Τα πάντα γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του

Εργαζομαστε σκληρα για να ετοιμασουμε το καλυτερο blog για κρασι, συντομα

  • 00

    Μερες

  • 00

    Ωρες

  • 00

    Λεπτα

  • 00

    Δευτερολεπτα

εγγραφειτε για να ειστε ο πρωτος που θα το μαθει οταν ειμαστε ετοιμοι

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Catena Zapata Alta Malbec 2014


Το Malbec έφτασε στην Αργεντινή μαζί με άλλες ποικιλίες στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (1852), πριν την επέλαση της φυλλοξήρας, χάρη στις προσπάθειες του Domingo Faustino Sarmiento, έβδομου πρόεδρου της χώρας και αναδιοργανωτή όχι μόνο της αγροτικής κουλτούρας της Αργεντινής αλλά της συνολικής εικόνας της. Μετά τις καινούριες ποικιλίες ήρθαν και μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μακραίωνη ιστορία στην οινοποιία, Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι ακόμα και Γερμανοί. Όταν το 1885 ενώθηκε σιδηροδρομικά το Μπουένος Άιρες με τη Mendoza όλα ήταν υπέρ μιας έκρηξης οινοποιητικών δραστηριοτήτων. Η αλματώδης ανάπτυξη ήταν αναπόφευκτη καθώς οι υποδομές και η κουλτούρα που είχε δημιουργήσει ο Sarmiento είχαν φέρει την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί μέσα ακόμη και στο πιο φτωχό Αργεντίνικο σπίτι. Τόσο πολύ μάλιστα που σχεδόν ένα αιώνα μετά η Αργεντινή έφτασε να είναι η τρίτη στο κόσμο χώρα σε μέση κατανάλωση κρασιού ανα άτομο. Ακόμα και στην κατανάλωση είχε δημιουργήσει παιδεία ο Sarmiento.
Ο Nicola Zapata φύτεψε Malbec στη Mendoza το 1902 και ο εγγονός του Nicolás Catena την δεκαετία του '70 έφερε στην επιφάνεια και καθιέρωσε το Malbec υψομέτρου προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση στην εθνική πια ποικιλία. Την προσέγγιση της φρεσκάδας και του φρούτου. Αμπέλια που έχουν τρυγηθεί σε διαφορετικούς χρόνους ώστε να εξασφαλιστεί καλή οξύτητα και φυσιολογικός αλκοολικός τίτλος, διαφορετική συμπεριφορά σε κάθε αμπελώνα ώστε να εκμεταλλευτεί ο παραγωγός όλες τις αρετές τους, ζύμωση με γηγενείς ζύμες και σε μικρά βαρέλια, κρυοεκχύλιση, μηλογαλακτική σε πολλές περιπτώσεις και στο ίδιο βαρέλι με την αλκοολική ζύμωση. τακτικό battonage ώστε να μειωθεί ή και να εκμηδενιστεί η χρησιμότητα SO2 στο κρασί και φυσικά η παλαίωση σε γαλλικό δρυ (18 μήνες στη συγκεκριμένη ετικέτα) ήταν και παραμένουν ακόμη και σήμερα οι πρακτικές του Nicolás Catena στην οινοποίηση του Malbec οι οποίες έκαναν αρκετούς νέους παραγωγούς της Αργεντινής να τις ακολουθήσουν, ακόμη και να τις εξελίξουν.
Το Catena Alta είναι προϊόν τεσσάρων αμπελώνων στη περιοχή γύρω από τη Mendoza και χαρακτηρίζεται από το πορφυρό βαθύ χρώμα με τις μπλε ανταύγειες. Στη μύτη είναι σχεδόν έντονο, ανοιχτό με χαρακτηριστικό φρούτο, λουλούδι, βαρέλι ενώ η ορυκτότητα είναι παρούσα από την αρχή. Κόκκινο και μαύρο κεράσι, φράουλα ώριμη, δαμάσκηνο, blueberry, άγρια ίριδα, γιασεμί, φασκόμηλο για αρχή και χώμα, φύλλα βρεγμένα, βανίλια, σοκολάτα γάλακτος, κανέλα και καπνό. Λίγο κρύο λίγο ζέστη είναι αυτή η σοδειά ενώ του '13 ήταν πιο "παγωμένη".
Στο στόμα είναι ξηρό με γεμάτο σώμα, στρογγυλό και ενιαίο, τανίνες υψηλές, δουλεμένες αλλά αντιληπτές, οξύτητα που εντυπωσιάζει για Malbec, λίγο το υψόμετρο, λίγο ένας πρώιμος τρύγος ίσως και η χρονιά, πάντως είναι αρκετά κοντά στο να χαρακτηριστεί υψηλή, ένταση μέτρια προς έντονη με το βαρέλι να τονίζεται πιο πολύ στο στόμα και επίγευση μακριά με θαυμασια ορυκτότητα και αρμονική εξέλιξη.
Το έδαφος, το κλίμα της περιοχής, η έλλειψη νερού, το υψόμετρο, η πρώιμη συγκομιδή, η κρυοεκχύλιση και άλλα πολλά στοιχεία αποτυπώνονται στο κρασί αυτό. Δεν είναι ένα μόνο στοιχείο που το χαρακτηρίζει και δεν είναι μόνο ένας παράγοντας που το ορίζει. Έχει φρεσκάδα και ωριμότητα ταυτόχρονα, δομή και ισορροπία, οξύτητα και τανίνες στην ποσότητα που του αρμόζει και μπορούμε να το απολαύσουμε σήμερα αλλά και να το περιμένουμε δυο δεκαετίες να ωριμάσει. Αυτή είναι η ομορφιά του Malbec υψομέτρου.

📚🎥🎶  Adiós Nonino του Astor Piazzolla

🍴    Χοιρινά παϊδάκια με κόκκινη σάλτσα και μέλι, καραβίδες σκάμπι με κρόκο Κοζάνης και ιταλική pancetta, μοσχαρίσιο tenderloin στα κάρβουνα με σάλτσα chimichuri.

Abv   13,5%

💲💲💲   45-65€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.