Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Cullen Wines Kevin John Chardonnay 2015


Τα πρώτα κρασιά στην περιοχή Margaret River της Δυτικής Αυστραλίας εμφανίστηκαν στην αγορά τη δεκαετία του '70 με την Cullen να είναι μέσα στους πρώτους παραγωγούς που επένδυσαν σε αυτή τη μέχρι τότε απαξιωμένη περιοχή. Σήμερα οι παραγωγοί φτάνουν τους 220 ενώ έχουν έρθει και επενδυτές από το εξωτερικό είτε παράγοντας ή ακόμα και σαν απλοί επενδυτές σε τοπικές επιχειρήσεις με τον "πολύ" Robert Mondavi πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η περιοχή έχει μεγάλη ποικιλομορφία εδαφών με τα καλά στραγγιζόμενα και με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο σχιστολιθικά να είναι περιζήτητα για την καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon της περιοχής. Τα καλοκαίρια είναι θερμά και ξερά με ισχυρούς ανέμους από τον Ινδικό Ωκεανό με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές νωρίς ο τρύγος, ακόμη και Ιανουάριο, και τα σταφύλια να έχουν πολύ καλή συμπύκνωση γεύσεων.
Το οινοποιείο Cullen Wines βρίσκεται 15 χλμ βόρεια του Margaret River λίγο πριν τον Ωκεανό, δίπλα στο χωριό Cowaramup στο κέντρο της περιοχής και εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα αμπελοτόπια. Τα αμπέλια του κτήματος είναι φυτεμένα από το 1971 μέχρι το 1976, από τα πρώτα στη περιοχή, έχουν χαμηλές αποδόσεις, για Αυστραλία (περίπου 550 κιλά/στρ) και είναι οργανικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας. Το 2015 είχε λίγες βροχές, μεγάλη ζέστη την ημέρα ενώ οι νύχτες ήταν δροσερές κατά την ωρίμαση, οπότε να περιμένουμε εντάσεις και αρώματα στο Chardonnay. Η ζύμωση έγινε με γηγενείς άγριες ζύμες σε barriques 600 λίτρων (73% καινούρια), φυσικά ακολούθησε μηλογαλακτική και ωρίμαση για 5 μήνες. Η διαδικασία και το κλίμα προδιαθέτουν για το τι να περιμένουμε και δεν διαψευστήκαμε.
Βαθύ χρυσό χρώμα, υψηλή ένταση αρωμάτων με πολύ μεγάλη ποικιλία, ροδάκινο, ώριμο νεκταρίνι, βουτυράτο αχλάδι, γκρέιπφρουτ, ανανά, πεπόνι, ακτινίδιο, άνθη πορτοκαλιάς και λεμονιού, χαμομήλι, τσάι, θυμάρι, μπαρούτι, πέτρα, τζίντζερ, καραμέλα, βανίλια, μπισκότο, φύλλο πίτας, οξειδωτικές νύξεις ξηρών καρπών καθώς και αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, βούτυρο και λίγο ψίχα λεμονιού.
Στο στόμα είναι ξηρό, με μέτριο προς γεμάτο σώμα, υψηλή οξύτητα που προσδίδει φρεσκάδα στο κρασί, πολύ έντονες γεύσεις με υφή που τείνει προς κρεμώδης, η επίγευση είναι μέτρια προς μακριά και σίγουρα έντονη σε γεύση με τα πυρηνόκαρπα, κάποια τροπικά, την οξύτητα και κάποια εσπεριδοειδή να την χαρακτηρίζουν.
Είναι τρομακτικά γευστικό, με δροσερή οξύτητα που προσθέτει νεανικότητα, έχει πολυπλοκότητα σε μύτη και στόμα, φινέτσα και καλή δυνατότητα παλαίωσης (15 χρόνια). Νομίζω πως δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε πολλά παραπάνω.

📚🎥🎶  Portrait of a Dog του Δημήτρη Τσαλουμά

🍴  Ψημμένο χαλούμι με κρέμα αβοκάντο σε σάντουιτς, τηγανιτό κοτόπουλο με λιωμένη παρμεζάνα και τομάτα, αυστραλιανές γαρίδες με τζίντζερ και λάιμ σάλτσα.

Abv 13%

💲💲💲   55-70€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.