Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Louis Jadot Gevrey-Chambertin Clos de Bèze Grand Cru 2015


Τα καλύτερα αμπελοτόπια του Gevrey-Chambertin είναι το ομώνυμο Chambertin και το διάσημο ανα τους αιώνες Clos de Bèze, καθώς και τα δυο επωφελούνται από τον ανατολικό τους προσανατολισμό σε συνδυασμό με την μέτριας κλίσης πλαγιά όπου βρίσκονται με αποτέλεσμα ο ήλιος να βρίσκεται ανάμεσα στα αμπέλια μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες το καλοκαίρι. Τα εδάφη δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά από τα άλλα σημεία του Gevrey-Chambertin ενώ υπάρχουν και πιο απότομες πλαγιές στην περιοχή ή με καλύτερο προσανατολισμό αλλά καμία χωρίς εμπόδια στην οπτική επαφή με τον ήλιο.
Η εταιρεία Louis Jadot φτιάχνει κρασί σε 14 από τα 23 Grand Crus του Côte de Nuits και το συγκεκριμένο είναι βιοδυναμικής καλλιέργειας ενώ τα σταφύλια ζύμωσαν τέσσερις βδομάδες και παρέμειναν σε γαλλικό δρυ για 18-20 μήνες πριν εμφιαλωθούν.
Clos de Beze
Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί με έντονη συμπυκνωμένη μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνο, κεράσι, βατόμουρο, φράουλα, μαλλί της γριάς, τριαντάφυλλο, βιολέτα, αγριόκρινο, ιβίσκο ενώ οι γήινες νότες είναι μεν ευδιάκριτες αλλά επ' ουδενί έντονες με αρώματα δάσους, τρούφας και βρεγμένη πέτρας να κυριαρχούν καθώς με την ώρα εμφανίζονται και βοτανικά στοιχεία, μέντα, ρίγανη, δενδρολίβανο και νότες βαρελιού όπως βανίλια, γαρίφαλο και δρυς.
Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, σχεδόν γεμάτο σώμα -περίεργο για Pinot Noir- που προδίδει τη φοβερή συγκέντρωση γεύσεων ενώ η υφή είναι βελούδινη και η επίγευση μακριά, απολαυστική με πολυεπίπεδη εξέλιξη και την οξύτητα να κυριαρχεί μέχρι το τέλος με τα αρώματα φρούτων και βαρελιού να είναι πιο έντονα από τα υπόλοιπα.
Συμπύκνωση, φινέτσα, terroir, έντονα αρώματα και γεύσεις, αντανάκλαση της περιοχής που το γέννησε καθώς και του κλίματος της χρονιάς. Ένα κρασί καθρέφτης όπου μπορεί κάποιος να καταλάβει τι εστί Βουργουνδία χωρίς να έχει πάει ποτέ. Είναι ακόμα νέο, θέλει 4-5 χρόνια επιπλέον, αλλά με τον καιρό θα μας αποζημιώσει ξεδιπλώνοντας ακόμα περισσότερες αρετές μέχρι το 2050 περίπου.

 
📚🎥🎶  Les Quatre Cents Coups του  François Truffaut

🍴   Μελιτζάνες γεμιστές με χοιρινό και βαλανίδια, στήθος πάπιας με σταφίδα και μπέικον, rigatoni ολικής με γλασσαρισμένα λαχανικά και μοσχαρίσιο φιλέτο Ουέλινγκτον.

Abv 13,5%

💲💲💲   360-440€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.