tinta da Barca και 3% Tinta Barocca ενώ παρήχθη από τις quintas Ervamoira, Bom Retiro και Urtiga. Το αποτέλεσμα είναι ένα βαθύ πορφυρό προς μαύρο χρώμα με μύτη έντονη, ανοιχτή και άγρια, είναι νεαρό ακόμα, με αρώματα βιολέτας, λεβάντας, αγριοτριανταφυλλιάς, ιβίσκου, μαύρων ώριμων φρούτων, βατόμουρο, δαμάσκηνο, φραγκοστάφυλο, λίγα ώριμα κόκκινα κεράσια, raspberry, βοτανικά στοιχεία, μέντα, κανέλα, γλυκόριζα, βανίλια, σοκολάτα, καφέ, καραμέλα, φύλλα καπνού, θυμίαμα.
Στο στόμα είναι γλυκό, γεμάτο σώμα με υφή πλούσια αλλά λίγο τραχιά στα άκρα από τις πολλές τανίνες που δεν έχουν μαλακώσει ακόμα, οξύτητα μέτρια προς υψηλή η οποία θα εξισορροπήσει απόλυτα το κρασί όσο περνάνε τα χρόνια και επίγευση μακριά και απολαυστική που εναλλάσσει γλυκές γεύσεις με μπαχαρικά, φρούτα, βότανα και γεύσεις ξύλου.
Σίγουρα είναι ακόμα νεαρό αλλά επιδεικνύει από τώρα χαρακτηριστική δομή, γεύση, πολυπλοκότητα, είναι σοβαρό και ταυτόχρονα άγριο γοητεύοντας με τη διττή προσωπικότητα. Θα παλαιώσει πάρα πολύ όμορφα και είναι βέβαιο πως σε μια δεκαετία θα έχουμε μια προσωπικότητα ολοκληρωμένη και μεστή που θα μαγεύει για πάρα πολλά χρόνια.

 
📚🎥🎶   Ai, Mouraria με τη μοναδική Amália Rodrigues

🍴   Ένα καλό αγγλικό Stilton η ένα καναδέζικο Le Ciel de Charlevoix, σύκα ψημένα με Port και καραμελωμένα αμύγδαλα, χοιρινή καπνισμένη ωμοπλάτη και τέλος γλυκιά τάρτα αυγού

Abv   19,5%

💲💲💲   125-157€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.