Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Secret Spot Lacrau Garrafeira Branco 2011


Στην καρδιά του Douro, στο Cima Corgo γύρω από το Favaios, τα εδάφη και το κλίμα δεν είναι τα καλύτερα για την παραγωγή σταφυλιών για Port και οι τιμές τους ήταν πάντα χαμηλά στην κατάταξη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί πολλές φορές να παρατάνε τα χωράφια ή να μην τα καλλιεργούν τόσο εντατικά. Με την αναμπέλωση που έγινε στις περασμένες δεκαετίες με τη βοήθεια της ΕΕ οι παραγωγοί είδαν με άλλη ματιά το ενδεχόμενο να ασχοληθούν με την παραγωγή άλλων ποικιλιών με αποτέλεσμα η περιοχή να καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια Moscatel το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενός γλυκού ενισχυμένου οίνου διάσημου στην Πορτογαλία.
Το Quinta da Faisca ήταν από το 1946 ένα οινοποιείο της περιοχής που ασχολούνταν κυρίως με το Port και την Touriga Nacional. Δυο φίλοι αγοράσανε το παρατημένο οινοποιείο και έψαξαν για παλιά χωράφια στις τριγύρω περιοχές. Δημιούργησαν ένα χώρο όπου όλα γίνονται με τον αρχέγονο τρόπο που οινοποιούσαν οι παππούδες τους και έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Το Lacrau Garrafeira Branco γίνεται από 16(!) διαφορετικές ποικιλίες με κυριότερες τις: Códega do Larinho, Folgasão και Gouveio (η Ισπανική Godello). Η συγκομιδή έγινε χειρωνακτικά, η ζύμωση σε παλιά γαλλικά βαρέλια, ωρίμαση με τις οινολάσπες με τακτικό batonnage και έμεινε τρία χρόνια σε βαρέλι και άλλα δυο στη φιάλη. Από διαδικασία πάμε καλά πάντως, πρωτόλεια.
Χρυσαφί μέτριο χρώμα με μύτη αρκετά έντονη από όπου ξεπηδούν τροπικά φρούτα και πυρηνόκαρπα, ροδάκινα, μάνγκο, μπανάνα, ασιατικό αχλάδι, αποξηραμένο βερίκοκο, ανανάς, παπάγια λίγα γλυκά εσπεριδοειδή, μανταρίνι, βοτανικά αρώματα και μπαχαρικά, έντονο τζίντζερ, γλυκόριζα, χαμομήλι, τσάι, άχυρο, κορίανδρο, μελισσόχορτο, κερήθρα, ζύμη, βανίλια και αμύγδαλο ψημένο.
Στο στόμα είναι ξηρό, με έντονη, τραγανή οξύτητα, σχεδόν γεμάτο σώμα με υφή έντονη που τείνει προς κρεμώδης, ζεστό αλκοόλ, αρκετά μακριά επίγευση, με μεγάλη αίσθηση ορυκτότητας, ενώ στο στόμα είναι πιο αισθητή η επαφή με τις οινολάσπες και το βαρέλι δίνει ρεσιτάλ γεύσεων με τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά να πρωταγωνιστούν.
Πολύ ιδιαίτερο κρασί, με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, το ήπιαμε στη έκτη του χρονιά και ήταν αρκετά φρέσκο χωρίς όμως να κρύβει την ηλικία του, θεωρώ πως τα 15 χρόνια παλαίωσης του συγκεκριμένου είναι αρκετά. Είναι πολύπλοκο, έχει γεύσεις, αρώματα και ανταπεξέρχεται σε πολλές περιστάσεις που θα αναζητήσουμε κάτι φρέσκο αλλά και κάτι πιο ώριμο. Ευχαριστούμε το  φίλο Joao για τις πληροφορίες του και για την ευκαιρία που μας έδωσε να διευρύνουμε τους οινικούς ορίζοντές μας.

📚🎥🎶   Goodnight Irene του Paolo Marinou-Blanco

🍴 Μπακαλιάρος ψητός με λαιμ, τζίντζερ και αποξηραμένα μυρωδικά, καπνιστός σολομός με σάλτσα λεμονιού, αρνίσιες κοτολέτες με μελιτζάνα και ελιές

Abv   13%

💲💲💲   25-34€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.