Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze 2016


Η δημοφιλία και οι πωλήσεις του Prosecco ανάγκασαν τους Ιταλούς να επεκτείνουν αρκετές φορές την ζώνη του αφρώδους αυτού οίνου
ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παράγει κάποιος αυτό το επικερδές προιόν παράτυπα. Αφού συμπεριλήφθηκε και το ομώνυμο χωριό, άλλαξε η ονομασία του σταφυλιού από Prosecco σε Glera, προβιβάστηκε η περιοχή σε DOC από IGT και η κλασσική περιοχή παραγωγής, το Valdobiaddene δηλαδή, σε DOCG, μπήκαν στη ζώνη οι περιοχές από τη Βιτσέντζα μέχρι την Τεργέστη και έτσι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Οι μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις, γύρω στους 14 τόνοι/στρ, η τεράστια έκταση της ζώνης (35.000στρ) που είναι πια η μεγαλύτερη της Ιταλίας, συμπεριλαμβάνοντας πολλές φορές και εδάφη λιγότερο ικανά να παράγουν αποδεκτό έστω σταφύλι έχουν σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορούν χιλιάδες ετικέτες Prosecco με ένα  μικρό ποσοστό από αυτές να είναι έστω μέτριας ποιότητας. Παραδοσιακά τα καλύτερα κρασιά γινόντουσαν στο Cartizze της κοινότητας του Valdobiaddene όπου τα σταφύλια ωριμάζουν λίγο καλύτερα και λίγο παραπάνω αν και εδώ οι αποδόσεις είναι εξωπραγματικές. Από εκεί είναι και το κρασί που θα δούμε σήμερα.
Χρώμα απαλό λεμονί σχεδόν διάφανο, μύτη μέτρια προς έντονη, νεαρή ακόμα με φρέσκα φρούτα, μήλο, αχλάδι, πράσινο πεπόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ, ξύσμα πορτοκαλιού, νεκταρίνι, λευκόσαρκο ροδάκινο, ακτινίδιο, ανανά, λίγα λουλούδια όπως αγιόκλημα, γαρδένια, άνθη ακακίας και μια νύξη κρέμας ζαχαροπλαστικής μια και δεν υπάρχουν αρώματα αυτόλυσης.
Στο στόμα είναι ημίξηρο προς ημίγλυκο αν και οι Ιταλοί το ονομάζουν dry, οι αναλογίες αφρωδών και απλών κρασιών είναι διαφορετικές γι' αυτό και η σύγχυση. Σώμα σχεδόν ελαφρύ, λογικό για τέτοιου είδους κρασιά, οξύτητα μέτρια προς υψηλή, αρκετά δροσιστική δίνει μια φρεσκάδα και ζωντάνια στο κρασί, αφρισμός κρεμώδης με μέτριες μπουρμπουλήθρες που σχηματίζουν κορδόνια, το αλκοόλ του είναι σχεδόν μέτριο (11.5%) αλλά για Prosecco είναι μια χαρά χαρίζοντάς του περισσότερα αρώματα και ιξώδες, ενώ η επίγευση είναι μέτρια με αρκετά καλή εξέλιξη όπου κυριαρχούν τα φρουτώδη αρώματα.
Δεν είναι στα επίπεδα σαμπάνιας σίγουρα, έχει όμως μια καλή πολυπλοκότητα, έστω και μόνο σε πρωτογενή αρώματα, έχει φρεσκάδα, είναι ευκολόπιοτο, το κυριότερο, και διαμορφώνει χαρακτήρα ώστε να το ξεχωρίσουμε πρωτίστως από τα ομοειδή του και δευτερευόντως από τα υπόλοιπα αφρώδη. Πίνεται σε 1-2 χρόνια και πρέπει να είναι από τα λίγα Prosecco που έχουν δυνατότητα να αντέξουν τόσο!

📚🎥🎶  Ossessione του Luchino Visconti

🍴  Χοιρινά ασιατικά spring rolls, πεπόνι cantaloupe με prosciutto, ριζότο al porcini με μύρτιλα και γεμιστό ρολό μπακαλιάρου Αλάσκας

Abv 11,5%

💲💲💲   18-26€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.