Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Bergström Chardonnay Old Stones 2015


Η ζωντάνια και η ορυκτότητα των Chardonnay της Willamette Valley την καθιστά από τις λίγες περιοχές που πλησιάζουν στο στυλ των Βουργουνδέζικων crus, στα καλύτερα παραδείγματα τουλάχιστον. Η δροσερή αύρα του ωκεανού που φτάνει μέχρι τα ανατολικά όρια της περιοχής και οι ομίχλες που έρχονται από τη θάλασσα μαζί με τα σύννεφα κάνουν το χειμώνα πιο ήπιο και το καλοκαίρι δροσερό. Έτσι τα σταφύλια έχουν τη δυνατότητα να ωριμάσουν περισσότερο και καλύτερα. Τουλάχιστον αυτά που ωριμάζουν νωρίς σχετικά γιατί πολλές όψιμες (Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc) ποικιλίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις φθινοπωρινές βροχές καθιστώντας τες δύσκολες για την περιοχή.
Οι καλύτερες τοποθεσίες βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές της Παράκτιας Οροσειράς (Coastal Range) μέχρι τα χαμηλότερα σημεία της κοιλάδας ανάμεσα στην πανεπιστημιούπολη McMinnville και την πρωτεύουσα Portland. Η αρχή έγινε στην Dundee Hills AVA η οποία ακόμη και σήμερα θεωρείται από τις καλύτερες περιοχές της κοιλάδας, συναγωνιζόμενη όμως με τις γειτονικές Ribbon Ridge AVA  μέρος της ευρύτερης κι εξίσου ποιοτικής Chehalem Mountains AVA, αλλά και της Yamhil-Carlton District AVA με τις θαυμάσιες νοτιο-ανατολικές πλαγιές. Η μεγάλη έκρηξη σε όλες αυτές τις περιοχές έγινε όταν το Pinot Noir έφτασε ποιοτικά τα αντίστοιχα της Βουργουνδίας στα μέσα του '70 και στα κοντινά στη δεκαετία του '90 χρόνια όταν φυτεύτηκαν οι πρώτοι Dijon κλώνοι του Chardonnay που έδεσαν απόλυτα με το έδαφος και το κλίμα της περιοχής.
Στα τέλη της δεκαετίας δημιουργήθηκε και το κτήμα Bergström από τον Σουηδό γιατρό, κάτοικο Portland, που αποφάσισε να μετακομίσει λίγο έξω από την πρωτεύουσα της πολιτείας και να ασχοληθεί με τη γη. Αγόρασε μερικά προνομιούχα στρέμματα νοτιοανατολικού προσανατολισμού στα σύνορα της Ribbon Ridge AVA με την Chehalem Mountains και εκεί ξεκίνησε να οινοποιεί Pinot Noir, Chardonnay αλλά και Syrah με τη λευκή ποικιλία της Βουργουνδίας να θεωρείται σπεσιαλιτέ του.
Τα αμπέλια στο οινοποιείο
Μέτριο χρυσό με σχεδόν έντονη μύτη η οποία ξεκινά με ροδάκινο, κομπόστα αχλάδι, βερίκοκο, συνεχίζει με κάποια τροπικά φρούτα, μια ορυκτότητα που είναι αισθητή από την πρώτη στιγμή και εκφράζεται σαν πέτρα αλλά και γραφίτη. Το βαρέλι είναι σχετικά ουδέτερο, κάποιες νύξεις υπάρχουν μόνο για να μας το θυμίζουν ενώ σαφώς εντονότερα είναι τα αρώματα ζύμης και ψωμιού από την επαφή με τις οινολάσπες και την μηλογαλακτική που αφήνουν το σημάδι τους.
Στο στόμα έχουμε την οξύτητα να κυριαρχεί επί των πάντων, το σώμα είναι μέτριο με υποψία άνω του μετρίου, υφή πολύ καλή σε επίπεδο, λίγο πριν χαρακτηριστεί ελαιώδης, αλκοόλ μέτριο, πυκνή και πλούσια γεύση με υψηλή ένταση και μακριά επίγευση κυρίως φρουτώδης με την ορυκτότητα να είναι φυσικά στο προσκήνιο.
Η ισορροπία του κρασιού είναι αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση. Ενώ είναι πλούσιο και συμπυκνωμένο σε αρώματα και γεύσεις εντούτοις καταφέρνει να διατηρεί μια φινέτσα και μια φρεσκάδα τόσο χαρακτηριστική που θεωρώ πως ένας εκπαιδευμένος ουρανίσκος είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να το αναγνωρίσει μετά από καιρό. Ζύμες, μηλογαλακτική, βαρέλι, οξύτητα, συμπύκνωση και εντάσεις στη σωστή ποσότητα ώστε να δημιουργηθεί ένα τόσο χαρακτηριστικό κρασί. Είναι με περισσότερη γεύση και ίδια οξύτητα από αρκετά Chablis και σε σχετικά καλή τιμή. Δεν φτάνει σε ποιότητα τα κορυφαία της Γαλλικής επαρχίας αλλά δημιουργεί ανταγωνισμό και διεκδικεί θέση στα χαρακτηριστικότερα της ποικιλίας παγκοσμίως.



📚🎥🎶 Right Next Door (Because of me) του Robert Cray

🍴  Capellini με γαρίδες και Chorizo, σαλάτα caprese με κοτόπουλο, ασιατικά rolls αστακού και χοιρινή μπριζόλα με gremolata.

Abv   13%

💲💲💲   30-42€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.