
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται δεν είναι αποκλειστικά αυτές που αντέχουν το ζεστό κλίμα της ερήμου, γιατί ουσιαστικά ολόκληρο το Ισραήλ είναι μια ήπιας μορφής έρημος, αλλά ευδοκιμούν και ποικιλίες που δεν αρέσκονται και τόσο στη ζέστη. Εκεί έγκειται και η υψηλή τεχνογνωσία των Ισραηλινών οινοποιών, όταν με αντίξοες συνθήκες, σχεδόν αδύνατες για πολλές ποικιλίες και στυλ, καταφέρνουν κατά πρώτο λόγο να παράγουν κρασί και κατά δεύτερο να παράγουν πολύ καλό κρασί. Έτσι μπορούμε να βρούμε κρασιά από Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Syrah και Carignan το οποίο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αμπελοκαλλιέργεια της χώρας καθώς μια διασταύρωσή του ονόματι Argaman ήταν από παλαιά η σίγουρη ποικιλία για χαρμάνι καθώς είναι ανθεκτική και φθηνή, οπότε δε νοείτω χαρμάνι χωρίς αυτήν. Από λευκές εκτός από το Chardonnay που είναι φυσιολογικό να καλλιεργείται, έχουνε Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Viognier, Riesling και μάλιστα μεγάλη επιτυχία είχε το Emerald Riesling, μια καινούρια ποικιλία που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για ζεστά κλίματα και προέρχεται από μια διασταύρωση του Muscadelle (όχι του κανονικού) και του Grenache, η οποία τώρα χρησιμοποιείται για off-dry χαρμάνια.
Η αμπελοκαλλιέργεια γίνεται φυσικά σε υψόμετρα, αν και υπάρχουν λίγες φυτεύσεις κοντά στη θάλασσα ενώ μεγάλο ρόλο παίζει λόγω της έλλειψης νερού και των ακραίων καιρικών συνθηκών η διαχείριση του αμπελώνα ώστε το φυτό να πάρει το μέγιστο δυνατό για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά.
![]() |
Ή στραβός ειν' ο γιαλός... |
Το Grand Vin είναι ένα χαρμάνι Bordeaux με 42% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot και 12% Petit Verdot. Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα με πορφυρό χείλος, μύτη σχεδόν έντονη με μαύρα κυρίως φρούτα αλλά και κάποιες νότες κόκκινων λόγω μεγάλης ποσότητας Merlot, δαμάσκηνα, μούρα και κεράσια, βιολέτα, άγριο τριαντάφυλλο, δάφνη, ρίγανη, πιπέρι, μέντα, καπνός και βανίλια από το βαρέλι (20 μήνες σε 60% γαλλικό δρύ), καποιες νύξεις σοκολάτας και καραμέλας είναι ακόμα στα σπάργανα. Αρκετά νεαρή η μύτη προϊδεάζει για τη μεγάλη έκρηξη όμως.
Στο στόμα είναι ξηρό με μέτριες προς έντονες τανίνες οι οποίες είναι δουλεμένες, σχεδόν γεμάτο σώμα, λογικά με μεγαλύτερη ποσότητα Cabernet θα είχαμε γεμάτο, οξύτητα μέτρια, ένταση αρκετά καλή με ωραία συμπύκνωση και επίγευση μέτρια προς μακριά πολυεπίπεδη, αρκετά πολύπλοκη με κυρίαρχο στοιχείο τα βότανα και τα φρούτα.
Είναι φανερό ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν το χαρμάνι αρχικά στην αναλογία και μετέπειτα στην ωρίμαση, μάλλον λόγω ωρίμασης δεν είναι πρώτο σε όγκο το Cabernet. Από ότι είδα τις προηγούμενες χρονιές είχε ποσοστό 60-70% στο χαρμάνι. Παρόλα αυτά όμως έχουμε ένα νεαρό μα πολλά υποσχόμενο κρασί το οποίο είναι σίγουρο πως με λίγη παλαίωση θα εξελιχθεί θαυμάσια. Έχει δομή, πολυπλοκότητα, καλή γεύση, ισσοροπία και απλά περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Θα παλαιώσει μέχρι το 2035.
📚🎥🎶 Shira του Shmuel Yosef Agnon
🍴 Μοσχαρίσιο σνίτσελ με λαχανικά, αρνάκι στη σχάρα με λιαστή τομάτα, στήθος κοτόπουλο με αμπελόφυλλα και μελιτζάνες αλα Nimoise
Abv 14,5%
💲💲💲 52-69€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου