Η περιοχή της κοιλάδας San Antonio καθώς και οι γειτονικές Casablanca και Leyda αποτελούν το επίκεντρο της καλλιέργειας ψυχρού κλίματος ποικιλιών για τη Χιλή μαζί βέβαια με τις νότιες περιοχές της Παταγονίας. Η ψυχρή επιρροή του ρεύματος Humboldt, οι πρωινές ομίχλες, τα κενά στην παράκτια οροσειρά που διοχετεύουν τους κρύους ανέμους στο εσωτερικό και η ψυχρή επιρροή από τις Άνδεις δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να φυτεύσουν ποικιλίες που ευδοκιμούν κυρίως σε ψυχρά κλίματα όπως τα Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir και Syrah.
Η οικογένεια Matetic, Κροατικής καταγωγής έφτασε στη Χιλή στα τέλη του 19ου αιώνα και εγκαταστάθηκε στη περιοχή της Παταγονίας. Το 1999 δημιούργησαν στην κοιλάδα του San Antonio το ομώνυμο κτήμα, βιοδυναμικής καλλιέργειας με μεγάλη επιτυχία φυσικά στις ποικιλίες της περιοχής και ιδιαίτερα στις ερυθρές.
Το Pinot Noir καλλιεργείται παραθαλάσσια σχεδόν, στα 10 χλμ από τον ωκεανό σε γρανιτικό υπέδαφος με πολύ μικρές αποδόσεις. Το κρασί ζύμωσε σε χαμηλή θερμοκρασία, έγινε μηλογαλακτική και παλαίωσε 14 μήνες σε γαλλικό δρυ.
Βαθύ ρουμπινί με πορφυρό χωρίς κάποιο να υπερισχύει ιδιαίτερα με μύτη σχεδόν έντονη, καθαρή και ολόφρεσκη. Ζουμερά κόκκινα και μαύρα φρούτα στο προσκήνιο, κεράσια, βατόμουρα και φραγκοστάφυλα. Ορυκτότητα εκφρασμένη σαν αλμύρα, αρκετές νότες εδάφους, πέτρας, φύλλων, βοτανικά στοιχεία όπως τσάι, θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, απαλά άνθη, μπαχαρικά στο υπόβαθρο μαζί με βανίλια, στοιχεία ξύλου και βουτύρου από τη μηλογαλακτική.
Στο στόμα είναι ξηρό με σώμα μέτριο, οξύτητα μέτρια προς έντονη πολύ όμορφα ενσωματωμένη στο υπόλοιπο κρασί, μέτριες τανίνες πολύ απαλές, μεταξένια υφή και επίγευση αρκετά μακριά με κυρίαρχο το φρούτο με τα μπαχαρικά και την οξύτητα ενώ στο τέλος έχει και μια νύξη σοκολατοειδούς.
Πολυπλοκότητα διαθέτει αρκετή, γεύση έχει και είναι από τα δυνατά του σημεία, φρεσκάδα του παρέχει η καταπληκτική οξύτητά του, δομή και ισορροπία βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ίσως λίγο νευρικότητα παραπάνω να προσέθετε στη συνολική εικόνα χωρίς αυτό να σημαίνει πως το πακέτο δεν είναι πλήρες. Είναι κρασί που δε θα παλαιώσει με ζήλο, 5-7 χρόνια είναι αρκετά και γι' αυτό το λόγο είναι επικίνδυνο γιατί είναι ευκολόπιοτο και ξεγελάει εύκολα.
📚🎥🎶 Acero de Invierno του Pablo de Rokha
🍴 Cassoulet κουνουπιδιού με μπούτια κοτόπουλου, ριζότο πορτομπέλο με παρμεζάνα, χοιρινή νεφραμιά με σκόρδο και βότανα, σολομός με σάλτσα Pinot Noir και τυλιχτό σε μπέικον ορτύκι με λιαστή τομάτα
Abv 14%
💲💲💲 18-28€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου