Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Casa Marin Cipreses Sauvignon Blanc 2016


Το κλίμα στις παραθαλάσσιες περιοχές της Χιλής βρίσκεται υπό την επιρροή του ρεύματος Humboldt το οποίο φέρνει στις περιοχές κρύο υγρό αέρα και κατεβάζει την καλοκαιρινή απογευματινή θερμοκρασία μέχρι και στους 10 βαθμούς ενώ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ο παγετός την εποχή του τρύγου. Έτσι οι αμπελώνες της περιοχής Aconcagua μπορούν να καθυστερήσουν τον τρύγο ακόμη κι ένα μήνα παραπέρα από τους αντίστοιχους της Κεντρικής Κοιλάδας. Όλα αυτά ώθησαν τους παραγωγούς της περιοχής στις αρχές της δεκαετίας του '80 να φυτέψουν ποικιλίες ανθεκτικές στις συνθήκες αυτές όπως το Sauvignon Blanc και το Pinot Noir φτανωντας σήμερα να θεωρούνται σπεσιαλίστες στη Χιλή σε αυτές τις ποικιλίες μαζί με το Chardonnay.
Η κοιλάδα San Antonio έχει πιο πρόσφατη ιστορία καθώς τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1997 και αναγνωρίστηκε το 2002 ως περιοχή. Το κλίμα εδώ είναι ακόμη πιο κρύο από τα παράλια της διπλανής Casablanca και τα εδάφη είναι αργιλώδη και γρανιτικά, με μεγάλη ποικιλομορφία προσανατολισμών και κλίσεων λόγω της ύπαρξης ατελείωτων λόφων και βουνών.
Η María Luz Marín ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την περιοχή και τις δυνατότητες που έχει στη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας. Το 2000 δημιούργησε το πρώτο οινοποιείο για παραγωγή κρασιών κρύου κλίματος στη Χιλή, στο χωριό Lo Abarca και έκτοτε η περιοχή έγινε το επίκεντρο της καλλιέργειας σταφυλιών αυτού του στυλ. Το Cipreses είναι ένα αμπελοτόπι χαμηλής στρεμματικής απόδοσης σε πλαγιές γρανιτικής και ασβεστολιθικής σύστασης με κλίμα ιδανικό για ποικιλίες που ωφελούνται από το κρύο -η θερμοκρασία σπάνια ξεπερνάει τους 27 βαθμούς- και τις ακραίες συνθήκες.
Το οινοποιείο-ξενώνας Casa Marin
Χρώμα ωχρό λεμονί με λίγες πράσινες ανταύγειες, μύτη μέτρια προς έντονη με τονισμένη ορυκτότητα και αρώματα λαχανικών και χόρτου στο προσκήνιο ενώ ακολουθούν νότες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων. Η αλμύρα είναι το πρώτο που ξεπηδάει από το ποτήρι, χόρτο, άγρια σπαράγγια, μπιζέλι, πιπεριά jalapeno, τζίντζερ, φύλλο τομάτας, φασκόμηλο, φύλλα πράσινου τσαγιού, πέτρα και κιμωλία ατελείωτη, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, κορόμηλο, πράσινο αχλάδι και κάποιες νύξεις ακτινίδιου και άγουρου νεκταρινιού.
Στο στόμα είναι ξηρό, με συγκλονιστική πραγματικά οξύτητα, εκφρασμένη σαν θαλασσινή ελαφρόπετρα, σώμα μέτριο προς ελαφρύ με προκλητική υφή που τσιμπάει τη γλώσσα και μέτρια προς μακριά απολαυστική επίγευση με εναλλαγή πικάντικου, αλμυρού, χορτώδους και λεμονάτου στοιχείου.
Από τα καλύτερα Sauvignon Blanc σίγουρα. Με αύρα θαλασσινή, αέρινη φρεσκάδα, υποδειγματική δομή και ισορροπία, γεύση που καθηλώνει με τις εναλλαγές, ανεπανάληπτη οξύτητα που δίνει στο κρασί μέχρι και δυνατότητα παλαίωσης, έχουμε μια πραγματική εμπειρία στο ποτήρι μας. Έχει το δικό του χαρακτήρα και νομίζω πως πίνοντάς το μια φορά σε επόμενη δοκιμή θα μπορεί να το ξεχωρίσει οποιοσδήποτε. Δεν είναι Sancerre, ούτε και Ζηλανδία, έχει την δύναμη, τις περισσότερες γεύσεις και την φινέτσα του Λίγηρα με τη φρεσκάδα και την αύρα του Marlborough. Όλη η δουλειά έχει γίνει στο αμπέλι, από το έδαφος, το κλίμα, την ποικιλία φυσικά αλλά και τον αμπελουργό. Θα ραγίζει καρδιές μέχρι το 2022 και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντέξει τόσο.


📚🎥🎶  Ardiente Paciencia ή όπως είναι πιο γνωστό Il Postino του Antonio Skarmeta όπου βασίστηκε η οσκαρική ομώνυμη ταινία

🍴  Χιλιανή σαλάτα Pico de Gallo με κρεμμύδι, τομάτα, κόλιαντρο και jalapeno, σκουμπρί sashimi με φύλλα τζίντζερ, μπαγκέτα με ρόκα, τομάτα, ιταλική πανσέτα ή απλά ένα τυρί Queso Chanco

Abv  14%

💲💲💲   18-24€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.