Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Giacomo Borgogno Barolo Riserva 2006


Το κτήμα Giacomo Borgogno είναι από τα παλαιότερα της Ιταλίας καθώς η ιστορία του ξεκινάει από το 1761. Ωστόσο το 2008 η κατοικοεδρεύουσα μέσα στο κέντρο του χωριού του Barolo επιχείρηση πουλήθηκε στην οικογένεια Farinetti η οποία ανακαίνισε πλήρως όλες τις εγκαταστάσεις σεβόμενη απόλυτα την ιστορία του κτήματος. Το 2006 ήταν για το Barolo αλλά και για άλλες περιοχές της Ιταλίας καταπληκτική χρονιά και αυτό φαίνεται σε πολλά κρασιά της συγκεκριμένης χρονιάς. Ο χειμώνας ήταν βαρύς στην περιοχή με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες, πράγμα που καθυστέρησε την ανθοφορία. Το καλοκαίρι στην αρχή ήταν αρκετά ζεστό αλλά τον Αύγουστο οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν σε δροσερά επίπεδα ενώ στο τρύγο οι βροχές ήταν λίγες και σύντομες, κάτι που βοήθησε στην αποφυγή προβλημάτων εκείνη την κρίσιμη ώρα. Τα στέμφυλα ζυμώσανε για περίπου δυο βδομάδες σε θερμοκρασίες αρχικά 22-25 °C και στο τέλος 29-30 °C με καταβύθιση του καπέλου για 30 περίπου μέρες. Οπότε να περιμένουμε αρώματα, γεύσεις και ίσως λίγο χρώμα παραπάνω μαζί με νότες βαρελιού καθώς ωρίμασε 6 περίπου χρόνια σε σλαβονικό δρυ και άλλο ένα χρόνο στο μπουκάλι.
Μέτριο γκρενά με ρουμπινί άκρες. Μύτη μέτριας έντασης που αρνείται να φανερωθεί αν δεν προηγηθεί αερισμός. Ζουμερά κόκκινα φρούτα, δαμάσκηνα Santa Rossa, βατόμουρα, φραγκοστάφυλο, κεράσι, ανθικές νότες τριαντάφυλλου, βιολέτας, λεβάντας. ορτανσίας, στοιχεία γήινα όπως μανιτάρια, τρούφα, φύλλα, φλοιό δέντρου, λίγα μπαχαρικά μαζί με τριτογενή και στοιχεία βαρελιού, άσπρο πιπέρι, γλυκόριζα, άνηθο, δέρμα, καπνό πίπας, αρκετή πίσσα, καπνιστό ξύλο αλλά και κρέας. 
Είμαστε κλασσικοί τύποι Barolo
Στο στόμα έχουμε μέτριο προς δυνατό σώμα με ευρεία αίσθηση, μέτριες προς έντονες τανίνες, βελούδινες και εκλεπτυσμένες από την παλαίωση, οξύτητα υψηλή και ανεξάντλητη καθ' όλη τη διάρκεια ενώ η γευστική ένταση είναι σαφώς ανώτερη της οσφρητικής με τα άνθη, τα φρούτα και τα γήινα στοιχεία να κυριαρχούν και να εναλλάσσονται στην σχεδόν μακριά επίγευση.
Η δύναμη του συγκεκριμένου κρασιού είναι στον ουρανίσκο. Ενώ δεν εντυπωσιάζει στη μύτη με την ένταση και τα αρώματα, η δύναμή του, οι ώριμες στιβαρές τανίνες, η καταπληκτική του οξύτητα, η εναλλαγή των συναισθημάτων στο στόμα και στην επίγευση κερδίζουν τις εντυπώσεις ακόμη και του πιο απογοητευμένου από τη μύτη. Πίνεται αυστηρά με παρέα και θα συνεχίσει να εντυπωσιάζει μέχρι το 2035 περίπου.

📚🎥🎶   24 Caprices του Niccolo Paganini

🍴   Ριζότο με βουτυρομένες τρούφες, πικάντικο ορτύκι με πατάτες και cranberry sauce, βραστός μαριναρισμένος ώμος μοσχαριού με καρότα και πολέντα (Brasato al Barolo) ή ένα πλατό με Castelmagno και Gorgonzola

Abv 13,5%

💲💲💲   65-92€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.